Lockdown: Ξεχάστε σχολεία, ταβέρνες και μπαρ, ετοιμαστείτε για εμπορικά και κομμωτήρια 

Lockdown: Ξεχάστε σχολεία, ταβέρνες και μπαρ, ετοιμαστείτε για εμπορικά και κομμωτήρια 
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ TEN PLUS ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ (EUROKINISSI) Eurokinissi

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Ποιοι κλάδοι θα παραμείνουν κλειστοί και ποιοι όχι. Τα σενάρια που εξετάζονται 

Με τα κρούσματα κορονοϊού και κυρίως τις διασωληνώσεις να παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί και σήμερα.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται προφανώς να δώσει κατά τη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ενώ δεν έχει κλειδώσει οριστικά εάν αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει το πρωί στην “ώρα του πρωθυπουργού” στη Βουλή στις ερωτήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και εάν το απόγευμα θα προβεί σε δήλωση για τα επόμενα βήματα μέχρι τις γιορτές ή εάν θα το πράξει από Δευτέρα, προκειμένου να έχει όσο περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία στη διάθεση του.

Σήμερα και αύριο είναι άλλωστε κρίσιμες ημέρες για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων υπό την έννοια ότι κυβέρνηση και ειδικοί ελπίζουν ότι επιτέλους θα αρχίσει μία ουσιαστική κάμψη των κρουσμάτων. Για άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα όμως δε γίνεται πλέον λόγος. Ουσιαστικά το μόνο που είναι στο τραπέζι να ανοίξει, πιθανότατα από τις 14 Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις 21, αλλά με περιορισμούς, είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια.

Τα πολυκαταστήματα δεν θα ανοίξουν πριν τις γιορτές, για να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού. Τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου όμως θεωρούνται ασφαλή και είχαν κλείσει κυρίως για να μειωθούν οι μετακινήσεις, ενω πρώτα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστηματα. Τα δε κομμωτήρια, θα λειτουργήσουν και πάλι με ραντεβού, υγειονομικά μέτρα και αυστηρούς ελέγχους, όπως γινόταν και προηγουμένως, καθώς με αυτές τις προϋποθέσεις θεωρούνται ασφαλή.

Σημειωτέον ότι το πιθανότερο είναι να παραμείνει σε ισχύ επί του παρόντος η υποχρέωση αποστολής SMS με αποδεκτούς λόγους μετακίνησης στο 13033 και τα χριστουγεννιάτικα ψώνια και τα κομμωτήρια θα ενταχθούν πιθανότατα στον κωδικό 2.

Τα δημοτικά σχολεία φαίνεται πως τελικά δεν θα ανοίξουν πριν τις γιορτές, όπως ήθελε η κυβέρνηση, καθώς κρίνεται πως δεν υπάρχει ουσιαστικό κέρδος για την ψυχολογία των παιδιών από την επαναλειτουργία για μία ή δύο εβδομάδες, ενώ πολλά μέλη της επιτροπής είναι επιφυλακτικά και ειδικοί ζητούσαν να μην επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσες πριν το Γενάρη.

Οριστική είναι πλέον και η απόφαση να μην επαναλειτουργήσει η εστίαση για τις γιορτές, καθώς και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν τους συμφέρει οικονομικά να άνοιγαν για λίγες ημέρες με πολύ αυστηρούς περιορισμούς όπως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, μόνο καθήμενους και ωράριο μέχρι τις 10 το βράδυ.

Μετά τις γιορτές ενδέχεται να ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, πάντα με μέτρα προστασίας και περιορισμούς, όμως η νυχτερινή διασκέδαση θα μείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας, καθώς θεωρείται μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χθες διαμήνυσε ότι τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Επομένως, ένα χονδρικό χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως ενδέχεται να έχει ως εξής: Λιανεμπόριο και κομμωτήρια πριν τα Χριστούγεννα. Εστίαση και σχολεία από το Γενάρη του 2021. Και η νυχτερινή διασκέδαση όταν προχωρήσει ο εμβολιασμός, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, αλλά θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι αν μη τι άλλο, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα αυξηθεί ξανά αν δεν μειωθεί επιτέλους, καθώς και ότι θα αντέξει έστω στα όρια του το ΕΣΥ. Θετικό στοιχείο θεωρούν στην κυβέρνηση ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ αυξάνεται ο αριθμός των απλών κενών κλινών. Τα νοσοκομεία όμως ήδη δεν έχουν άλλα περιθώρια διασωληνώσεων.

Σημειωτέον ότι επί του παρόντος δεν έχει συζητηθεί το κλείσιμο και άλλων κλάδων, παρότι εκ των πραγμάτων φαίνεται πως οι χώροι εργασίας αποτελούν δυνητικές εστίες υπερμετάδοσης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα