Ηχηρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για την τρανφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 4'
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μετά την τρανσφοβική επίθεση
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μετά την τρανσφοβική επίθεση EUROKINISSI

Απόλυτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη. Τα μηνύματα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σχετική πρόταση των Πρασίνων, συζητήθηκε εκτάκτως η τρανσφοβική επίθεση του περασμένου Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη.

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων είχε καταθέσει πρόταση με θέμα «Rising anti LGBTQ rhetoric and violence: recent attacks in Thessaloniki» για συζήτηση σχετικά με την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική, με αφορμή την επίθεση που έλαβε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, με 191 ψήφους υπέρ και 102 κατά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ηχηρό καταδικαστικό μήνυμα για τη νέα πράξη μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ κι εν προκειμένω των τρανς ατόμων, με πάνω από 30 Ευρωβουλευτές να καταδικάζουν το περιστατικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τυγχάνουν και της ανάλογης δικαστικής αντιμετώπισης. Οι περισσότεροι εξ αυτών, προερχόμενοι από όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου, ζήτησαν την ποινική καταδίκη των υπευθύνων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, η οποία τόνισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε αυτά τα θέματα είναι ξεκάθαρη και αρμόδια για αυτά τα περιστατικά είναι η δικαιοσύνη.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ανησυχητική άνοδο στη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους με στόχο πολίτες ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ τόσο παγκοσμίως όσο και εντός της ΕΕ». Υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της με στόχο τη διαβεβαίωση ότι ο καθένας μπορεί να είναι όποιος θέλει, να αγαπά όποιον θέλει χωρίς φόβο διάκρισης ή βίας». Τέλος, η Ελίσα Φερέιρα επισήμανε ότι πριν από τέσσερα χρόνια έγινε ένα αποφασιστικό βήμα με την υιοθέτηση της πρώτης στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ.

Τον λόγο από του Έλληνες ευρωβουλευτές πήραν οι Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Δημήτρης Παπαδημούλης (Αριστερά), Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρος Κόκκαλης (Πράσινοι), ενώ ισχυρό μήνυμα έστειλε και η Σοφί Ιντ’Βελτ (Renew).

Παπαδημούλης: “Η πολιτική επένδυση των εγγονών του Χίτλερ δεν θα κερδίσει”

Στην ομοφοβική επίθεση αναφέρθηκε και ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε: “Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα δυο νεαρά παιδιά, που τα κυνήγησε ένας όχλος εκατοντάδων ανθρώπων και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως με την ωμή δολοφονική βία στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, το 2018 στην Ελλάδα: Όσοι θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό , έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια και τον σεβασμό, είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία. Και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ”.

Παράλληλα, σημείωσε: “Η ρητορική μίσους οδηγεί στη βία. Και η πολιτική επένδυση των εγγονιών του Χίτλερ και του Μουσολίνι σε αυτή τη ρητορική μίσους που γεννά βία, δεν θα κερδίσει. Ούτε στις ευρωεκλογές ούτε ποτέ”.

Και κατέληξε: “Τα εκατομμύρια των νεκρών, μεταξύ των οποίων και ομοφυλόφιλων, που πέθαναν στα κρεματόρια, είναι ένα δίδαγμα που μας οδηγεί και στο μέλλον όλους τους δημοκράτες. Από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι την Αριστερά”.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του “Κόσμος”, Πέτρος Κόκκαλης, ξεκαθάρισε: Αυτή δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Η Ευρώπη της βίας και της μισαλλοδοξίας είναι η Ευρώπη της άκρας δεξιάς. Είναι η Ευρώπη της Λεπέν, του Όρμπαν και της Μελόνι. Και σε αυτή πρέπει να βάλουμε ξανά ανάχωμα. Τον νου σας δημοκράτες”.

Τον λόγο πήρε και ο Κώστας Αρβανίτης που έκανε λόγο για “ποινικοποίηση της διαφορετικότητας και της φτώχειας”.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα