Με απόφαση Μητσοτάκη το σκληρό lockdown – Πότε θα ανοίξουν click away, κομμωτήρια, εκκλησίες

Με απόφαση Μητσοτάκη το σκληρό lockdown – Πότε θα ανοίξουν click away, κομμωτήρια, εκκλησίες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την αυστηροποίηση των μέτρων. Πότε θα ανοίξουν ξανά κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, εκκλησίες και θα αρχίσει ξανά το click away.

Απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους ήταν η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3 -10 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή ουσιαστικά η επαναφορά σε ένα πιο σκληρό lockdown, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

“Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων. Πρώτα τα σχολεία!” αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο επρόκειτο να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να πραγματοποιήσει την τελική της εισήγηση στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, με τους περισσότερους λοιμωξιολόγους να κλίνουν προς το άνοιγμα μόνο των δημοτικών στις 11 Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και ιδίως τα λύκεια, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνοι οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Προκειμενου να καταστεί αυτό δυνατό όμως, αποφασίστηκε η επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε πριν τη μικρή χαλάρωση των Χριστουγέννων, καθώς άλλωστε η αύξηση της κινητικότητας λόγω click away, αλλά και των μετακινήσεων από σπίτι σε σπίτι με κωδικό 6 τις ημέρες των εορτών, εκτιμάται πως θα επιφέρει κάποια αύξηση στα κρούσματα, κάτι όμως που θα φαινόταν μετά τα Φώτα.

Ενδεικτικό του πόσο αιφνιδιαστική ήταν η προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού είναι ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης “πανηγύριζε” για την επιτυχία του click away και έκανε λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία θα επανέλθει η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Αναφορικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς και μετά τις 11 Ιανουαρίου, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Αναστολή των υπηρεσιών

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα