Η ΝΔ, ο Μπέος και στο βάθος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 4'
Γκέι ζευγάρι μαζί με το παιδί τους
Γκέι ζευγάρι μαζί με το παιδί τους ISTOCK

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών διχάζει ήδη τη ΝΔ, αν και το Μαξίμου επιμένει ότι θα φέρει τη ρύθμιση και αποτάσσεται δημοσίως το δήμαρχο Βόλου μετά το ομοφοβικό του παραλήρημα.

Με το φιλελεύθερο κέντρο ή με τη συντηρητική δεξιά; Το δίλημμα αυτό επανέρχεται για τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 αναμένεται να έρθει μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε χθες ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ζήτημα αυτό ισχύει στο ακέραιο. Απέφυγε φυσικά να θέσει χρονοδιάγραμμα και προσπέρασε το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε τις απόψεις του κ.Βορίδη προσωπικές και τις διαχώρισε από τις ομοφοβικές ύβρεις του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, τις οποίες καταδίκασε.

Επικαλέστηκε δε ότι αν και η ΝΔ δεν έβγαλε κάποια κεντρική ανακοίνωση καταδίκης, το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικά πάνελ τοποθετήθηκαν σαφώς απέναντι στο ομοφοβικό παραλήρημα Μπέου ο ίδιος, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επικαλέστηκε επίσης ότι ο κ. Μπέος δεν είναι μέλος της ΝΔ ούτε είχε χρίσμα, προσπερνώντας το γεγονός ότι τοπικά γαλάζια στελέχη είχαν ατύπως συνταχθεί με το δήμαρχο Βόλου την προεκλογική περίοδο.

Όμως η συζήτηση γύρω από τις ομοφοβικές δηλώσεις Μπέου καλύπτει το βαθύτερο διχασμό της ΝΔ σε ζητήματα δικαιωμάτων.

Οι γαλάζιοι “κολλάνε” στο θέμα της τεκνοθεσίας

Σημειωτέον ότι ο κ. Μαρινάκης κάλυψε επίσης τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη πως θα ήθελε δύο αγόρια παραπέμπουν σε ευγονική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως ο κ. Πλεύρης δεν προσέβαλλε ούτε επιτέθηκε σε κανέναν.

Ο κ. Πλεύρης όμως υποστήριξε επίσης, όταν ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε να διορθώσει τις δηλώσεις του λέγοντας ότι δε νιώθει έτοιμος να μεγαλώσει κορίτσι επειδή είναι άντρας, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε έτσι ότι ένα παιδί χρειάζεται ένα πατέρα και μία μητέρα.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών όμως, όταν και εφόσον τελικά έρθει, δεν μπορεί παρά να προβλέπει δικαίωμα τεκνοθεσίας, καθώς διαφορετικά η διάταξη θα ήταν αντισυνταγματική. Και εκεί μπορεί να τραβήξουν την κόκκινη γραμμή ουκ ολίγοι βουλευτές της ΝΔ.

Το μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσίως δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Βορίδης, η βουλευτής Νοτίου Τομέα Ιωάννα Γκελεστάθη. Ενώ ο κ. Πλεύρης και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν δείξει εμμέσως πλην σαφώς την αρνητική τους στάση.

Στο παρασκήνιο όμως είναι πολύ περισσότεροι οι γαλάζιοι βουλευτές που λένε πως δεν μπορούν να ψηφίσουν ρύθμιση για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να το δημιουργήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταψηφίσει, αλλά εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβεί σε αποδοκιμαστικές δηλώσεις εάν η κυβέρνηση φέρει ρύθμιση για την ισότητα στο γάμο.

Τις αντιδράσεις αυτές βέβαια προφανώς και τις υπολόγιζε ο κ.Μητσοτάκης όταν άνοιγε το θέμα στις 5 Ιουλίου με συνέντευξη του στο Bloomberg. Το Μαξίμου όμως θα εξετάσει το εύρος των αντιδράσεων για να δει εάν είναι πολιτικά διαχειρίσιμες.

Για παράδειγμα, διαφορετική βαρύτητα θα έχει η καταψήφιση του νομοσχεδίου από σημαντικό αριθμό βουλευτών από το να απέχουν απλώς από την ψηφοφορία. Σημειωτέον ότι ο κ. Βορίδης δεν έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση.

Επίσης εάν τελικά υπερψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση μόνο μία χούφτα βουλευτές της ΝΔ, θα δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις. Τέλος, ακόμη και εάν η ΝΔ δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, τίθεται ένα ζήτημα εάν υπουργοί δεν ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ιδίως δε ο κ. Βορίδης, που έχει οριστεί υπουργός Επικρατείας.

Στόχος του Μητσοτάκη το φιλελεύθερο κέντρο

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θέλει και με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να επιχειρήσει να διευρύνει και να εδραιώσει την απήχηση του στο κέντρο, απευθυνόμενος σε ένα πιο φιλελεύθερο κοινό με ατζέντα “δικαιωματισμού”.

Στο Μαξίμου λαμβάνουν υπόψη τους και το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις του 2022 το 51,7% των Ελλήνων δήλωσαν ότι πρέπει να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και μάλιστα ποσοστό 38,9% συμφωνούν και με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Οι πιο κυνικοί γαλάζιοι πάντως σχολιάζουν ότι αυτό το ποσοστό δεν αφορά κατανάγκην ψηφοφόρους της ΝΔ και ότι εκ δεξιών παραμονεύουν κομματίδια όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα