Τσίπρας: Η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

Τσίπρας: Η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας
Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στον Alpha (Φωτογραφία αρχείου)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη και μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, την οικονομία, την υπόθεση Novartis και την ψήφο των ελλήνων του Εξωτερικού. 

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, επεσήμανε τα λάθη που κατά τον ίδιο έχει κάνει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι “η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να επισπεύσει την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας” και πως “η πολιτική κατευνασμού να αφήνει ο κ. Μητσοτάκης αχαλίνωτο τον κ. Ερντογάν είναι επικίνδυνο”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “είχαμε κερδίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μαζί με τον κ. Αναστασιάδη. Έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε εσείς κυρώσεις είδαμε όλοι μας. Η κυβέρνηση έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προκλητική στάση του Ερντογάν όταν ήρθε στην Ελλάδα ανέφερε ότι πήρε τις απαντήσεις του “τόσο από εμένα, όσο και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς καταφέραμε να έχουμε την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και φτάσαμε το Κυπριακό κοντά στη λύση θέτοντας τα κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της παρουσίας του τουρκικού στρατού”.

Απαντώντας για το προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα επί των ημερών του διαχειρίστηκε την μεγαλύτερη κρίση και πως “τώρα συνειδητοποιούν στην κυβέρνηση το μεταναστευτικό πρόβλημα.  Στην Μόρια είχαμε 5.600 πρόσφυγες την 1η Οκτωβρίου κατεγράφησαν 12.000 και πλέον κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερνε τους μετανάστες. Είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση να κάνεις κριτική. Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος”. Μάλιστα επεσήμανε ότι “το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο. Και για να ξεπεραστεί χρειάζεται πολιτική ουσίας. Δεν μπορείς να λύσεις το ζήτημα με κορώνες”.

Σκάνδαλο η Novartis –  Ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι “άνοιξε μια φάμπρικα ενόσω η διερεύνηση του σκανδάλου είναι σε εξέλιξη. “Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους δικαστές” είπε και πρόσθεσε: “Είναι αστεία αυτή η υπόθεση. Ενοχοποιείται υπουργός με μηνύσεις πολιτικών και καταθέσεις δικαστών που ελέγχονται από την ίδια την Δικαιοσύνη. Η Novartis είναι σκάνδαλο και πάνε να τo κουκουλώσουν. Είναι κυβερνητικός ρεβανσισμός, παράλληλα με δειλία, στοχοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο κόσμος στα καφενεία λέει τη λέξη δικαιοσύνη για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis”.

Για την οικονομία ο κ. Τσίπρας είπε, πως ότι θετικό φέρει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει ενώ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν πριν τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης να μιλά για τέταρτο Μνημόνιο και σήμερα να κάνει ελαφρύνσεις, με τον πρωθυπουργό να φέρνει ένα δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις, ενώ αν είχε υιοθετήσει τα δικά μας μέτρα θα έφερνε 1+2 δισ. “Εμείς μιλούσαμε για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50% που θα έπιανε όλη τη μεσαία τάξη και όχι μόνο αυτούς που έχουν κέρδη”.

Προσέρχομαι με θετική διάθεση στο ραντεβού με Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων

“Είναι ένα μεγάλο θέμα και οφείλουμε να κρατήσουμε έξω τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής επικοινωνιακής πλειοδοσίας”, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας για την ψήφο των αποδήμων.

Μάλιστα εμφανίστηκε θετικός στη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: “Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι τα θεσμικά παιχνίδια θα είμαι απέναντι  Προσέρχομαι με διάθεση θετική στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό και έναν τόμο. Έναν νόμο, που προέκυψε μετά από σχετικό πόρισμα διακομματικής επιτροπής  η οποία κατέληξε σε πρόταση και εμείς την κωδικοποιήσαμε”.

Ισχυρό brand ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το αν πασοκοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “εκ των πραγμάτων έχει κάνει μια μεγάλη διαδρομή και πάμε για τον τρίτο κύκλο. Πρέπει να αντιστοιχήσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να αποτιμήσουμε την κυβερνητική εμπειρία και να δαμορφώσουμε το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα” ενώ για το όνομα κατέληξε λέγοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα “ένα brand ισχυρό, αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη θα το δούμε στο Συνέδριο. Όνομα αλλάζουν αυτοί οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά με το όνομα και την ιστορία του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα