Κρ. Αρσένης: “Η κυβέρνηση κάνει λόμπιγκ για να γλιτώσει τα πρόστιμα για τα αιολικά στις Natura”

Κρ. Αρσένης: “Η κυβέρνηση κάνει λόμπιγκ για να γλιτώσει τα πρόστιμα για τα αιολικά στις Natura”
O Κρίτων Αρσένης Eurokinissi

Ο Κρίτων.Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί υπέρ της κερδοσκοπίας των  μεγάλων κατασκευαστικών των ΑΠΕ και εις βάρος των νοικοκυριών

“Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στα νοικοκυριά, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες τους” επισήμανε ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του. “Στηρίζουμε την ενεργειακή δημοκρατία μέσα στο πλαίσιο άσκησης της πράσινης πολιτικής της κυβέρνησης”, απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι πάνω από 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα μπορεί να παραχθεί από τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) στην ταράτσα, με βάση πρόσφατη, επίσημη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι  αν κατευθύναμε τις επικείμενες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς τα εκεί, μαζί με ένα υπερεντατικό πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, θα λέγαμε αντίο σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση και θα υπερκαλύπταμε, σε επίπεδα ρεκόρ, τους στόχους για την κλιματική κρίση. Ο  κ. Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί υπέρ της κερδοσκοπίας των  μεγάλων κατασκευαστικών των ΑΠΕ και εις βάρος των νοικοκυριών, προσθέτοντας ότι τα Φ/Β, αλλά και σε ορισμένες περιοχές και οι μικρές ανεμογεννήτριες στην ταράτσα, είναι και η καλύτερη λύση τεχνολογικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσό της ενεργειας καταναλώνεται επιτόπου, ενώ το δίκτυο επιβαρύνεται ανεπαίσθητα σε σχέση με τα μεγάλα έργα ΑΠΕ στις μακρινές περιοχές. Κανένα νέο αιολικό πάρκο στην φύση δεν χρειάζεται, αν στρέψουμε τις επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για την αυτοπαραγωγή τους. Έτσι θα προστατεύσουμε τα τελευταία ανέγγιχτα οικοσυστηματα που δέχονται αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιέσεις των τελευταίων δεκαετιών με την εγκατάσταση εκεί αιολικών πάρκων. 

Ο κ. Σκρέκας  παραδέχτηκε ότι υπάρχει αρνητικότερο πλαίσιο για τα  φωτοβολταικά  στέγης,  “με την υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί η ταρίφα για τα ΦΤ Στέγης ανέρχεται στα 87 ευρώ ανά ΜΒ , όταν στους ιδιώτες  , που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά όχι στη γη τους αυτή είναι 63 ευρώ και σε ότι αφορά ενεργειακές κοινότητες και αγρότες αυτή η τιμή είναι 65 ευρώ ανά ΜΒ, εδώ βλέπουμε μια αυξημένη ταρίφα για τα ΦΤ Στέγης  , η οποία ανέρχεται στα 22 ευρώ ΜΒ¨ ,τονίζοντας ταυτόχρονα  ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δοθεί ξανά η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης να εγκαθιστούν έως και 10KW φωτοβολταϊκών, ενώ η κυβέρνησή του πριν λίγους μήνες το είχε περιορίσει στα 6KW από 10KW. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  αρνήθηκε για ακόμα μία φορά να δεσμευτεί για τη απαγόρευση  Αιολικών Πάρκων σε ζώνες Natura και δάση με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτ. Αθήνας  του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη  για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και στο Λυκαίο όρος. Δεν δέχθηκε επίσης ως δεσμευτικές τις ομόφωνες γνωμοδοτήσεις των τοπικών δήμων, επιμελητηρίων και Περιφέρειας ενάντια στα αιολικά στις κορυφογραμμές της Αρκαδίας. 

Εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι απέφυγε να απαντήσει στα απανωτά προφορικά ερωτήματα του κ. Αρσένη, αλλά και στα γραπτά ερωτήματα της επίκαιρης ερώτησης αναφορικά με τη χρηματοδότηση με 130.000 ευρώ εταιρείας προκειμένου να είναι σε “επικοινωνία” με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποτρέψει την προσφυγή ενάντια στην Ελλάδα για την παρανόμως άναρχη χωροθέτηση αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές. Η ίδια εταιρεία θα προσπαθήσει να διευρύνει τη κοινωνική συναίνεση για εγκατάσταση αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές. Όπως δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης μετά το πέρας της συζήτησης: “η αδυναμία του Υπουργού να καλύψει αυτήν την απόφαση του προκατόχου του, κ. Χατζιδάκη, καταδεικνύει προφανώς την δύσκολη θέση της κυβέρνησης. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Πρόκειται για ανεπίσιμη εκστρατεία λόμπινγκ της κυβερνησης για να αποφύγει, χωρίς αλλαγές στις εγκληματικές πρακτικές της, την καταδίκη στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την παράνομη εγκατάσταση αιολικών στις προστατευόμενες περιοχές, χωρίς τον προέλεγχο της δέουσας εκτίμησης και με καταστρατήγηση του περιβαλλοντικού ελέγχου;”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα