Η ΝΔ διεκδικεί τη “δόξα” της απόφασης για ΧΑ και την κρατά ως ασπίδα για απειλές εκ δεξιών

Η ΝΔ διεκδικεί τη “δόξα” της απόφασης για ΧΑ και την κρατά ως ασπίδα για απειλές εκ δεξιών
Η αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Eurokinissi

Ενώ ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα χρεώνει προσωπικά στο Μητσοτάκη το γεγονός ότι η ΧΑ έχει μείνει εκτός Βουλής και θεωρούν λάθος του Τσίπρα ότι πήγε χθες στο Εφετείο

Το γεγονός ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σαμαρά αξιοποιεί η Νέα Δημοκρατία, διεκδικώντας την πολιτική “δόξα” της καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση, η οποία ικανοποίησε ένα αίτημα της κοινωνίας, το οποίο διατρέχει κόμματα και παρατάξεις, ξεπερνά διαχωριστικές γραμμές και συμπυκνώθηκε σε ένα συμβολισμό ισχυρό και για το δεξιό κόσμο, αυτόν της μάνας που ζητά Δικαιοσύνη για το παιδί της.

Με τον τρόπο αυτό το κυβερνών κόμμα βεβαίως θέλει εφόσον αναβιώνει η λογική του “δημοκρατικού τόξου”, να κυριαρχήσει σε αυτό, καλύπτοντας και το χώρο του κέντρου, αλλά και διασφαλίζοντας ότι δεν θα δεχθεί το επόμενο διάστημα σοβαρή απειλή εκ δεξιών, καθώς η τύχη της ΧΑ απαξιώνει σύμφωνα με εκτιμήσεις και κάθε αντίστοιχη κίνηση στο μέλλον.

Έτσι εκ δεξιών της ΝΔ παραμένει ως μόνος σχηματισμός το κόμμα Βελόπουλου, που θεωρείται όμως πεπερασμένου βεληνεκούς.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε νέες διερευνητικές με την Τουρκία, με πολλούς στη σκληρή δεξιά να αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε διάλογο με την Αγκυρα.

Ηταν ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που τόνισε ότι: “Η Ιστορία έγραψε ότι επί ημερών της ΝΔ ξεκίνησε η δίκη της ΧΑ”.

Από το Μαξίμου σπεύδουν επίσης να υπενθυμίσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει προεκλογικά, μεταξύ των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, ως στόχο την εκμηδένιση της ΧΑ και της Ελληνικής Λύσης και ότι όντως έμεινε εκτός Βουλής η πρώτη και ανεκόπη η δυναμική της δεύτερης. Στέλεχος που γνωρίζει καλά τον πρόεδρο της ΝΔ εκτιμούσε τότε στο News 24/7 ότι η μεγαλύτερη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν να έμενε εκτός Βουλής η ΧΑ, χωρίς ο ίδιος να μετακινηθεί από τις θέσεις του, όπως τόνιζε. Στόχος του κ.Μητσοτάκη ήταν άλλωστε η αυτοδυναμία, η οποία και επετεύχθη και του επιτρέπει να είναι απόλυτος κυρίαρχος στην κυβέρνηση και το κόμμα του μέχρι στιγμής.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν επίσης ότι ήταν λάθος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι πήγε χθες ο ίδιος στο Εφετείο, καθώς όπως υποστήριζαν με την εμφάνιση του υπενθύμισε στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη ΝΔ, έπαιξε μικροκομματικά παιχνίδια με τη ΧΑ, πότε με τις δηλώσεις Βούτση για τον εκλογικό νόμο, πότε γιατί δεν βρισκόταν αίθουσα για τη δίκη και πότε με σύμπλευση σε ψηφοφορίες.

Βέβαια Μαξίμου και ΝΔ φρόντισαν με ανακοινώσεις και δηλώσεις να “παίξουν” αυτήν ακριβώς τη γραμμή, περί κεντροδεξιάς που στάθηκε απέναντι στο νεοναζισμό και περί εναγκαλισμού του ΣΥΡΙΖΑ με την εγκληματική οργάνωση.

“Τους θυμάμαι μαζί το 2011 να φωνάζουν να καεί η Βουλή, να λένε μετά για γερμανοτσολιάδες, να μιλάνε για προδότες στο δημοψήφισμα” έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να ταυτίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ.

Βεβαίως στη ΝΔ δεν θέλουν να θυμούνται δηλώσεις δικών τους στελεχών που φλέρταραν με την ιδέα συνεργασίας με μία “σοβαρή ΧΑ”. Αλλά πλέον η γραμμή στη ΝΔ είναι… αντίφα και δηλώσεις κατά του ναζισμού έκανε μέχρι και ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διεκδίκησε μερίδιο της δόξας, αφού επί των ημερών του ξεκίνησε η δίωξη.

Οι πρώτοι όμως που έκαναν δηλώσεις για την ιστορική απόφαση καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ ήταν στελέχη του καραμανλικού χώρου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε αίσθημα δικαίωσης για την επιλογή της δίωξης ως υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε.

Ουδέν σχόλιον πάντως από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεκάδες βίντεο αποδεικνύουν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ψεύδεται λέγοντας οτι τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα ως απάντηση σε μολότωφ, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι διέλυσαν το πλήθος με επικίνδυνο τρόπο τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση και χωρίς να προηγηθεί κανενα επεισόδιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα