Λιανεμπόριο: Έκτακτο επίδομα ως “τσιρότο” στο πολιτικό κόστος

Λιανεμπόριο: Έκτακτο επίδομα ως “τσιρότο” στο πολιτικό κόστος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Με έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα εμπορικά καταστήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Κοζάνης, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσοβήσει την κρίση, επιμένοντας όμως στην απόφαση για μη άνοιγμα, αν και την “χρεώνει” στην επιτροπή 

Μπρος πολιτικός γκρεμός και πίσω υγειονομικό ρέμα ήταν το δίλημμα του Σαββατοκύριακου για την κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να διαχειριστεί την κρίση με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, δίνοντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα εμπορικά καταστήματα, αλλά επιμένοντας στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά μέχρι υποχώρησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Απόφαση, για την οποία η κυβέρνηση επικαλείται την επιτροπή λοιμωξιολόγων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την υιοθετεί, αφού δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε άλλωστε χθες αυτή την επιλογή, καθώς ενστερνίζεται την αγωνία της επιτροπής για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή όμως οι οργισμένες αντιδράσεις των καταστηματαρχών της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κοζάνης φέρνουν σε δύσκολη πολιτική θέση την κυβέρνηση. Και δεν ήταν τυχαίο ότι με την εξαίρεση του… γενναίου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, που βρέθηκε χθες στην Πάτρα και κλήθηκε να αντιμετωπίσει αποδοκιμασίες καταστηματαρχών, δεν βρέθηκαν και πολλοί “πρόθυμοι” στην κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χειρουργήθηκε εκτάκτως το Σάββατο.

Στη Θεσσαλονίκη δεν ανέβηκε τελικά κάποιος υπουργός, αλλά το ζήτημα χειρίστηκε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της συμπρωτεύουσας Παντελή Φιλιππίδη. Ο κ. Φιλιππίδης είχε μιλήσει το πρωί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και είχε ζητήσει να συνομιλήσει και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος του τηλεφώνησε περί τις έξι το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει την απόφαση, που ήταν άλλωστε εισήγηση της επιτροπής. Υπενθύμισε δε ότι η Θεσσαλονίκη είχε παραμείνει ανοιχτή όσο η Αθήνα ήταν σε lockdown και άρα τα καταστήματα στη συμπρωτεύουσα έχουν δουλέψει περισσότερες ημέρες. Και προανήγγειλε τις σημερινές ανακοινώσεις για έκτακτη ενίσχυση όσων επιχειρήσεων παραμείνουν κλειστές λόγω κυβερνητικών αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές είχαν καλέσει τους καταστηματάρχες να επιδείξουν ευθύνη και είχαν αφήσει αιχμές κατά των τριών γαλάζιων περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, που με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είχαν πάρει το μέρος των εμπόρων ζητώντας ενίσχυση ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια ύψους τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Το σενάριο πάντως να λειτουργούσαν σήμερα κανονικά τα εμπορικά καταστήματα είχε τρομάξει την κυβέρνηση, αλλά αποσοβήθηκε, παρόλο που ορισμένοι καταστηματάρχες, κυρίως στην Πάτρα, επιμένουν ότι εν είδει διαμαρτυρίας θα βρίσκονται σήμερα στα μαγαζιά τους χωρίς να έχουν εργαζόμενους και χωρίς να δέχονται πελάτες.

Κατά πόσον το έκτακτο οριζόντιο βοήθημα για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο, που ανακοινώνεται σήμερα το πρωί από το οικονομικό επιτελείο, θα θεραπεύσει όντως τις πολιτικές πληγές, μένει να φανεί. Το ζήτημα είναι ότι στην κυβέρνηση διαπιστώνουν πως δεν έχουν πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών και πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν ξανά νέα περιοριστικά μέτρα εάν -ο μη γένοιτο- χρειαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα