Η Πελοπόννησος ξανάφερε κοντά Μητσοτάκη – Σαμαρά

Η Πελοπόννησος ξανάφερε κοντά Μητσοτάκη – Σαμαρά
Γραφείο πρωθυπουργού

Ανακωχή Μητσοτάκη- Σαμαρά με αφορμή τις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο, όπου η ΝΔ κατεβάζει το στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, με το Νίκα να έχει αποσυρθεί.

Η παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού στην περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν το επισφράγισμα της ανακωχής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, που κάθισαν μαζί στην πρώτη σειρά και ανέβηκαν στη σκηνή στο τέλος πλαισιώνοντας εκατέρωθεν τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται άλλωστε για μία υποψηφιότητα, που είναι κοινό μυστικό ότι επιβλήθηκε επί της ουσίας από το σαμαρικό βέτο στο νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, αν και ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις σχετικές εντυπώσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πριν από μερικούς μήνες ο κ. Νίκας τον ενημέρωσε πως δεν θα κατέβαινε ξανά και δήλωσε ότι ίδιος σκέφτηκε πολύ καλά ποια θα έπρεπε να είναι η επιλογή της ΝΔ για την περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίζοντας: “Πιστεύω ότι κατέληξα στον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση“.

Δεν αναφέρθηκε πάντως στον πόλεμο που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε από την πλευρά Σαμαρά ο κ. Νίκας. Αλλά ζήτησε σαφέστατα τη στήριξη όλων των κομματικών στελεχών της Πελοποννήσου στην υποψηφιότητα Πτωχού, υπογραμμίζοντας ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν κομματικό χρώμα.

Ο κ. Πτωχός δεν είναι ο μόνος σαμαρικό χατήρι του Μαξίμου στην Πελοπόννησο. Στα μέσα Ιουλίου ο κ.Μητσοτάκης ανακάλεσε τη διαγραφή του δημάρχου Άργους – Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, από τη ΝΔ. Ο κ. Καμπόσος και είναι εκλεκτός του κ.Σαμαρά και συμφώνησε φυσικά να στηρίξει την υποψηφιότητα Πτωχού, όπως και ο (όχι σαμαρικός) δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε διαγράψει τον κ. Καμπόσο το 2018 με αφορμή δηλώσεις του για τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει “χυδαίες”.

Καθώς όμως ο κ. Σαμαράς έχει ισχύ στην Πελοπόννησο και ο πρωθυπουργός δεν ήθελε εσωκομματικά βάσανα, ο κ. Νίκας… παραιτήθηκε μίας νέας υποψηφιότητας και η ΝΔ έδωσε το χρίσμα στον κ.Πτωχό, αλλά και επανέφερε τον κ.Καμπόσο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εκδήλωση αναφέρθηκε μάλιστα στη συνεργασία που είχε ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον κ. Πτωχό ως συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού “στα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας Σαμαρά, όταν δώσαμε μεγάλους αγώνες για να βάλουμε τη χώρα σε σωστές ράγες.”

Ευχαρίστησε βέβαια εκ νέου και τον κ. Νίκα, που αποσυρόμενος από την εκλογική μάχη αποσόβησε τον κίνδυνο ενός γαλάζιου εμφυλίου, ο οποίος πιθανόν τελικά να χάριζε την Πελοπόννησο στον ανεξάρτητο υποψήφιο, προερχόμενο από τη ΝΔ στο απώτερο… παρελθόν, Πέτρο Τατούλη. Πλέον όμως η πλειοψηφία των γαλάζιων δυνάμεων θα συνασπιστεί γύρω από τον κ. Πτωχό, αφού έχει το χρίσμα Μητσοτάκη και την ευλογία Σαμαρά.

Η επαναπροσέγγιση Μητσοτάκη- Σαμαρά μετά από αρκετά χρόνια… ψυχρού εσωκομματικού πολέμου, είχε ξεκινήσει πάντως πριν τις εθνικές εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και ο Κώστας Καραμανλής, είχε λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει άνοιγμα στον κ.Σαμαρά σε προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ στην Καλαμάτα και είχε γευματίσει μαζί του φροντίζοντας φυσικά να καταγραφούν από το φωτογραφικό φακό, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναλάβει να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην πανπελοποννησιακή συγκέντρωση την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες.

Ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει όπως και ο κ.Καραμανλής σε εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο στις 9 Μαϊου, αν και όχι χωρίς καρφιά περί… διολίσθησης της ΝΔ στο δικαιωματισμό. Ο κ. Σαμαράς και στελέχη, που ο ίδιος ανέδειξε στη ΝΔ αντιδρούν άλλωστε στο ενδεχόμενο θέσπισης γάμου ομόφυλων ζευγαριών, όπως είχε εξαγγείλε για το… αόριστο μέλλον ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως οι ημέρες που ο κ. Σαμαράς έριχνε εσωκομματικές βόμβες για τα εθνικά θέματα, απειλούσε πως θα καταψήφιζε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ως απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών (τα οποία ως εκ τούτου ακόμη έρχονται στη Βουλή προς ψήφιση) και δεν έχανε ευκαιρία να εμφανιστεί ως εσωκομματικός πόλος και εκφραστής μίας τραμπικής δεξιάς, ανήκουν (προς το παρόν) στο παρελθόν. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αντιδράσει ούτε στο διάλογο με την Τουρκία που δρομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού που φτιάχνουν κλίμα για συμφωνία-συμβιβασμό με την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα