Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Με τις συνέπειες που άφησε πίσω της το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς» και την αναστολή των λειτουργιών της Βουλής για δύο ημέρες, τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκήθηκαν ήταν σαφώς περιορισμένα όπως και η εν γένει κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Στο φαινόμενο αυτό, προστέθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στο πάγωμα» των εργασιών της Βουλής από το απόγευμα της Πέμπτης έως και την Παρασκευή. Στο σύνολο τους ασκήθηκαν 129 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 47, ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 22 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 20, η Νέα Δημοκρατία με 18, το Κίνημα Αλλαγής με 14, και το Κ.Κ.Ε. με 8.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 117 Ερωτήσεις και 12 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 24.01.2022
ΜέΡΑ25: Υπόθεση βιασμού Θεσσαλονίκης: το θύμα περίμενε 3 μέρες για ιατροδικαστική εξέταση

Η Βουλεύτρια Β’ Πειραιά, Φωτεινή Μπακαδήμα, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, φέρνει στη Βουλή την υπόθεση βιασμού εικοσιτετράχρονης γυναίκας, της οποίας η ιατροδικαστική εξέταση καθυστέρησε κατά τρεις ημέρες. Στο κείμενό της επικαλείται μαρτυρίες ιατροδικαστών που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα, οι εξετάσεις αυτές να διενεργούνται σε σύντομο χρόνο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, «τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρούμε στοιχεία ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα». Κατόπι τούτων, η Βουλεύτρια καλεί τον αρμόδιο Υπουργό ν’ αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να στελεχωθούν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες και να υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας για εξέταση σε καθεμία, εκτός ωραρίου και αργιών και απευθύνει σειρά ερωτημάτων σχετικά με στοιχεία για τον αριθμό των ιατροδικαστών που υπάρχουν στη χώρα, για το εάν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις καθώς και για το τι κενά υπάρχουν. Ρωτά, τέλος, για την περίπτωση εγκλήματος κατά τις μη εργάσιμες ώρες των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, ποια διαδικασία οφείλει να ακολουθείται ώστε να καλείται ιατροδικαστής για εξέταση και πού απευθύνεται το θύμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 25.01.2022
ΜέΡΑ25: Πλήρης και συνειδητή αποτυχία διαχείρισης μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας από την Μητσοτάκης Α.Ε. και τους ολιγάρχες που νέμονται τις υποδομές της χώρας

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, με ερώτησή τους προς τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών & Μεταφορών και με αφορμή το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς», σημειώνουν «τη συνειδητή απόσυρση του Κράτους από τον ρόλο του ως παρόχου υπηρεσιών και προστασίας στους πολίτες, με την ατομική ευθύνη να υποκαθιστά στη ρητορική των κυβερνώντων την Πολιτεία». Αναφέρουν τον εγκλωβισμό πολιτών, στο οδόστρωμα της Αττικής Οδού για πάρα πολλές ώρες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους και επισημαίνουν το καθεστώς πλήρους απουσίας της Πολιτείας, πλήρους ανασφάλειας και χωρίς καμία προοπτική απεγκλωβισμού. Υποστηρίζουν ότι οι Υποδομές και τα Δίκτυα, ως δημόσια αγαθά, πρέπει βρίσκονται εκτός πεδίου κερδοσκοπίας και τονίζουν την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης ώστε να υπάρξουν υποχρεωτικές αποζημιώσεις για οποιονδήποτε διαχειριστή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών και να επισύρονται βαριές ποινές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 27.01.2022
Κ.Κ.Ε.: Να ληφθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωριου οπυ “παγώνουν” στους καταυλισμούς

Οι Βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης καταθέτουν ερώτηση με την οποία ζητούν να εξασφαλιστεί η προστασία των σεισμόπληκτων από κινδύνους που προέρχονται από τις καιρικές συνθήκες – π.χ. θέρμανση, να τοποθετηθούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μη βάζουν νερά από τη βροχή- ρουχισμός, τρόφιμα και να υπάρχει συχνή κάλυψη με γιατρό των σεισμόπληκτων χωριών και καταυλισμών. Προσθέτουν, επίσης, πως επιβάλλεται να καλυφθούν κατεπειγόντως, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, όλες οι ανάγκες για οικίσκους στις σεισμόπληκτες περιοχές όπως και να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Καθυστερήσεις στις απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις και ανακριτικές διαδικασίες για τα θύματα βιασμών

Σαράντα τρεις Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης & Υγείας, Κώστα Τσιάρα και Θάνο Πλεύρη, αντίστοιχα, θίγουν το περιστατικό του ομαδικού βιασμού γυναίκας στη Θεσσαλονίκη με τις παραλείψεις και την καθυστέρηση που παρατηρήθηκαν τόσο στην ιατροδικαστική εξέταση όσο και στην κατάθεσή της προς τις Αρχές, λόγω του ότι μεσολαβούσε σαββατοκύριακο. Υπογραμμίζουν πως αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να μην αφήνει ένα θύμα να επαναθυματοποιείται με την ταλαιπωρία του στις κρατικές δομές και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ανασχεθεί το φαινόμενο της έμφυλης και οικογενειακής βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα