Με τους εμπόρους συναντιέται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Με τους εμπόρους συναντιέται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
Μια ακόμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της κοινωνίας σήμερα, αφού θα συνομιλήσει με την συνομοσπονδία των εμπόρων Eurokinissi

Δυσβάσταχτοι λογαριασμοί και "λουκέτα" το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΣΕΕ. Αχτσιόγλου: Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε την μεσαία τάξη.

Η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή ακρίβεια, αλλά και τα επαπειλούμενα λουκέτα στα μαγαζιά είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εμπόρων στο πλαίσιο των συνεχών επαφών με κοινωνικούς φορείς που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες, με βασικό αντικείμενο την ακρίβεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας έχει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα αναφερθεί στις πιέσεις από το ενεργειακό κόστος για τα καταστήματα. Τονίζοντας επίσης πως «οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν συνολικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές ευάλωτων νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων». Μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει «πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης»,

Η μεσαία τάξη

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι συνολικός στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων του κόμματος με τον κοινωνικό χώρο που αποκαλείται «μεσαία τάξη». Δηλαδή τα κοινωνικά στρώματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Εκτιμώντας ότι πλήττονται εξίσου με τους μισθωτούς και τους αγρότες από την πολιτική της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ΕΣΕΕ τον περασμένο Φεβουράριο Eurokinissi

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, όταν διαπίστωσαν ότι στις πρόσφατες εκλογές της 15ης Μάη για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, καταγράφθηκε σημαντική αύξηση των ψήφων που προέρχονται από την μεσαία τάξη. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές όπως ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας όπου τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ήταν σημαντικά αυξημένα.

Εξαπατήθηκε η μεσαία τάξη τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Στο ζήτημα της μεσαίας τάξης αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε, διότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε λέγοντας πως πρωτίστως θα μεριμνήσει γι’ αυτή και τώρα οι άνθρωποι βιώνουν μία γενικευμένη οικονομική ασφυξία. Την ίδια στιγμή βλέπουν να διογκώνεται ο μισθός σε ελαχίστους, για παράδειγμα στα golden boys της ΔΕΗ και στον διοικητή της που παίρνει ένα δυσθεώρητο επίπεδο μισθού, ενώ ακούν τον κ. Μητσοτάκη να τους μιλάει για ολιστική ζωή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζήτήσει με τους εμπόρους τα προβλήματα του κλάδου, όπως και να παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και την «έξοδο» από το τούνελ της ακρίβειας.

Ράλι αισχροκέρδειας πλήττει τις επιχειρησεις

Στα ζητήματα αυτά άλλωστε αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και χθες στην Βουλή. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε πως «εδώ και δέκα μήνες έχετε αφήσει αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, στο ρεύμα, στα καύσιμα. Έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη, το έχετε καταλάβει αυτό; Έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη. Έχετε αφήσει αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών, επιχειρήσεων». Παράλληλα σημείωσε ότι «σπεύσατε ενώ ερχόταν η ενεργειακή κρίση, ενώ όλοι μιλάγαμε για το πώς θα προστατευθούμε από αυτό που έρχεται και είναι τσουνάμι, να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και να τη βάλετε πρωτεργάτη, πρωτοπόρο, καθοδηγητή σε αυτό το ράλι των αρπακτικών της ενέργειας στη μάχη να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, στη μάχη να είναι πιο ψηλά η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να έχουν μερίσματα οι μέτοχοι. Και ποιος χάνει από αυτό όταν κερδίζουν οι μέτοχοι; Χάνει ο πολίτης, χάνει ο καταναλωτής, χάνει κάθε ελληνικό σπίτι, χάνει κάθε επιχείρηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε για πολλοστή φορά τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ιδίως για την επιδότηση των λογαριασμών. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση ώστε «για όποιο επίδομα έχετε αποφασίσει να δώσετε -αμφισβητούμε ότι θα είναι εξακοσάρι, αλλά εν πάση περιπτώσει, για όποιο επίδομα- αυτό να γίνει με βάση την περίοδο κατανάλωσης της ενέργειας και όχι με βάση την έκδοση λογαριασμών. Λέτε από τον Μάιο. Δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει λογαριασμό Φλεβάρη, τετράμηνο, δεν θα είναι μέσα στην επιδότηση;»

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τα κόστη των αναγκαίων αλλαγών για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διανεμηθούν δίκαια και όχι το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε «εμείς λέμε ότι αυτό το κόστος πρέπει να αναληφθεί με δικαιοσύνη. Οι έχοντες την οικονομική δύναμη να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του βάρους και αυτού του οικονομικού κόστους της πράσινης μετάβασης.». Αντίθετα επισήμανε η κυβέρνηση προτείνει «και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί. Μην τυχόν και αναλάβουν κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα