Κορονοϊός – έκτακτα μέτρα: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς

Κορονοϊός – έκτακτα μέτρα: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς
Εξειδικευμένο προσωπικό νοσοκομείου AP

Η κυβέρνηση μετά την εξάπλωση του κορονοϊού και στη χώρα μας λαμβάνει νέα έκτακτα μέτρα τόσο για την ανάσχεση όσο και για τον περιορισμό των επιπτώσεων σε οικονομικό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και της οικονομίας. “Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι και οι χρόνια πάσχοντες”, δήλωσε.

“Απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και όσους είναι σε ευπαθείς ομάδες κάλεσμα να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας” είπε ακόμη.

“Κάνουμε ο,τι είναι δυνατό για να μετριάσουμε τις κρίσεις στην οικονομία. Οι επιπτώσεις είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό πλαίσιο”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ζήτησε δε συντονισμένη δράση και συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ με εξαίρεση των έκτακτων μέτρων από το δημοσιονομικό πλαίσιο ελέγχου, ενώ είπε πως θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο με απόφαση Eurogroup.

Τα έκτακτα μέτρα:

-Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.

-Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.

-Ενίσχυση του προϋπολογισμού με 15 εκ. ευρώ για ενδυνάμωση του τομέα υγείας. “Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις – Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο υπουργείο Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.

Όχι σε παρέμβαση για εκκλησίες

“Δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης. Η Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες έχουν κάνει τις δέουσες συστάσεις” απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτσας αναφέροντας πως ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται από τον ΕΟΔΥ, ενώ αναμένει η Εκκλησία να προβεί σε νεότερες συστάσεις προς τον κόσμο για το επόμενο διάστημα.

Για τα κρούσματα είπε πως τα υπάρχοντα στη χώρα μας είναι ήπια κατά κύριο λόγο. “Ελπίζουμε τα δυσάρεστα να είναι μεμονωμένα και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση για παράδειγμα με τη γειτονική μας χώρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 με τους περιφερειάρχες στους οποίους έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα με στόχο το συντονισμό κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.

Στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιταλία και αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Αργότερα το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, σε χρόνο κοντά στα δελτία ειδήσεων, ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, όπου θα ενημερώσει συνολικά για τις δράσεις της κυβέρνησης και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Θυμίζουμε ότι ισχύει το λουκέτο 14 ημερών στη χώρα μας σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ. Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού.

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ. Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό;

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Μέριμνα των δήμων για τους ηλικιωμένους

Όλοι οι δήμοι διέκοψαν τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, μετά την εντολή που δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές και η γενική συμβουλή προς τους ηλικιωμένους, που αποτελούν και την πλέον ευπαθή ομάδα, είναι να παραμένουν σπίτι τους για λόγους προστασίας. Ωστόσο, προκύπτουν κάποιες νέες παράμετροι, όπως οι περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα