Μετάλλαξη Όμικρον: Στο τραπέζι νέα μέτρα, όχι όμως lockdown

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο τραπέζι νέα μέτρα, όχι όμως lockdown
Κόσμος στην Ερμού τα Χριστούγεννα 2021 Eurokinissi

Η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει χρόνο πριν φτάσει στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον με τα PCR και rapid test. Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και "ασπίδα" ελέγχων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Στην Ευρώπη η μία χώρα μετά την άλλη προχωρά σε νέα μέτρα ή και lockdown, ενώ και στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον με έμφαση στον περιορισμό των ανεμβολίαστων.

Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα PCR και rapid test σε όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από χθες, θα καταφέρει να κερδίσει χρόνο και θα ήθελε να μην λάβει νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι όμως στο τραπέζι, εκτός από αυτό του lockdown, όπως ξεκαθάρισε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η πρώτη από τις τρεις συσκέψεις της εβδομάδας για τον κορονοϊό στο Μαξίμου, που συνήθως γίνεται Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη. Στη σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη συμμετείχε όπως πάντα εκτός από τον κ.Πλεύρη και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, παρά την αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών για την περίφημη μελέτη, η οποία είχε προκαλέσει εμφανή ενόχληση και αμηχανία στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα. Συζητήθηκε όμως η αύξηση των υποχρεωτικών ελέγχων, που θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί και μέσα στις γιορτές. Μάλιστα έπεσε στο τραπέζι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και θα κριθεί απο την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το σενάριο να μπαίνουν στους κλειστους χώρους εστίασης και διασκέδασης και οι εμβολιασμένοι μόνο με rapid test για το ρεβεγιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα δωρεάν self test που έχει διανείμει σε όλους τους πολίτες, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, θα αποφύγει τη διασπορά του κορονοϊού τα Χριστούγεννα. Απο εκεί και πέρα το πιθανότερο είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υποχρεωτικου ελέγχου την Πρωτοχρονιά. Όλα όμως είναι προς το παρόν ακόμη σενάρια. Πάντως εάν η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει να απαιτείται και αρνητικό rapid test και για τους εμβολιασμένους στην εστίαση την Πρωτοχρονιά ή και τα Χριστούγεννα, αναμένεται να υπάρξουν και αντιδράσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται πάντα και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είτε πάλι με ηλικιακά κριτήρια (πχ από 50 ετών), είτε με άλλα κριτήρια (πχ συννοσηρότητας). Σημειωτέον ότι και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος λέει “ναι” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν εισηγήσεις μετά τις γιορτές να επιστρέψει το ωράριο στην εστίαση ή να υπάρχει όριο ατόμων σε κλειστούς χώρους. Η κυβέρνηση θα ήθελε πάντως να αποφύγει μέτρα όπως η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για όλους, καθώς αυτό θα ακυρώσει τη λογική πως όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Ορισμένοι ειδικοί εισηγούνται επίσης να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, αλλά μία εβδομάδα αργότερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα