Τον Μαργαρίτη Σχοινά προτείνει για Επίτροπο ο Μητσοτάκης

Τον Μαργαρίτη Σχοινά προτείνει για Επίτροπο ο Μητσοτάκης
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την απόφαση του τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για την απόφαση του αυτή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει άμεσα τη νέα πρόεδρο του Κολλεγίου των Επιτρόπων κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την πληροφορία ότι σήμερα θα ανακοινωνόταν το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου δημοσίευσε νωρίτερα το Politico. Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι τελικώς, όπως αναμένετο, ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, με τον οποίο είχαν γίνει συζητήσεις και για συμμετοχή στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθυμίζεται ότι ήθελε ως πρώην πρωθυπουργός να μετακομίσει στις Βρυξέλλες αλλά σε θέση αντιπροέδρου, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν όμως, καθώς ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν και η φον ντερ Λάιεν μοίρασε ξανά τις θέσεις καθώς απαιτήθηκαν λεπτές ισορροπίες και περίπλοκες συμμαχίες για να εκλεγεί. Ο κ. Σαμαράς παραμένει βεβαίως στο think tank του ΕΛΚ, του οποίου πρόεδρος παραμένει ο Βέμπερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει εν τέλει η Ελλάδα θα είναι αναπτυξιακό. Ενδεχομένως το χαρτοφυλάκιο αυτό να είναι το Γεωργίας το οποίο η Αθήνα θα ήθελε πολύ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε ευρωβουλευτής της ΝΔ από το 2007 έως το 2009. Διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού.

Το 2014 διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα