Κρας τεστ στα Σκόπια για το όνομα

Κρας τεστ στα Σκόπια για το όνομα
Οι σημαίες της Ελλάδας και της πΓΔΜ Eurokinissi

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις παρά τις αντιδράσεις του προέδρου της πΓΔΜ. Εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Ζάεφ

Οι επόμενες 48 ώρες θα κρίνουν αν υπάρχει συμφωνία στο Σκοπιανό, ή αν τελικά οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν. Διότι μέχρι αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάαεφ και από την οποία θα οριστικοποιηθεί ή όχι η συνάντησή τους που θα σηματοδοτήσει την υπογραφή της συμφωνίας.

Ωστόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα που φαίνεται να «δένουν» τα χέρια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να προχωρήσει γρήγορα στις πολιτικές κινήσεις που απαιτούνται.

Και αυτό διότι αν και ο ίδιος ανακοίνωσε χτες ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι το κοινοβούλιο θα έχει πρώτα το λόγο και στη συνέχεια ο λαός με δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε την διαφοροποίησή του.

Με ανακοίνωσή της η προεδρία της πΓΔΜ δηλώνεται ότι « ο Ιβανόφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Η αλήθεια είναι ότι σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη επτασφράγιστο μυστικό και κυρίως το χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών κινήσεων που απαιτούνται καθώς εκτός από την επικύρωση στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ακολουθούν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου.

Χωρίς ακόμη να έχει διαμορφωθεί το κλίμα της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται τον Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα