Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Ολομέλεια Menelaos Myrillas / SOOC

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που αυτή συνεπάγεται, πρωταγωνιστούν για ακόμη μία εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική, εξωτερική και κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση και την υγεία. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 333 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 102, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 74, η Ελληνική Λύση με 49 και το Κίνημα Αλλαγής με 45 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΚΚΕ με 31, το ΜέΡΑ25 με 20 και με 12 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά τα κόμματα έθεσαν 188 Αναφορές, 126 Ερωτήσεις, 16 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 9.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σοβαρά προβλήματα στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρας με την εφαρμογή του ΠΔ 71/2020

Τριάντα τρεις βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Μάκη Βορίδη και Ιωάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρα. Σύμφωνα με τους βουλευτές, κατά την εφαρμογή του ΠΔ 71/2020 προέκυψαν σοβαρά προβλήματα οικονομικής και τεχνικής φύσεως που αφορούν στην ναυαγοσωστική κάλυψη των ελληνικών ακτών. Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, το κόστος ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια, με την κάλυψη μόνο 8 εκατομμυρίων εξ αυτού να προέρχεται από κρατικούς πόρους -παρά της περί αντιθέτου υποσχέσεις του Υπουργού Ναυτιλίας- και με καθυστέρηση ως προς την χορήγηση του ποσού, με αποτέλεσμα την αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης και αποπληρωμής των προστίμων από τους Δήμους. Επιπλέον, ως προς τα τεχνικά ζητήματα, παρουσιάστηκαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και περιττές διαδικασίες, που κατέστησαν ακόμη που δύσκολη την εξεύρεση ναυαγοσωστών, εξηγούν οι βουλευτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε: Για τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ότι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Ρωτά ο βουλευτής του κόμματος Ιωάννης Δελής την Υπουργό Παιδείας, αναφορικά με την συμμετοχή στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον βουλευτή, πλήθος τελειόφοιτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών αδυνατεί να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της προκήρυξης (23 Μαΐου), καθώς οι βεβαιώσεις σπουδών με ημερομηνία κτήσης του πτυχίου προβλέπεται να δοθούν από τα Ιδρύματα τον επόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει ο βουλευτής, οι πίνακες πρόκειται να κλειδώσουν για την επόμενη τριετία, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην δύνανται να δηλώσουν συμμετοχή έως τότε, ενώ τα κενά στην Ειδική Αγωγή παρουσιάζονται ήδη αυξημένα. Με αφορμή τα παραπάνω, ο βουλευτής ζητά να δοθεί παράταση ως προς την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι τέλη Ιουνίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με την μη εφαρμογή της ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα, ο βουλευτής εξηγεί ότι η μεταβίβαση της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική με τον νόμο 4389/2016. Επιπλέον, συνεχίζει λέγοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει κριθεί υπεύθυνο να εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, ενέργεια που δεν έχει πράξει, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να λειτουργεί αυτήν την στιγμή δίχως να έχει νόμιμη διοίκηση και με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ως έχει να είναι στην πραγματικότητα παράνομες. Τέλος, ο βουλευτής ζητάει να ενημερωθεί για τους λόγους που η Κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την απόφαση του ΣτΕ και την ίδια στιγμή που το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΥΑΘ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 10.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί προκλητικά 2.5 χρόνια να θεσμοθετήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος που αφορά την Στρατιωτική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον βουλευτή, τον Νοέμβριο του 2019 ψηφίστηκε εκ νέου διάταξη που προβλέπει ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια σχηματίζονται κατά πλειοψηφία από μέλη του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο μέχρι πρότινος εκκρεμεί η ρύθμιση ζητημάτων για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης (και των αντίστοιχων της). Ο βουλευτής εξηγεί ότι σε προηγούμενη ερώτηση (Ιανουάριος 2021), σχετικά με την καθυστέρηση ως προς την θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, οι αρμόδιο Υπουργοί -Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας- ενημέρωσαν ότι αναμένεται η μεταξύ τους συνεννόηση. Σε αντίστοιχη ερώτηση (Μάιος 2021) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε ότι προβλέπεται η έκδοση του εκτελεστικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι, ενώ σε νεότερη ερώτηση (Απρίλιος του 2022) ο Υπουργός δεν απάντησε. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η υπερβολική καθυστέρηση ως προς την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, που συνεπάγεται την αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των στρατιωτικών δικαστών, συμπληρώνει ο βουλευτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Απορροφητικότητα των πόρων του “ΕΣΠΑ 2021_2027” και ανάκαμψη/ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ρωτά η βουλεύτρια του κόμματος, Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, τον Υπουργό Ανάπτυξης για την απορροφητικότητα των πόρων προερχόμενων από το ΕΣΠΑ. Με αφορμή την δήλωση του Υπουργού, κατά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου για το ΕΣΠΑ 2021-2027, η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων για το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Την ίδια στιγμή, εξηγεί ότι τα στατικά στοιχεία της ΕΕ κατατάσσουν την Ελλάδα στην 16η θέση (με ποσοστό 52% / κάτω από τον ευρωππαϊκό Μ.Ο.) ως προς το ποσοστό εγκεκριμένων έργων, γεγονός που φανερώνει ότι αξιοποιήθηκε κάτι παραπάνω από το 50% της συνολική αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων. Συμπερασματικά, η βουλεύτρια κατηγορεί τους αρμόδιους για ελλιπή απορροφητικότητα και ζητά να γίνει έρευνα που θα φανερώσει τις αστοχίες, ώστε να μην επαναληφθούν για το ΕΣΠΑ της τρέχουσας χρονικής περιόδου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 11.5.2022

Νέα Δημοκρατία: Ειδικό Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις κοινωνικές δομές της Ελλάδας

Ο βουλευτής του κόμματος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Σκρέκα Κωνσταντίνο, σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των κοινωνικών δομών της χώρας. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ενεργειακή κρίση συνεπάγεται τεράστιες καταναλώσεις ρεύματος για τις κοινωνικές δομές της χώρας και την ίδια στιγμή που οι συνέπειες της πανδημίας έχουν επηρεάσει το έργο και τα όποια έσοδα αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κοινωνική δομή «Πρωτοβουλία για το Παιδί» που δραστηριοποιείται στην Βέροια και Κεντρική Μακεδονία. Ο βουλευτής αναγνωρίζει τον κυρίαρχο ρόλο της Πολιτείας ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν οι δομές αυτές το σημαντικό έργο τους και προτείνει τον σχεδιασμό Προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ–Αυτονομώ», με στόχο την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, την μείωση του λειτουργικού κόστους και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δομών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ελλιπής και ανεπαρκής η έως τώρα στήριξη της κτηνοτροφίας

Ρωτάει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον Υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του κλάδου της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με τον βουλευτή, προβλήματα αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια. Επιπλέον, ο βουλευτής εξηγεί ότι, πολλοί είναι εκείνοι (μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι) που εξαιρέθηκαν από την έκτακτη ενίσχυση για το κόστος των ζωοτροφών, ενώ όσοι έλαβαν την ενίσχυση μιλούν για «ψίχουλα». Ο βουλευτής συμπληρώνει, λοιπόν, ότι εκτός των προβλημάτων, αστοχιών και αποκλεισμών -που οφείλονται σε πρόχειρο και λανθασμένο σχεδιασμό- κάκιστη ήταν και η πληρωμή, ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση νομιμοποίησε την ελληνοποίηση ζώων που προέρχονται από την ΕΕ και σφάζονται στην χώρα μας, εις βάρος των γηγενών κτηνοτρόφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται, ώρα αποφάσεων και δράσεων για την Πολιτεία

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ απευθύνει ερώτηση προς τους Νίκη Κεραμέως, Μάκη Βορίδη, Κυριάκο Πιερρακάκη, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Κωστή Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη και Τάκη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με τις αυξανόμενες γυναικοκτονίες και τα μέτρα που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Με αφορμή την γυναικοκτονία της Αΐντας Παπαδοπούλου, οι βουλευτές μιλούν για «πανδημία» γυναικοκτονιών που πλήττει την χώρα (11 γυναικοκτονίες τον χρόνο κατά Μ.Ο.). Οι βουλευτές συνεχίζουν υποστηρίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων από πλευράς της Πολιτείας, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν την προσθήκη του όρου στον Ποινικό Κώδικα και τον καθορισμό του ως διακριτό έγκλημα, κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού, ρωτούν, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση της εφαρμογής για κινητό που θα επιτρέπει σε γυναίκες να ζητούν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού και για την προστασία των πιο ευάλωτων γυναικών και θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 12.5.2022

Νέα Δημοκρατία: Αντιμετώπιση των παράνομων αεροψεκασμών της γειτονικής Τουρκίας και των συνεπειών στη δημόσια υγεία και στις καλλιέργειες

Ο βουλευτής του κόμματος, Τάσος Δημοσχάκης, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Γιώργο Γεωργαντά και Νίκο Δένδια, για το ζήτημα των παράνομων αεροψεκασμών της Τουρκίας και την λήψη προληπτικών μέτρων από πλευράς των Υπουργών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, απαγορευμένα (από την ΕΕ) και ορμονικά φυτοφάρμακα καταλήγουν σε ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξαιτίας του ψεκασμού, που πραγματοποιείται από ψεκαστικά αεροσκάφη, στην Τουρκική επικράτεια. Επιπλέον, ο βουλευτής εξηγεί ότι οι επιπτώσεις αυτών μπορεί να είναι επιζήμιες για την δημόσια υγεία (αγροτών και καταναλωτών), την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά και το περιβάλλον. Συμπερασματικά, ζητά από τους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απαγορευτούν οι ψεκασμοί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την συνοριακή γραμμή, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τις συνέπειες αυτών, να αποζημιωθούν οι αγρότες και να ενημερωθούν άμεσα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Ανησυχία προκαλεί ο πιθανός υγειονομικός χάρτης Πελοποννήσου

Ρωτά η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις αλλαγές στον υγειονομικό σχεδιασμό της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπονται συγχωνεύσεις, αλλαγές, ακόμα και διακοπή λειτουργίας ορισμένων νοσοκομείων, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων και εργαζομένων σε Άργος, Ναύπλιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει η βουλεύτρια, απροσδιόριστη παραμένει η τύχη του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας και του νοσοκομείου Μολάων, ενώ πιθανή είναι η συγχώνευση και αλλαγή χρήσης για το νοσοκομείο του Ναυπλίου. Με αφορμή τα παραπάνω, η βουλεύτρια ζητά να ενημερωθεί περαιτέρω για τον υγειονομικό χάρτη της Πελοποννήσου και δη για τα προαναφερόμενα νοσοκομεία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 13.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του παραπληγικού επιδόματος

Ερώτηση καταθέτουν ο βουλευτής και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Θεανώ Φωτίου, προς τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την μεγάλη καθυστέρηση ως προς την καταβολή του παραπληγικού επιδόματος. Σύμφωνα με αυτούς, το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας χορηγείται από τον ΕΦΚΑ σε πλήθος ατόμων που πάσχουν από παραπληγία και αντίστοιχες σωματικές βλάβες, μετά από (επαν)εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ. Ωστόσο, μέρος των ενδιαφερόμενων στην Μαγνησία ενημερώνουν για μεγάλες καθυστερήσεις στην κατ’ οίκον εξέταση και καταβολή του επιδόματος μετά την έγκριση από το ΚΕΠΑ. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι δικαιούχοι να λαμβάνουν το επίδομα μετά το πέρας ενός έτους από την υποβολή της αίτησης, εξηγούν οι βουλευτές, την ίδια στιγμή που η ενημέρωση από το τηλεφωνικό Κέντρο 1555 παρουσιάζεται εξαιρετικά ελλιπής και το ΚΕΠΑ Βόλου (αρμόδιο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της Μαγνησίας) σημαντικά υποστελεχωμένο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Φορολόγηση στα υπερκέρδη για τις εταιρείες παροχής ενέργειας και πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Ρωτά η βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και τις προβλεπόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης για την στήριξη των πολιτών, που πλήττονται από τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Documento, ο Όμιλος Μυτιληναίου φαίνεται να έχει διπλασιάσει τα κέρδη του συγκριτικά με πέρυσι, την ίδια στιγμή που πλήθος νοικοκυριών αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Με αφορμή τα παραπάνω, η βουλεύτρια κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 263% στον τζίρο του Ομίλου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αύξηση που προκύπτει από τον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική πώληση. Επιπλέον σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Μουλόπουλο, η ξαφνική απολιγνιτοποίηση αύξησε την ζήτηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου, που συνεπάγεται την εκτίναξη των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου επιβλήθηκε πλαφόν και φορολογήθηκαν τα υπερκέρδη των παρόχων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα