Lockdown: Προς άνοιγμα λιανεμπορίου τη Δευτέρα παρά τη νέα έξαρση κορονοϊού

Lockdown: Προς άνοιγμα λιανεμπορίου τη Δευτέρα παρά τη νέα έξαρση κορονοϊού
Κίνηση στην οδό Ερμου την Κυριακή 20 Δεκεμμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων από 5 Απριλίου εξακολουθεί να προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Πιθανότερο το σενάριο του click away.

Το αναμενόμενο νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αλλάζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Το πιθανότερο όμως πλέον είναι τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και να μην επιτραπεί η φυσική παρουσία πελατών, ούτε με την αποστολή SMS σε νέο ειδικό πενταψήφιο αριθμό 13032.

Οι τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση ή μη του lockdown τυπικώς βέβαια αναμένεται να ληφθούν αύριο στη συνεδρίαση της επιτροπής, ωστόσο η κατεύθυνση στη οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι σαφής.

Τα σχολεία από την άλλη μάλλον θα περιμένουν λίγο ακόμη, να υπάρξει πρώτα αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και να φτάσουν στα φαρμακεία τα self test.

Πάντως και επιστήμονες εκτιμούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά πρωτόκολλα δε θα επηρεάσει δραματικά αντιθέτως θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες και φυσικά θα ενισχύσει την οικονομία, ενώ αντίθετα κάποιοι θεωρούν ότι τα σχολεία λόγω των μεταλλάξεων συμβάλλουν πλέον στην εξάπλωση της πανδημίας.

Ο κλάδος της εστίασης θα περιμένει ακόμη περισσότερο, με την κυβέρνηση να προχωρά σε έκτακτη χρηματοδότηση των επαγγελματιών του χώρου μέσω των δήμων.

Ταυτόχρονα,όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απελευθερώσει τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, αν και δεν θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των SMS, προκειμένου πχ με κωδικό 6 να μπορούν οι πολίτες να κατευθυνθούν σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου και να μην μαζεύονται σε σπίτια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα