Η. Τσαουσάκης: Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες – Μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος

Η. Τσαουσάκης: Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες – Μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος
Εσωκομματικές εκλογές Κίνημα Αλλαγής πρώτος γύρος ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Τσαουσάκης γράφει στο NEWS 24/7 για τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την υψηλή συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τις παγίδες που έπονται ανεξάρτητα με τον τελικό νικητή.

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Εν μέσω πανδημίας, η υψηλή συμμετοχή, 270.000 περίπου πολίτες σε μια διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, είναι από μόνη της ένα γεγονός αξιοπρόσεκτο, με πολλαπλά μηνύματα και αποδέκτες. Το αν και πώς θα μεταφραστεί αυτό το γεγονός σε κομματική επιρροή, είναι ακόμα πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί. Θα εξαρτηθεί από πολλές μεταβλητές και όχι μόνο από το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ.

Ποιοι ήταν όμως οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν την υψηλή συμμετοχή στη χθεσινή ψηφοφορία;

1ον Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, η καθολική συγκίνηση που δημιούργησε, αλλά και η ενεργοποίηση μιας παραταξιακής μνήμης, που αποδείχτηκε ιδιαίτερα ισχυρή. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι κοινωνικές αναφορές του ΠΑΣΟΚ, παραμένουν ζωντανές, πολύ μεγαλύτερες από ότι αναλογούν σε ένα κόμμα του 8%. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δυνητική του εκλογική επιρροή.

2ον Η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, άσχετα με το χθεσινό αποτέλεσμα, προσέθεσε στο ΚΙΝΑΛ. Αύξησε το ενδιαφέρον της προεκλογικής περιόδου, ενεργοποίησε κόσμο, κινητοποίησε δυνάμεις που ήταν εν υπνώσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

3ον Η προεκλογική διαδικασία, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που είχαν δημιουργηθεί. Παρήγαγε πολιτικό λόγο, δεν παρασύρθηκε σε εσωστρεφείς και ενοχικές συζητήσεις για το παρελθόν, είχε διακριτές στρατηγικές από την πλευρά των υποψηφίων και αυτό άνοιξε τη συζήτηση για κρίσιμα και ταυτοτικά ζητήματα του χώρου. Υπήρξαν υποψηφιότητες που διατύπωσαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις, που ξεπερνούν τον ξύλινο πολιτικό λόγο που έχουμε συνηθίσει να ακούμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις και αναζωογονούν την ατζέντα που εκ των πραγμάτων ανοίγει, για τον ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Όλα τα παραπάνω ερμηνεύουν τη μεγάλη συμμετοχή και προσδιορίζουν τις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούνται από την ευνοϊκή συγκυρία. Πάμε τώρα στα δύσκολα. Τα προβλήματα και οι παγίδες αρχίζουν από αύριο, ανεξάρτητα με τον τελικό νικητή. Το ΚΙΝΑΛ και ο επόμενος αρχηγός του, για να μπορέσουν να κεφαλοποιήσουν αυτή τη δυναμική που περιγράφεται παραπάνω, θα πρέπει να δώσουν άμεσες πειστικές απαντήσεις.

  • Για τον ιδεολογικό προσανατολισμό και την πολιτική ταυτότητα του χώρου,
  • Για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, και στον ΣΥΡΙΖΑ,
  • Για την επανασύνδεση του χώρου με τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά έχει ισχυρές ιστορικές αναφορές.

Το μόνο σίγουρο από εδώ και πέρα, είναι ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι πυκνό πολιτικά, με το ΚΙΝΑΛ και το νέο αρχηγό του, να έχουν την ευκαιρία αλλά και τις προκλήσεις, να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία προς όφελος τους. Θα το καταφέρουν;

Ηλίας Τσαουσάκης είναι πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα