Μαξίμου “αδειάζει” Γεωργιάδη: Δεν θα απολύονται εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Μαξίμου “αδειάζει” Γεωργιάδη: Δεν θα απολύονται εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Βήμα της Βουλής. eurokinissi

Η Αρ. Πελώνη ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απόλυσης μη εμβολιασμένων εργαζόμενων γενικότερα και υπενθύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών.

“Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα”, απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα εάν όντως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν εργαζόμενους, που δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Καθώς η δήλωση του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε αντιδράσεις, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή σαφώς το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μόνο όσον αφορά στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Υπενθύμισε επίσης ότι για το ζήτημα η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση επιτροπής βιοηθικής για να λάβει αποφάσεις ζυγίζοντας τα πράγματα και με την απαιτούμενη ευαισθησία. Σημείωσε πάντως ότι “η συζήτηση αυτή θα μας απασχολήσει και κατατίθενται όλες οι απόψεις στο διάλογο”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πάντως ότι διαπιστώνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές, είναι ανεμβολίαστοι. “Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής”,τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 25-29 ετών και σύντομα θα ανοίξει και για τους ηλικίας 18-24.

Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

“Κοινός στόχος τώρα είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στους μεγαλύτερους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και μπορεί να γίνονται μεταδότες ενδεχόμενης νόσησης”, δήλωσε η κ. Πελώνη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί “να τα βρει” με τους φαρμακοποιούς για τα self test

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί “να τα βρει” με τους φαρμακοποιούς, όσον αφορά στη διάθεση των δωρεάν self test.

Ανέφερε ειδικότερα ότι έχει διασφαλιστεί η διάθεση self test τον Ιούνιο σε όλη την επικράτεια καθώς υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι τις 19 Ιουνίου και πρόσθεσε: “Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό και τη διανομή των self test. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Εάν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και εναλλακτικοί τρόποι.”

Η άρση περιορισμών

Υπενθυμίζεταιότι μετά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η άρση επιμέρους περιορισμών.

Συγκεκριμένα:

Από αύριο Σάββατο:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

– Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

-Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους.

-Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.

-Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου:

-Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των Α.Ε.Ι..

-Από την 1η Ιουλίου:

-Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Και

-αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα 300 άτομα.

-Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα