Η ΝΔ κλείνει τη δεξιά παρένθεση: Το 16 κάηκε, ζήτω το 32

Η ΝΔ κλείνει τη δεξιά παρένθεση: Το 16 κάηκε, ζήτω το 32
Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς Eurokinissi

Ικανοποίηση επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς θεωρούν ότι ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιτρέποντας στην επόμενη κυβέρνηση να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από πρόωρες εκλογές, με το βλέμμα στο 2020. Έτσι η ΝΔ θα προχωρήσει την αναθεώρηση έστω και χωρίς την αλλαγή του άρθρου 16 για ιδιωτικά ΑΕΙ

Το αποτέλεσμα της χθεσινής δεύτερης και καθοριστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή, έφερε χαμόγελα στη Νέα Δημοκρατία, όπου με ικανοποίηση θεωρούσαν ότι ήδη από την πρώτη ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε στην παγίδα, που ο ίδιος επιχείρησε να στήσει:

Και αυτό καθώς το άρθρο 32 του Συντάγματος κρίθηκε αναθεωρητέο με 180 ψήφους, γεγονός που σημαίνει -όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του- ότι η επόμενη Βουλή θα μπορεί με 151 βουλευτές να αλλάξει τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αλλά μόνο από το Κοινοβούλιο. Δηλαδή ο Πρόεδρος να εκλέγεται μετά από τις πρώτες αποτυχημένες ψηφοφορίες με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή, χωρίς προσφυγή στο λαό και χωρίς φυσικά πρόωρες εκλογές.

Η ΝΔ ήδη από την επιτροπή Αναθεώρησης είχε ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρά την κριτική της στο σκέλος της πρότασης για απανωτές ψηφοφορίες επί εξάμηνο και μετά εκλογή Προέδρου από το λαό. Ακριβώς για να περάσει το συγκεκριμένο άρθρο με 180 και άρα εφόσον η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει στην επόμενη Βουλή αυτοδυναμία, να μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για να αποφύγει τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση της με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020. Να ακυρώσει δηλαδή τα σχέδια “δεξιάς παρένθεσης”, τα οποία εφέρετο να απεργάζονται ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το δίλημμα να προχωρήσει όντως άμεσα σε μία αναθεώρηση που η ίδια έχει καταγγείλει ως χαμένη ευκαιρία και πολύ “λίγη” προκειμένου να αποφύγει το σκόπελο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2020 ή να “κάψει” την αναθεώρηση και να ξεκινήσει από την αρχή ώστε να συμπεριλάβει εμβληματικά για εκείνη άρθρα όπως το 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της ΝΔ έχει ήδη ληφθεί.

Παρά τις εντυπώσεις που προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του εισηγητή για την αναθεώρηση Κώστα Τασούλα και παρόλο που ουδείς από την αξιωματική αντιπολίτευση το λέει για προφανείς λόγους ακόμη καθαρά, εφόσον η ΝΔ έχει αυτοδυναμία, το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να αναθεωρήσει τα άρθρα που έλαβαν στη χθεσινή ψηφοφορία 180 ψήφους, όπως το άρθρο 32 και το άρθρο 86. Το 86 αφορά την ποινική ευθύνη υπουργών και η ΝΔ δε θα ήθελε άλλωστε να κατηγορηθεί ότι αποφεύγει να το αλλάξει για να προστατεύσει δικά της στελέχη.

Αναθεωρητέες με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων κρίθηκαν εξάλλου και δύο διατάξεις μετά από πρόταση της ΝΔ και στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για καθιέρωση του δικαιώματος της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να αποφασίζει την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και η πρόταση για την εξίσωση των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές όσον αφορά τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

Η ΝΔ επομένως μπορεί κάλλιστα να επικαλεστεί ότι αυτές έστω οι αλλαγές είναι κρίσιμο να γίνουν, έχοντας άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των άρθρων που θα αναθεωρηθούν παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το αντίθετο. Εξάλλου όποιος θα έχει τα πλειοψηφικά γένια θα έχει και τα κοινοβουλευτικά χτένια: Εάν η ΝΔ έχει 151 στην επόμενη Βουλή θα καθορίσει το περιεχόμενο κατά το δοκούν.

Θα αναγκαστεί βέβαια έτσι να εγκαταλείψει το άρθρο 16, το οποίο όμως το έχει κάψει ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη. Αλλωστε ακόμη και να ξεκινούσε στην επόμενη Βουλή νέα διαδικασία αναθεώρησης, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και άρα η μεθεπόμενη Βουλή θα ήταν μάλλον απίθανο να συγκεντρώσει πλειοψηφία για μία τέτοια αναθεώρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα