Μέρκελ σε Σαμαρά: "Δεν ήρθα σαν δασκάλα, να βάλω βαθμούς στην Ελλάδα"

Με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Μέρκελ και Σαμαράς κατά την άφιξή τους στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI

Δηλώσεις παραχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός (vid)

Λ επτό προς λεπτό όσα έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του NEWS 247.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού:

"Δέχομαι σήμερα μία φίλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε. Σε όλες τις συζητήσεις μας κυριάρχησαν η ειλικρίνεια, η κατανόηση και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη. Άλλωστε, η Ευρώπη είναι σπίτι μας", είπε ο κ. Σαμαράς.

Κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να ξεπεράσει την κρίση.

"Προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση και την ανεργία, που παραλύουν την οικονομία μας. Κι αυτό  με τη σειρά του προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τις αλλαγές, που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Τόνισα ότι ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ. Δεν ζητάει χάρες, ζητάει μόνο μία ευκαιρία να σηκωθεί στα πόδια του  και να πιάσει τους στόχους του", υπογράμμισε.

Όπως είπε στη συνέχεια, η καγκελάριος έδειξε  κατανόηση για τις θυσίες του ελληνικού λαού και οι δυο τους συζήτησαν πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

"Είπα στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της", πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, πως "ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι ο ελληνικός λαός έχει αλλάξει σελίδα. Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Η καγκελάριος το υποστηρίζει αυτό και η επίσκεψή της στην Αθήνα το αποδεικνύει".

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς είπε:

"Η επίσκεψη Μέρκελ, αποδεικνύει ότι σπάμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι τώρα. Η πολιτική δύναμη μιας χώρας είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία της. Ας αναλογιστούμε, ότι σήμερα οι πάντες παραδέχονται, ότι δεν είναι μια χαμένη υπόθεση η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση".

"Όταν βλέπεις ότι υπάρχει μια έμπρακτη στήριξη, τότε κανείς αντιλαμβάνεται ότι κερδίζουμε από την παρουσία της καγκελαρίου στην Ελλάδα. Ο καθένας καταλαβαίνει το εκτόπισμα και τη δύναμη της Γερμανίας, επομένως η επαφή αυτή είναι σημαντική".

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του NEWS 247.

Μέρκελ: "Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η πορεία άξιζε τον κόπο"

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Σαμαρά, η Άγκελα Μέρκελ πήρε το λόγο κάνοντας δηλώσεις για την οικονομική κατάσταση στη χώρα και για τη συνομιλία της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Έκανε μάλιστα ξεκάθαρα λόγο για αναπτυξιακή πολιτική και για στήριξη των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα είπε:

"Ήταν πολύ ευγενικό το καλωσόρισμα του κ. Σαμαρά. Ήρθα ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση ενός φίλου, κατόπιν της δικής του επίσκεψης. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας. Ήρθα εδώ με τη συνείδηση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους πολίτες της χώρας. Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου".

"Στο Eurogroup ακούσαμε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου. Πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τώρα τα βήματα της γιατί στο μέλλον θα είναι ακόμα χειρότερα. Από κοινού πρέπει να θέσουμε ένα πλαίσιο για να ζήσουν σε ευημερία τα απιδιά και τα εγγόνια μας.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Δεν είμαστε οι εκπρόσωποι της Τρόικας που έχει καθήκον να εκπονήσει την αντίστοιχη έκθεση αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε τα διμερή μας θέματα να επιδείξουμε επιτυχίες στα προγράμματα που προωθούμε τα οποία οδεύουν σε πολύ καλή κατεύθυνση.

Τα προγράμματα της Task Force γίνονται με Γερμανική καθοδήγηση. Είμαστε σε θέση να εκκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα ανοίγοντας τον δρόμο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.

"Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη, να αυξήσει το κεφάλαιο της η ΕΚΤ κατά δέκα δισεκατομμύρια".

"Θέλουμε ήδη το Νοέμβριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσουμε τη μακροχρόνια πολιτική μας και να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν για να τονωθεί άμεσα η ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να επιτύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Από το -10% το έλλειμμα έχει μειωθεί στο -2% από το 2010 και μετά. Πολλά έχουν επιτευχθεί τα οποία ήταν σκληρά σαν μέτρα αλλά αναγκαία για τους ανθρώπους. Η Γερμανία θέλει να είναι ένας καλός εταίρος και ένας καλός φίλος", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την ανεργία, είπε:

"Θα ήθελα να πω ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και για να το έχουμε όλοι ξέρουμε ότι είμαστε στενά συνυφασμένοι με τις εξαγωγές της Γερμανίας. Αν ο ένας δεν είναι καλά μέσα σε αυτόν τον κοινό χώρο δεν μπορεί και ο άλλος να είναι καλά.

Το συμφέρον μας είναι να πάει καλά η Ελλάδα και κυρίως σε σχέση με τους νέους ανθρώπους στους οποίους πρέπει να δώσουμε ελπίδα. Η καταβολή της μιας δόσης δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Χρειάζεται χρόνος. Διακρίνουμε φως στην άκρη του τούνελ. Πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις ως προς τους εταίρους. Στόχος είναι να βοηθάμε στην αντιμετώπιση των δυσκολιών όλων των κρατών της Ευρώπης για να γίνει συνολικά ανταγωνιστική.

Τα κράτη από μάνα τους πλέον δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι πρέπει να βελτιωθούν οι μικρομεσαίες και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να έχουμε ανάπτυξη".

Εν συνεχεία, απάντησε ότι η έκθεση της Τρόικας θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί.

"Η δόση έπρεπε να είχε καταβληθεί το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους".

Εύχομαι η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ, είπε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως χρειάζεται συνεργασία σε όλους τους τομείς".

"Δεν είμαι δασκάλα να βάζω βαθμούς"

"Με την επίσκεψη μου αυτή κατάφερα να γνωρίσω καλύτερα τη χώρα και να δω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από κοντά. "Παραδειγματιζόμαστε και εμείς για να επιλύουμε τα δικά μας θέματα. Εγώ δεν είμαι δασκάλα για να βάλω βαθμούς. Ήρθα για να συμβουλεύσω. Είναι καλό να συζητάμε και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιο0ίκησης", κατέληξε.

Την κα Μέρκελ συνοδεύει στην επίσκεψή της στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δράση της "Task Force" όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις αλλαγές στη δομή του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά τις προγραμματισμένες δηλώσεις των δύο ηγετών, η κα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Τηλεφωνική ενημέρωση σε Στουρνάρα - Κουβέλη

Λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το τί ειπώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Και οι δύο άκουσαν προσεχτικά τον πρωθυπουργό, ενώ χαρακτήρισαν "θετική" την επίσκεψη της Καγκελαρίου στην χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δηλώσεις Σαμαρά-Μέρκελ

SHARE:

24Media Network