Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα. Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Για άλλη μια φορά στην κοινοβουλευτική συζήτηση πρωταγωνίστησαν η ενίσχυση των επιχειρήσεων και των πολιτών και οι αποζημιώσεις των πληγέντων από τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα, μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορούν κυρίως την οικονομία, την αγροτική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, και τέλος την υγεία. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 252 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 77, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 45 και το Κίνημα Αλλαγής με 40, το Κ.Κ.Ε. με 32 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Ελληνική Λύση με 25, οι Ανεξάρτητοι με 21 και το ΜέΡΑ25 με 12.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 147 Ερωτήσεις, 75 Αναφορές, 18 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., 3 Α.Κ.Ε. και 1 Επερώτηση.

Δευτέρα 18.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Εμπόδια στους αγρότες _ παραγωγούς στην διάθεση των προϊόντων τους σε ξένες αγορές

Ερώτηση καταθέτουν πενήντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γεώργιο Γεωργαντά και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, σχετικά με τα κωλύματα στη διάθεση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Οι βουλευτές τονίζουν στο κείμενό τους την δυσχερή θέση των αγροτών, εξαιτίας της εξελισσόμενης ακρίβειας, αλλά και την «απώλεια της ταυτότητας του Αγρότη κατά κύριο επάγγελμα», λόγω της εγγραφής τους στα ειδικά Μητρώα για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, που όμως προβλέπονται για τους εμπόρους. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι «Αντιμετωπίζονται δηλαδή οι αγρότες – παραγωγοί ως έμποροι.». Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν για την επανεξέταση της εγγραφής των αγροτών στο μητρώο της ΓΕ.ΜΗ., και πως θα ενισχύσουν τους νέους παραγωγούς και αγρότες στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση ομολογεί το έγκλημα των τραπεζών αλλά αρνείται την λύτρωση για τους 50.000 τσιγγάνους

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τη δικαίωση των 50.000 τσιγγάνων που αδικήθηκαν από τις τράπεζες. Στο κείμενό του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ γνωρίζει την αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά, δεν μεριμνά για την ενίσχυση των δανειοληπτών. Με τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο βουλευτής ζητά να μάθει, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μην εκτελεσθούν οι εισπράξεις των οφειλών, «και βρεθούν 50.000 τσιγγάνοι πίσω στους καταυλισμούς», και αν θα μεριμνήσει την απόδοση ευθυνών στον χρηματοδοτικό φορέα που ευθύνεται για την κατάσταση αυτή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Απώλεια κονδυλίων για πολλές επιχειρήσεις λόγω αστοχιών στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την λήξη της επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις. Στο κείμενό του, υπογραμμίζει τις αστοχίες που έγιναν στο πρόγραμμα αυτό, με αποτέλεσμα ένα μέρος των επιχειρήσεων να κινδυνεύει με την απώλεια των κονδυλίων, κυρίως λόγω της ασαφούς διάκρισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Ρωτά, συνεπώς, τον Υπουργό, αν υπάρχει πρόβλεψη παράτασης του προγράμματος προκειμένου να είναι δυνατός ο συμψηφισμός των οφειλών, εάν θα διευθετηθεί η διάκριση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων και τέλος, εάν το ποσό που θα «μείνει» στις επιχειρήσεις είναι δυνατόν να συμψηφισθεί με οποιαδήποτε οφειλή προκύψει στο μέλλον.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.7.2022

Ελληνική Λύση: Ανάγκη αύξησης του αριθμού των δόσεων από τις 24 στις 72 της πάγιας ρύθμισης των χρεών προς ΕΦΚΑ για χιλιάδες ασφαλισμένους κι επιχειρήσεις με χρέη

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των χρεών προς το ΕΦΚΑ, είτε για τους ασφαλισμένους, είτε για τις επιχειρήσεις. Ο βουλευτής μεταφέρει την ανάγκη των οφειλετών για αύξηση των δόσεων από 24 σε 72, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις. Οι Υπουργοί, λοιπόν, ερωτώνται εάν θα προβεί η κυβέρνηση στην αύξηση των δόσεων και «στο κούρεμα των ανεξόφλητων χρεών επί δεκαετίες», καθώς και τί μέτρα θα λάβει για να καταστήσει την αποπληρωμή των χρεών ευνοϊκότερη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Επιβαλλόμενη και Αναγκαία Παροχή Εκπαίδευσης στα Παιδιά Πρόσφυγες

Επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 ρωτούν την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Οι βουλευτές, στο κείμενό τους, αναφέρουν πως η διακοπή λειτουργείας των δομών φιλοξενίας και η ανάγκη μετεγκατάστασης ολόκληρων οικογενειών στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αποκόπτει τα παιδιά πρόσφυγες από την συμμετοχή τους στην εκπαίδευση και «συμβάλλει μάλλον στην ιδρυματοποίηση τους.». Παραθέτοντας τα μέτρα επίλυσης του ζητήματος αυτού, που προτείνει με Ανοιχτή Επιστολή οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν προτίθενται να υιοθετήσουν κάποια από τα μέτρα αυτά προκειμένου να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στην ελληνική εκπαίδευση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 20.7.2022

Νέα Δημοκρατία: Συνέχιση καταβολής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης

Ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος ρωτάει τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, σχετικά με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Ο βουλευτής υπογραμμίζει, ότι στην δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο για την ελληνική κοινωνία, με τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και την άνοδο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, το επίδομα Αλληλεγγύης είναι αναγκαίο να συνεχιστεί. Ρωτάει, λοιπόν, την κυβέρνηση τι μέτρα θα λάβει για την συνέχιση του επιδόματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Τα χατίρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ συνεχίζονται

Τριάντα πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ρωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με τις παραβιάσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ζητούν την κατάθεση εγγράφων σχετικά με την υπόθεση. Οι βουλευτές τονίζουν την έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση και υπογραμμίζουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ενώ, αναφέρουν, ότι «η μεταφορά του τέλματος Ολυμπιάδας στο εργοστάσιο Στρατωνίου, δεν περιγράφεται στην ισχύουσα ΑΕΠΟ του έργου.». Ζητούν, λοιπόν, να μάθουν σε συνδυασμό με την κατάθεση των εγγράφων, εάν θα επιβληθεί τελικά πρόστιμο στην εταιρεία, και τους λόγους κωλυσιεργίας της επιβολής του, και τέλος εαν θα αδειοδοτηθεί η μεταφορά του υλικού στο εργοστάσιο Στρατωνίου παρότι δεν προβλέπεται ούτε από την ΑΕΠΟ του έργου, ούτε από τις μέχρι τώρα τροποποιήσεις της κυβέρνησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 21.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η κυβερνητική ολιγωρία στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Εξήντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το Ταμείο θα έπρεπε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τα επίσημα στοιχεία ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στους υψηλούς στόχους που η ίδια η Κυβέρνηση έχει θέσει και ότι ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου απέτυχε πλήρως, θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της εκτόξευσης του πληθωρισμού. Ρωτούν, έπειτα, ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί, καθώς και ποια είναι τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου και ποιες τράπεζες τα έχουν χορηγήσει. Αιτούνται, μεταξύ άλλων, την κατάθεση των αναλυτικών πινάκων με τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο και τους δικαιούχους τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλότερη τιμή βενζίνης

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αγγελική Αδαμοπούλου καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή, ενώ σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία, οι τιμές κυμαίνονται αρκετά χαμηλότερα. Επισημαίνει ότι η διαφορά αυτή σχετίζεται με τους υψηλούς φόρους στην Ελλάδα, αλλά και με την κερδοσκοπία που υφέρπει στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων. Ρωτάει, στη συνέχεια, τον Υπουργό πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα δυσθεώρητα ύψη που έχουν διαμορφωθεί στην τιμή της βενζίνης και αν σκοπεύει να προβεί άμεσα σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα καύσιμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 22.7.2022

Κ.Κ.Ε.: Για την άμεση καταβολή των καθυστερούμενων από το «μεταφορικό ισοδύναμο» και για την μείωση των εισιτηρίων

Τρεις βουλευτές του κόμματος, απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τη διακοπή της καταβολής του «μεταφορικού ισοδύναμου» για τους δικαιούχους νησιώτες, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να μειωθούν άμεσα τουλάχιστον στο 50% οι τιμές στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, χωρίς καμία επιδότηση προς τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες. Οι βουλευτές τονίζουν ότι, αν και πρόκειται για αντιλαϊκό μέτρο που επιδοτεί την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και μονοπωλεί την αγορά, η κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι τιμές των εισιτηρίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ρωτούν, λοιπόν, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να κατατεθούν οι καθυστερούμενες επί 9μηνο οφειλές από το «μεταφορικό ισοδύναμο» στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αναστολή δημοσίευσης των οφειλετών του Δημοσίου

Με πρώτη υπογράφουσα την Κατερίνα Παπανάτσιου και άλλους 10 Βουλευτές του κόμματος να συνυπογράφουν, απηύθυναν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή δημοσίευσης των προβλεπόμενων από το νόμο λιστών των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Στο κείμενό τους, επισημαίνουν ότι ενώ τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν δημοσιεύονται λόγω της πανδημίας, τώρα με νέα υπουργική απόφαση, αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος η δημοσιοποίηση των εν λόγω λιστών, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, όπως επισημαίνουν και ζητούν διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα