Μείωση τιμής στο βρεφικό γάλα – Η ακρίβεια στο επίκεντρο του υπουργικού

Διαβάζεται σε 5'
Μείωση τιμής στο βρεφικό γάλα – Η ακρίβεια στο επίκεντρο του υπουργικού
Eurokinissi

Μεταρρυθμίσεις και καθημερινότητα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Και στο βάθος γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την καθημερινότητα.

Η ακρίβεια παραμένει άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών και οι καταγγελίες ιδίως για τις αυξήσεις στο βρεφικό γάλα πέφτουν βροχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο για πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος. Ωστόσο σε πρώτη φάση προσανατολίζεται σε μείωση τιμής της τάξης 20% -25% σε συνεννόηση με τις εταιρίες. Ενώ υπόσχεται εντατικούς ελέγχους και πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το Νοέμβριο το βρεφικό γάλα πωλείται στη χώρα μας έως και 213% πιο ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ανάλογα με την εταιρεία. Και αυτό παρότι το 2011, στο πλαίσιο των μνημονίων, επετράπη η πώληση βρεφικού γάλακτος και από τα σούπερ μάρκετ εκτός από τα φαρμακεία, με το επιχείρημα ότι θα μειωνόταν οι τιμές χάρη στον ανταγωνισμό…

Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει πως αρχικά οι τιμές μειώθηκαν με την εν λόγω “απελευθέρωση”, αν και παραδέχεται ότι παραμένουν υψηλές και ετοιμάζεται να λάβει μέτρα κατόπιν εορτής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, (Ant1), προχωρούν οι έλεγχοι στις εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία και για στρεβλώσεις που οδηγούν σε υψηλές τιμές στο βρεφικό γάλα. “Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος”, διαβεβαίωσε ο κ. Σκρέκας προαναγγέλοντας διοικητικά μέτρα για να μειωθεί η τιμή του βρεφικού γάλακτος στο ράφι, καθώς και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις.

Έξι νομοσχέδια και στο βάθος γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όμως στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς να δώσει πάνω από όλα μεταρρυθμιστικό στίγμα. Η κυβέρνηση προωθεί εξάλλου προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου έξι νομοσχέδια.

Αναμένεται ειδικότερα η κατάθεση από το υπουργείο Παιδείας του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει για πρώτη φορά “από το συνταγματικό παράθυρο” την ίδρυση ιδιωτικών  πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί επίσης νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Κατά τη σχετική συζήτηση στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται επίσης να ψηφιστούν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, καθώς και να κυρωθεί η ΠΝΠ με τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

Το πρώτο νομοθέτημα που θα ψηφιστεί όμως στη Βουλή το νέο έτος αφορά την κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών  “Ελ. Βενιζέλος”, που σημαίνει την είσοδο του στο Χρηματιστήριο.

Το κύριο θέμα συζήτησης στη Νέα Δημοκρατία όμως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του αύριο σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για το περιεχόμενο της ρύθμισης. Το χρονοδιάγραμμα όμως παραμένει ακόμη ασαφές.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα λέει “ναι” στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά “όχι” στην τεκνοποίηση δια παρένθετης μητέρας για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών. Το δεύτερο πάντως κατά νομικούς έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αλλά ο στόχος του Μαξίμου είναι να καθησυχάσει τη συντηρητική δεξιά πως δεν θα γίνει αυτό που είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πάντως να φέρει νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών που να μην δίνει το δικαίωμα σε τεκνοθεσία. Και αυτό καθώς θα ήταν ξεκάθαρα αντισυνταγματικό. Θα επιχειρήσει όμως να πείσει, πρωτίστως τους διαφωνούντες εντός της ΝΔ, ότι το ζήτημα αφορά κυρίως τα δικαιώματα παιδιών που ούτως ή άλλως μεγαλώνουν σήμερα με ομόφυλα ζευγάρια, εκ των οποίων ο ένας είναι ο φυσικός γονέας.

Η ατζέντα του υπουργικού

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα