Η Νίκη Κεραμέως συλλέγει τα στοιχεία σου χωρίς να σε ρωτήσει

Νίκη Κεραμέως
Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

H Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το νόμο, θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσω της προσωπικής της πολιτικής ιστοσελίδας. Ζητείται παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέβασε πριν λίγες μέρες την προσωπική πολιτική ιστοσελίδα της metiniki.gr. Παρουσιάζει το έργο της και καλεί σε διάλογο μέσα από την ιστοσελίδα για θέματα Παιδείας.

Mέχρι εδώ όλα καλά, η Υπουργός έχει κάθε δικαίωμα να προβάλλει τον εαυτό της και το όποιο έργο της με τον τρόπο που επιθυμεί σύμφωνα με τους νόμους (το κατά πόσο βέβαια η Υπουργός τηρεί τους νόμους θα το δούμε αμέσως παρακάτω).

Ας μείνουμε, προς το παρόν, στο καθαρά πολιτικό κομμάτι. Μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα, καλοσχεδιασμένη είναι η αλήθεια, η κα Κεραμέως επιθυμεί να διεξάγει διάλογο για θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου της. Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για ξεκάθαρα αντιθεσμική συμπεριφορά. Αν η Υπουργός ήθελε πράγματι εξαντλητικό και πλήρη διάλογο για την Παιδεία:

1ον θα μπορούσε να τον διεξάγει μέσο του επίσημου ιστοτόπου του Υπουργείου Παιδείας

και 2ον θα μπορούσε να προχωρήσει σε δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης συναντήσεις με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, γονείς, ειδικούς κτλ) χωρίς φυσικά προαπαιτούμενα και με διάθεση συνεργασίας. Αλλά δεν το έχει κάνει δύο χρόνια τώρα.

Θυμίζουμε δε ότι η κα Κεραμέως παραμένει η μόνη Υπουργός της οποίας οι ρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά από την ψήφισή τους (ηλεκτρονική ψηφοφορία εκπαιδευτικών, αυτοαξιολόγηση, πανεπιστημιακή αστυνομία) καθώς έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, αλλά και αυτή που ήταν εξαφανισμένη από τη Βουλή και όταν απαντούσε το έκανε με καθυστέρηση μηνών, λέγοντας άλλα αντί άλλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύμβαση (οι συμβάσεις καλύτερα) που δεσμεύουν το ελληνικό δημόσιο με την Cisco για την τηλεκπαίδευση την οποία η κα Κεραμέως απέκρυψε από την ελληνική Βουλή για έναν ολόκληρο χρόνο.

Πρόσφατα, επίσης, ήρθε ξανά στην επιφάνεια το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, για το οποίο η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με πρόστιμα. Αν και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει υποδείξει στην κα Κεραμέως τις αλλαγές που πρέπει να κάνει, αυτή επιμένει στη δική της εκδοχή παραβιάζοντας δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις δηλαδή συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής, εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Προσωπικά Δεδομένα και νέο site Ν. Κεραμέως: Ολα λάθος!

Η Νίκη Κεραμέως φυσικά έχει το δικαίωμα να πολιτεύεται με τον τρόπο που η ίδια κρίνει σκόπιμο, ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει τους νόμους. Είναι όμως, δυστυχώς, αλήθεια ότι στο νέο site της, ο κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων πηγαίνει περίπατο με μία σειρά από εξόφθαλμες παραβιάσεις!

Στις 25/2/2020 η ΑΠΔΠΧ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση και λειτουργία cookies και τεχνολογιών παρακολούθησης σε ιστοσελίδες. Στις οδηγίες αυτές εξηγούσε όλες τις κακές πρακτικές που πρέπει να μην εφαρμόζονται, ώστε η ιστοσελίδα να σέβεται την ιδιωτικότητα των επισκεπτών της και να συμμορφώνεται με τον GDPR.

Σαν να γράφτηκε για την κυρία Υπουργό και τη νέα ιστοσελίδα της. Παραθέτουμε (με πλάγια γραμματοσειρά) από το κείμενο της ΑΠΔΠΧ:

A. Υποχρέωση λήψης συγκατάθεσης και εξαιρέσεις

Κακές πρακτικές:

Γίνεται χρήση ιχνηλατών απαραίτητων για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, αλλά δεν παρέχεται καμία ενημέρωση στο χρήστη.

Δείτε την ανάλυση της ιστοσελίδας από μια από τις πολλές εφαρμογές που σκανάρουν ιστοσελίδες για να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους με τον GDPR:

Η Νίκη Κεραμέως συλλέγει τα στοιχεία σου χωρίς να σε ρωτήσει


(Oλη η ανάλυση ακριβώς από κάτω)

Page: /

Τι παρατηρούμε εδώ; Ότι το metiniki.gr δε ζητά συγκατάθεση για να εγκαταστήσει cookies πέραν των αναγκαίων, συλλέγει προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, διαβιβάζει δεδομένα σε χώρες που δε θεωρούνται ασφαλείς από την Ευρωπαική Ένωση βάσει GDPR.

Κακές πρακτικές (συνέχεια): Η χρήση Google Analytics με σκοπό τη στατιστική ανάλυση (web analytics) γίνεται μόνο με ενημέρωση στο χρήστη χωρίς να δίνεται η δυνατότητα απόρριψης ή χωρίς καν ενημέρωση.

Δείτε ενδεικτικά από την αναλυτική καταγραφή των 21 cookies:

Η Νίκη Κεραμέως συλλέγει τα στοιχεία σου χωρίς να σε ρωτήσει

Β. Τρόπος και περιεχόμενο ενημέρωσης

Κακές πρακτικές

Παρέχεται μόνο μια γενική ενημέρωση για τη χρήση ιχνηλατών μέσα σε ένα γενικό κείμενο πολιτικής προστασίας δεδομένων.

Η ενημέρωση για τη χρήση ιχνηλατών στο πρώτο επίπεδο του αναδυόμενου παραθύρου περιορίζεται μόνο σε γενικό κείμενο το οποίο αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται τέτοιες τεχνικές, π.χ. cookies για την καλύτερη εμπειρία, καλύτερη παρουσίαση, κτλ.

Δείτε από τη σελίδα της κυρίας Κεραμέως:

Η Νίκη Κεραμέως συλλέγει τα στοιχεία σου χωρίς να σε ρωτήσει


Κάνει ακριβώς αυτά που η ΑΠΔΠΧ και ο GDPR θεωρούν κακές πρακτικές και τα απαγορεύουν.

Γ. Τρόπος λήψης συγκατάθεσης

Κακές πρακτικές

1. Για τη λήψη συγκατάθεσης υπάρχει απλά μια επιλογή της μορφής «Εντάξει, ενημερώθηκα» ή «Εντάξει, συμφωνώ», χωρίς δυνατότητα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πλοήγηση (με απομάκρυνση του εν λόγω μηνύματος) αν ο χρήστης δεν επιλέξει το ανωτέρω. Το κάνει!

2. Δεν υπάρχει η δυνατότητα απόρριψης της χρήσης ιχνηλατών στο αναδυόμενο παράθυρο, παρά μόνο αποδοχής όλων. Το κάνει!

3. Η δυνατότητα απόρριψης της χρήσης ιχνηλατών δίνεται μόνο σε δεύτερο επίπεδο πληροφοριών, δηλαδή μετά το «κλικ» σε υπερσύνδεσμο με «περισσότερες πληροφορίες», «ρυθμίσεις». Δεν υπάρχει καν αυτή η δυνατότητα!

4. Το κλείσιμο του αναδυόμενου παραθύρου/ενημερωτικού πλαισίου οδηγεί σε χρήση των μη απαραίτητων ιχνηλατών. Το κάνει!

5. Η συνέχιση πλοήγησης ή το κύλισμα (scrolling) μετά την εμφάνιση του αναδυόμενου παραθύρου οδηγεί σε εγκατάσταση των μη απαραίτητων ιχνηλατών. Το κάνει!

6. Το μέγεθος και το χρώμα του κουμπιού «αποδοχή» ή «συγκατάθεση» προδιαθέτει έντονα το χρήστη στην επιλογή του, π.χ. είναι πολύ μεγάλο και με έντονο χρώμα ή/και είναι προεπιλεγμένο. Το κάνει!

7. Το αναδυόμενο παράθυρο δίνει μόνο τη δυνατότητα αποδοχής των μη απαραίτητων ιχνηλατών παραπέμποντας σε μια γενική πολιτική προστασίας δεδομένων ή απορρήτου. Το κάνει!

8. Μετά την αποδοχή ή την απόρριψη από το χρήστη, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής των προτιμήσεών του. Υπάρχει, μέσω φυλλομετρητή.

9. Μετά την αποδοχή ή την απόρριψη από τον χρήστη, μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλαγή των προτιμήσεών του μόνο μέσω αλλαγής ρυθμίσεων του φυλλομετρητή ιστού. Το κάνει!

10. Στην περίπτωση απόρριψης των ιχνηλατών, ο χρήστης καλείται συνεχώς μέσω του αναδυόμενου παραθύρου να κάνει νέα επιλογή. Δεν ισχύει το ίδιο όταν αποδεχτεί, αφού η επιλογή του αυτή διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει η επιλογή αυτή!

Με σκορ 14/15 πραγματικά... αρίστευσε η κυρία Υπουργός, καθώς εφαρμόζει 14 από τις 15 κακές πρακτικές που επισημαίνει η ΑΠΔΠΧ ήδη εδώ και 15 μήνες.

Φυσικά δεν υπάρχει Πολιτική Cookies, μην ψάχνετε άδικα.

Και αν όλα αυτά είναι μια παρεξήγηση, μια «τεχνική παρανόηση» που μπορεί να διορθωθεί, πηγαίνοντας στην Πολιτική Απορρήτου της ιστοσελίδας παρατηρούμε, ενδεικτικά, τα εξής:

Δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποια προσωπικά δεδομένα συλλέγονται και με ποιον τρόπο.

Δεν υπάρχει η νομική βάση επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τα δεδομένα μας τηρούνται επ’ άπειρον.

Τα δεδομένα μας δίνονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ για αποστολή υλικού επικοινωνίας.

Δε γνωρίζουμε τι γίνεται με τις απόψεις και ιδέες που μας καλεί να καταθέσουμε.

Μαθαίνουμε ότι η κυρία Κεραμέως έχει και σκοπούς εμπορικής προώθησης για την επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Λείπει οποιαδήποτε αναφορά στη δυνατότητα υποβολής καταγγελίας στην ΑΠΔΠΧ (όχι πως αν υπήρχε θα είχε καμιά διαφορά στο αποτέλεσμα).

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μια Υπουργός καταφέρνει στην προσωπική της ιστοσελίδα να επιβεβαιώσει την αδιαφάνεια, την έλλειψη λογοδοσίας, την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική πρακτική με την οποία κινείται. Δεν πρόκειται, άρα, για άγνοια αλλά για συνειδητή πρακτική την οποία παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκη Κεραμέως, Προσωπικά Δεδομένα, Τηλεκπαίδευση
SHARE:

24Media Network