Μεταγραφική περίοδος για βουλευτές; Κι όμως έχει εφαρμοστεί στην Νότια Αφρική

Μεταγραφική περίοδος για βουλευτές; Κι όμως έχει εφαρμοστεί στην Νότια Αφρική
Το ελληνικό κοινοβούλιο Eurokinissi

Μπορεί να ακούγεται σαν τρολάρισμα στα social media, όμως μεταξύ 2002 και 2009 στην Νότια Αφρική μετακινήσεις βουλευτών από κόμμα σε κόμμα επιτρέπονταν μόνο μεταξύ 1 και 15 Σεπτέμβρη το δεύτερο και το τέταρτο έτος μετά τις γενικές εκλογές!

Η πρόταση για συγκεκριμένη «μεταγραφική περίοδο» για τις μετακινήσεις βουλευτών από κόμμα σε κόμμα ακούγεται σαν ένα ακόμα εύστοχο τρολάρισμα στα social media. Η πρόταση αυτή όμως έχει υλοποιηθεί σχετικά πρόσφατα στην Νότια Αφρική, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίθανο! Το σύστημα του «floor crossing» καθιερώθηκε το 2002 με τροπολογία στο Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής και προέβλεπε δύο «μεταγραφικές περιόδους» ανά κοινοβουλευτική θητεία: Μεταξύ 1 και 15 Σεπτέμβρη το δεύτερο και το τέταρτο έτος μετά τις γενικές εκλογές.

Πριν την Συνταγματική αλλαγή, τα μέλη των κομμάτων που αποχωρούσαν από κόμματα έπρεπε να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες στα κόμματα με τα οποία εκλέχθηκαν. Με το σύστημα αυτό επιτράπηκαν «μετεγγραφές» βουλευτών σε συγκεκριμένους περιόδους. Μάλιστα, το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε τρεις φορές, το 2003, το 2005 και το 2007 πριν καταργηθεί μετά από νέα Συνταγματική αλλαγή κι ενώ είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για καριερισμό και παραβίαση της λαϊκής βούλησης.

Το 2003 οι μετακινήσεις βουλευτών έφτασαν τις 23 σε κοινοβούλιο δύναμης 400 εδρών. Το 2005 οι μετακινήσεις βουλευτών αυξήθηκαν σε 25, ενώ το 2007 ήταν σαφώς περιορισμένες, καθώς έγιναν μόνο 7. Το σύστημα «μετεγγραφών» επέτρεψε την ίδρυση νέων κομμάτων, αν κι οι περισσότεροι βουλευτές μετακινήθηκαν προς τα υπάρχοντα κόμματα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως το κυβερνών ήταν οι «ευνοημένοι» των μετακινήσεων

Για κάποιον … «περίεργο» λόγο, οι βασικοί ευνοημένοι των μετακινήσεων ήταν τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία, εις βάρος κυρίως των μικρότερων κομμάτων.

Η διαφορά, όμως, μεταξύ και των δύο αυτών κομμάτων ήταν τεράστια, καθώς το (κυβερνών, θυμίζουμε) Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο κέρδισε 9, 14 και 4 έδρες αντιστοίχως κατά τις τρεις «μεταγραφικές περιόδους», ενώ δεν έχασε κανέναν βουλευτή! Αντίθετα, η Δημοκρατική Συμμαχία αρχικά κέρδισε 8 βουλευτές, στην συνέχεια όμως έχασε 3 βουλευτές (ουσιαστικά κέρδισε 2 κι έχασε 5). Στην τρίτη «μεταγραφική περίοδο» δεν υπήρχε καμία μετακίνηση από ή προς την Δημοκρατική Συμμαχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα