Υποκλοπές: Βούρκωσε ο Χρήστος Ράμμος – “Θίγεται η δικαστική μου τιμή”

Διαβάζεται σε 4'
Χρήστος Ράμμος
Χρήστος Ράμμος EUROKINISSI

Εμφανώς συγκινημένος ο Χρήστος Ράμμος απάντησε στις χθεσινές αναφορές του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για “ατζέντα” στο σκάνδαλο των υποκλοπών. “Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή” είπε χαρακτηριστικά.

Για όσα έχουν συμβεί από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών μέχρι σήμερα, το σημαντικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) καθώς επίσης και για ζητήματα που τον αφορούν προσωπικά, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, μίλησε ο Χρήστος Ράμμος, σε επιστημονικό συνέδριο για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και τη συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, προς το τέλος της ομιλίας του, εμφανώς φορτισμένος, αναφέρθηκε στην αναφορά του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά “νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή” και στη συνέχεια χειροκροτήθηκε θερμά από όλη την αίθουσα.

Ως απάντηση στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για «ατζέντα» στη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, ο κ. Ράμμος διάβασε το σχετικό απόσπασμα, όπου απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας» με τον κ. Ράμμο να απαντά:

«Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε ατζέντα. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο ΣτΕ, δικαστής ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή».

«Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα» συνέχισε ο κ. Ράμμος για να επισημάνει πως «με το Σύνταγμα δεν χωρούν εκπτώσεις».

Ο κ. Ράμμος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Είναι ώρα να πούμε αλήθειες. Η ιστορία – το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί», επισημαίνοντας πως «η ΑΔΑΕ με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών δεν ολιγώρησε, δεν παρέλυσε, παρά τις δυσκολίες». «Έκανε έρευνα και ελέγχους στα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σε κρατικές υπηρεσίες, περισσότερες από ότι έιχε κάνει τα 17 τελευταία χρόνια. Και παρά τις δυσκολίες που οφείλονταν στις αντιδράσεις εκείνων που για πολλούς και ποικίλοους λόγους δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ ή και αν προχωρήσουν να μη γίνει γνωστό το πόρισμά τους» είπε στη συνέχεια.

Έπειτα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους στις εγκαταστάσεις των παρόχων κινητής τηλεφωνίας για θέματα άρσης του απορρήτου τηλεπικοινωνιών που είχαν δρομολογηθεί με αποφάσεις της αρχής, με προσπάθεια ανάμειξης από συγκεκριμένο πάροχο, του μη έχοντας καμία αρμοδιότητα προς τούτο, στα ζητήματα αυτά, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Συνεχίζοντας για τον κ. Ντογιάκο, αναφέρθηκε στη γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα, τονίζοντας ότι η αρχή «εκ του νόμου όμως έχει κάθε αρμοδιότητα για ελέγχους». Αναφέρθηκε σε «προειδοποίηση στα όρια της απειλής» από τον κ. Ντογιάκο ενώ υπογράμμισε πως «η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ελέγχους στην ΕΥΠ και στα αρχεία της». «Κανένας νόμος δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες που έκανε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Μίλησα και τότε μιλάω και τώρα για δημόσιες, υβριστικές, δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές εναντίον μου, πρωτοφανούς οξύτητας,  από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια.

«Όλα αυτά έγιναν γιατί, όπως είχα υποχρέωση, ενημέρωσα τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κάποια θέματα που αφορούσαν την άρση απορρήτων, μετά από αίτημα του ίδιου». Υπογράμμισε επίσης ότι «πριν την συνάντηση είχε ζητήσει να ενημερώσει την Βουλή και του απάντησαν “κανείς δεν εμφανίζεται αυτόκλητος”».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αποκορύφωση στην επίθεση στην ΑΔΑΕ την κλήση ως υπόπτων κατά της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη που δηλητηριάζει το κράτος δικαίου και είναι τοξική» είπε σημειώνοντας ότι την «για τους πρωταίτιους και τους συνεργούς που θα υπάρχουν σίγουρα, δεν έχει κανείς ακόμα ενοχληθεί, πόσο μάλλον διωχθεί».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα