Η παραίτηση του Ν. Τόσκα και η άρνηση του πρωθυπουργού

Η παραίτηση του Ν. Τόσκα και η άρνηση του πρωθυπουργού
Ο Νίκος Τόσκας Eurokinissi

Στην αποκάλυψη ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Τόσκας. Η παραίτηση έγινε την Τρίτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι είναι η ώρα της πάλης και της μάχης.

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, μετά την φονική φωτιά στην Αττική είχε υποβάλλει ο Νίκος Τόσκας όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που δίνει μαζί με τον κ. Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που αναγνωρίζει τις προσπάθειες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση, που ήταν και η μοναδική που υπέβαλε υπουργός, έστω και αν κάποιες πληροφορίες κάποια στιγμή έφεραν και άλλο μέλος της κυβέρνησης να έχει πράξει το ίδιο. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας του είπε, σύμφωνα με τον υπουργό πως “είναι η ώρα της πάλης και της μάχης”.

Ούτως ή άλλως η απόδοση των ευθυνών για τις φωτιές και την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι θα αποδοθεί από τον πρωθυπουργό με τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί όπως όλα δείχνουν πριν τη ΔΕΘ.

Όπως, πάντως, ανέφερε το Νews24/7 το βράδυ της Τρίτης, οι φωτιές στην Αττική αλλάζουν το πολιτικό πεδίο και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που για το επόμενο διάστημα είχαν στο επίκεντρο την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την οικονομία, ενώ θέτουν πλέον πολύ υψηλά τον πήχυ για τον ανασχηματισμό.

Υπ’ αυτή την έννοια «αμετακίνητοι» υπουργοί πέραν των Νίκου Κοτζιά, Ευκλείδη Τσακαλώτου (εφόσον ο ίδιος δεν ζητήσει και δεν επιμείνει να μετακινηθεί, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται), Γιώργου Χουλιαράκη, Πάνου Καμμένου και Έφης Αχτσιόγλου, δεν φαίνεται να υπάρχουν, ενώ συζήτηση δεν γίνεται βεβαίως ούτε για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί που έχουν τομείς που «εμπλέκονται» με τις πυρκαγιές, ανησυχούν σφόδρα για τη θέση τους.

Το ανακάτεμα της τράπουλας στο υπουργικό σχήμα –και με δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός αυτός θα είναι «εκλογικός», θα πρόκειται δηλαδή για την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές- δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει διεύρυνση, αξιοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και ανανέωση. Θεωρείται π.χ. σίγουρο ότι θα γίνει πρόταση στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πιθανόν και στη Λούκα Κατσέλη, θα συμμετάσχει –όπως λένε οι γνωρίζοντες- ο Νίκος Φίλης, ενώ θα προωθηθούν και νέα στελέχη από τον πρωθυπουργό, κατά τα πρότυπα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Νάσου Ηλιόπουλου…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα