Κόντρα Σπίρτζη- Καραμανλή για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Κόντρα Σπίρτζη- Καραμανλή για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο
O Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Ο υπουργός Μεταφορών κι Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «στρατηγική επένδυση» για την χώρα. Η σύμβαση παραχώρησης «σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής

Για «στρατηγική» επένδυση για την χώρα που θα απασχολήσει από 3.000 ως 5.000 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών κι Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναφερόμενος στη σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Η σύμβαση παραχώρησης «σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η σύμβαση δεν είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο κι ότι έχουν γίνει αλλαγές υπέρ του παραχωρησιούχου μετά τον διαγωνισμό, ο Χρ. Σπίρτζης επισήμανε ότι οι αλλαγές έχουν γίνει αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς κι ότι το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό άνω του 50% στην κοινοπραξία, άρα δεν ισχύουν οι κατηγορίες για εύνοια στον επενδυτή.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, ο Χρ. Σπίρτζης διαχώρισε την «καλοπροαίρετη», όπως την χαρακτήρισε, κριτική από την αντιπολίτευση από τα δημοσιεύματα ΜΜΕ που συνδέονται με ανταγωνιστές του επενδυτικού σχεδίου. Ο Χρ. Σπίρτζης έκανε λόγο για πιέσεις με στόχο να γίνει ενιαίος διαγωνισμός για τα δύο προς διάθεση οικόπεδα στο Θριάσιο κι απώτερο σκοπό η παραχώρηση να γίνει «πολύ αργότερα και για πολύ μικρότερο τίμημα». Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στο liberal.gr. Παράλληλα, επιτέθηκε έντονα στον εισηγητή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη που μίλησε για «σκάνδαλο» ζητώντας την παραίτησή του.

Χρ. Σπίρτζης: Απέτυχαν τέσσερις διαγωνισμοί σε καλύτερες συνθήκες για τη χώρα

Απαντώντας στην σχετική κριτική, ο Χρ. Σπίρτζης υπενθύμισε τις τέσσερις διαγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν σε καλύτερες συνθήκες κατά το παρελθόν και δεν ευοδώθηκαν αποτυγχάνοντας να προσελκύσουν μεγάλους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και την Cosco. Όσον αφορά τα άλλα σημεία κριτικής, ο Χρ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι το ζήτημα των δημοτικών τελών που δεν θα πληρώνει ο παραχωρησιούχος καθορίζεται από την υπερκείμενη νομοθεσία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε ενιαίους συντελεστές δόμησης για τα εμπορευματικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα στοχεύοντας στο να διορθώσει «αθλιότητες» του παρελθόντος.

Σχετικά με τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τα κατασκευαστικά έργα, ο Χρ. Σπίρτζης παρατήρησε ότι προβλέπεται και σε άλλα σχέδια, καθώς τα έργα θα μείνουν στο Δημόσιο αν για οποιοδήποτε λόγο φύγει ο παραχωρησιούχος. Τέλος, σχετικά με την δυνατότητα του παραχωρησιούχου να παράγει και να διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Χρ. Σπίρτζης παρατήρησε ότι αυτό είναι καλό, καθώς το Δημόσιο ευνοείται αφού θα λαμβάνει το 2,5% του ετήσιου τζίρου του έργου.

Κ. Καραμανλής: Η σύμβαση σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η σύμβαση παραχώρησης «σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» επικρίνοντας την εκ των υστέρων τροποποίησή της υπέρ του παραχωρησιούχου, ενώ εκτίμησε ότι η σύμβαση έχει προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Ο Κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στο χαμηλό τίμημα θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Χρ. Σπίρτζης είχε μιλήσει τον Νοέμβρη του 2015 για επένδυση που αγγίζει τα 205 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα το τίμημα υπολογίζεται στα 67 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγυήσεων αναρωτώμενος «πότε είδαμε το Ελληνικό Δημόσιο να μπαίνει εγγυητής σε επένδυση ιδιώτη, όταν τελικός αποδέκτης της επένδυσης είναι εμπορικός χρήστης;» Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «αυτό δεν έχει γίνει ξανά ποτέ και έχω την αίσθηση ότι η DIGICOM θα σας τραβήξει, όπως και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το «αυτί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα