Η ΝΔ δίνει πολιτικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές του Μαΐου για το φόβο του Οκτωβρίου

Η ΝΔ δίνει πολιτικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές του Μαΐου για το φόβο του Οκτωβρίου
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών

Μητέρα των μαχών οι ευρωεκλογές για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εάν δεν γίνουν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές δε θέλει να επικρατήσει λογική χαλαρής ψήφου. Τα μηνύματα Μητσοτάκη χθες στους τομεάρχες και ο... Φρανκ Σινάτρα

Τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές εάν αυτές δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές “ξορκίζει” η Νέα Δημοκρατία, καθώς στο Μοσχάτο αν και επισήμως επιμένουν στο σενάριο των πολλαπλών εκλογών το Μάιο έχουν αρχίσει πια μετά και την κίνηση Τσίπρα με τους έξι ανεξάρτητους, να υποψιάζονται ότι όντως δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν τελικά Οκτώβριο.

Σημειωτέον δε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεντεύξεις του έχει θέσει πονηρά το ερώτημα τι θα γίνει εάν τελικά δεν γίνουν τριπλές εκλογές το Μάιο και στις ευρωεκλογές δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, έστω και εάν είναι πρώτη η ΝΔ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση λοιπόν θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, πιέζοντας ταυτόχρονα πολιτικά την κυβέρνηση και επιδιδόμενοι σε πόλεμο φθοράς κατά της ιδιορρυθμης νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας με στόχο να ξηλωθεί η κυβέρνηση κουρελού όπως τη χαρακτηρίζουν.

Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του χθες στη σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ αλλά και στη συνέχεια όταν έκλεισαν οι κάμερες, τόνισε πως στις κάλπες της 26ης Μαϊου είτε είναι διπλές ή τελικά μόνο ευρωπαϊκές, θα δοθεί κρίσιμη μάχη.

“Οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για εμάς. Ο προεκλογικός αγώνας που θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά” είπε στους τομεάρχες ο πρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με γαλάζιες πηγές.

Και κατά πληροφορίες προσέθεσε: “Ετοιμάζω μία καμπάνια εθνικών εκλογών για να φύγουν, δεν έχει σημασία αν θα είναι ευρωεκλογές μόνο ή και εθνικές. Διότι εάν είναι εθνικές σε αυτές θα επικεντρώσουμε, εάν γίνουν μόνο ευρωεκλογές θα είναι πολιτικές”.

Στην ομιλία του δε νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι σε 108 ημέρες οι πολίτες θα δώσουν απάντηση στην “εκτροπή Τσίπρα” στην κάλπη, είχε τονίσει ότι οι ευρωεκλογές είναι σαν εθνικές εκλογές και είχε δώσει σε αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Εκ των τομεαρχών, η αρμόδια για την Ψηφιακή Πολιτική Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου που θα είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή απευθυνόμενη στους συναδέλφους της που θα δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών είπε: “Εγώ είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο και έχω ήδη την ψυχολογία ότι έχουμε εκλογές στις 26 Μαΐου. Πρέπει να μπούμε όλοι σε αυτή την ψυχολογία, γιατί η μάχη θα είναι όντως πολιτική”.

Το ζήτημα με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος για… εκλογικό μπάχαλο στις ευρωεκλογές με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ένα ζήτημα που απασχολεί τη ΝΔ και όσον αφορά στις εθνικές εκλογές και συζητήθηκε επί μακρόν στη σύσκεψη.

Ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε “αδιανόητο και μόνο ως σκέψη να δοθεί τάχα ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τρεις μόνο από τους βουλευτές, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος” και έκανε λόγο για “πρωτοφανή εμπαιγμό των Ελλήνων που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πετάξουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα να μην συνυπολογίζεται η ψήφο τους στο συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών και να περιοριστεί η βούλησή τους στην εκλογή 3 βουλευτών” ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ δε θα δεχθεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Έλληνες που ψηφίζουν εντός και εκτός Επικράτειας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε εξάλλου ότι: “Αν συμπέσουν εθνικές και Ευρωεκλογές, η ψήφος των Ελλήνων που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό θα μετράει στις ευρωεκλογές για το σύνολο των ευρωβουλευτών, ενώ στις εθνικές θα μετρά μόνο για τους 3 από τους 300 βουλευτές”.

Σημειωτέον δε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου από την (ευρωπαϊκή) χώρα διαμονής τους στις ευρωεκλογές, πρέπει να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μέχρι τις 29 Μαρτίου. Πολλοί όμως δεν το έχουν πράξει, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές και εάν θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Και ο λόγος βέβαια για τον οποίο το συγκεκριμένο ζήτημα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη ΝΔ είναι ότι εκτιμούν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Τεχνικά ζητήματα και Φρανκ Σινάτρα

Οι τομεάρχες της ΝΔ επίσης συζήτησαν, κατά διαστήματα υπό τον ήχο της… μουσικής του Φρανκ Σινάτρα, που είχε επιλέξει ως ήχο κλήσης στο κινητό η τομεάρχης Οικονομίας Ντόρα Μπακογιάννη, για τα ζητήματα που δημιουργεί η διεξαγωγή πολλαπλών εκλογών το Μάιο.

Ο Κώστας Τασούλας μάλιστα έθεσε ένα ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί: Πως πολλοί ετεροδημότες έχουν ήδηκατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επομένως, αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις δημοτικές εκλογές, όλοι αυτοί οι πολίτες θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινηθούν την ίδια μέρα». Γι’ αυτό και δεν έχουν συμπέσει ποτέ στο παρελθόν δημοτικές και εθνικές εκλογές, σημείωσε.

«Όσο και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια εταιρεία, θα πρέπει να έχουμε 45.000 εφορευτικές επιτροπές», επισήμανε από την πλευρά του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι για τεχνικούς λόγους τελικά δεν αποκλείεται οι εκλογές να διεξαχθούν Οκτώβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα