Η μη κάλυψη Μαξίμου σε Χρυσοχοϊδη- “Τώρα είναι η ώρα της μάχης”, δήλωσε ο Οικονόμου 

Η μη κάλυψη Μαξίμου σε Χρυσοχοϊδη- “Τώρα είναι η ώρα της μάχης”, δήλωσε ο Οικονόμου 
Ο Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στα Βίλια βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Τι είπε για λάθη και απόδοση ευθυνών. Ανοιχτός ο ανασχηματισμός

“Τώρα είναι η ώρα της μάχης και είμαστε επικεντρωμένοι μόνο σε αυτή”, δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δέχθηκε βομβαρδισμό ερωτήσεων στο πρώτο του briefing για τα λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την απόδοση ευθυνών.

Ερωτηθείς ειδικότερα πάντως εάν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου δεν τον κάλυψε ευθέως, επαναλαμβάνοντας ότι είναι η ώρα της μάχης.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ουσιαστικότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο της απόδοσης ευθυνών για τις φωτιές, επαναλαμβάνοντας ότι είναι η ώρα της μάχης, σημειώνοντας ότι η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον πρωθυπουργό και επισημαίνοντας ότι οι “διορθωτικές κινήσεις” που έγιναν δε συνιστούν ανασχηματισμό.

Ο κ. Οικονόμου όμως μίλησε για ακραία φαινόμενα και πυρκαγιές με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι η φωτιά στα Βίλια καίει για 4η ημέρα παρότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι εκεί, γεγονός που δεν αμφισβητείται. Ανέφερε ότι επιχειρούν 29 εναέρια μέσα, 400 πυροσβέστες, προσωπικό της περιφέρειας, εθελοντές, δυνάμεις του στρατού.

“Τι μας δείχνει αυτό; Ότι ανάμεσα στα άλλα μιλάμε για ένα νέο τύπου ακραίων φαινομένων που έχουν ένταση και χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα. Επιβεβαιώνεται η έκθεση του ΟΗΕ και είναι μια πραγματικότητα, που οφείλει να μας οδηγήσει να αναθεωρήσουμε δόγματα και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια αυτές τις ημέρες και η φωτιά επιμένει. Διότι οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας δημιούργησαν ένα υπόβαθρο, έπρεπε να είχαν γίνει από 10ετίες παρεμβάσεις στα δάση που δεν έγιναν και είχαμε φαινόμενα πρωτόγνωρα”, ανέφερε.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι: “Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται.”

Ανέφερε επίσης: “Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης. Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές, κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που μερόνυχτα ολόκληρα μάχονται με αυτά τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση φαινόμενα. “Και αυτό είναι ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, όλοι να το καταλάβουμε καλά. Χρειάζονται την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που μάχονται για εβδομάδες με τις φλόγες”, τόνισε.

Απάντησε δε στην κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας πως: “Την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά. Η Κυβέρνησή μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα