Μητσοτάκης: Άλλαξαν πολλά στην ψυχολογία των σχέσεών μας με Τουρκία 

Μητσοτάκης: Άλλαξαν πολλά στην ψυχολογία των σχέσεών μας με Τουρκία 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Ερντογάν ανέφερε ότι οι ΥΠΕΞ Ελλάδας- Τουρκίας θα συζητήσουν για ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα. Το μήνυμα προς ΗΠΑ για F16 και F35 

Για μία “συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συμφώνησαν να κάνουν το πρώτο βήμα για νέο ελληνοτουρκικό διάλογο.

“Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά στην ψυχολογία των σχέσεων μας”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση αποτυπώθηκε η διάθεση και του ίδιου αλλά και του κ.Ερντογάν για επανεκκίνηση στις ελληντουρκικές σχέσεις και ένα σαφή δίαυλο διαλόγου με οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες.

“Πρόθεση μας είναι να συναντηθούμε ξανά πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, με θετική ατζέντα στο μενού”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

“Αυτό, προς Θεού, δε σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα, που έχουμε με την Τουρκία, αλλά δείχνει τη διάθεση και των δύο ηγετών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας με θετική διάθεση”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι: “Το πλαίσιο που οραματίζομαι, ως προς τον τρόπο που θα πάρει σάρκα και οστά αυτή η διάθεση για καλύτερη συνεργασία, έχει τρεις άξονες:

Πρώτον ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, όπου θα τεθούν τα σημαντικά βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με βασικό την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Δεύτερον, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν καρπούς πάνω στο θετικό momentum.

Τρίτον, η θετική ατζέντα. Σε αυτό έχει κάνει δουλειά ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, για την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και τη συνεργασία στην πολιτική προστασία. Μπορούμε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα ώστε αυτά να επισημοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη”.

Κληθείς να σχολιάσει το “πράσινο φως” του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την πώληση νέων F16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση αυτών που ήδη διαθέτει, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα διπλό μήνυμα προς Κογκρέσο και Λευκό Οίκο.

“Εγώ μπορώ να μιλήσω για τις σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας, που είναι ισχυρότερες παρά ποτέ. Μίλησα με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου. Επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και στην παρέμβαση μου για την Ουκρανία επανέλαβα τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για την τροφοδοσία όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε μάλιστα ότι: “Στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις για το πως θα ενισχύσουμε τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις”. Έδειξε έτσι εμμέσως να αναμένει νέα, ενδεχομένως για τα F35.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: “Τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, είναι κάτι που εμάς μας αφορά έμμεσα μόνο. Μπορώ να πω ότι η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα του Λευκού Οίκου. Είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά μελών της Συμμαχίας”.

Ως προς την επανέναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε στην Άγκυρα:

Η Αθήνα και η Λευκωσία κάθονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μία βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας με ΕΕ σχετίζεται άμεσα με την άποψη που έχουν Αθήνα και Λευκωσία”.

Εκτίμησε πάντως: “Δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία κάθετα απέναντι στη Δύση. Το όφελος της Ελλάδας είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ”.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε επίσης να θεωρεί ειλικρινή τη στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση. “Είμαστε στην αρχή και εγώ και ο πρόεδρος Ερντογάν μίας νέας θητείας. Δεν έχω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεων. Είναι μία στροφή, μία προσαρμογή στην πραγματικότητα. Έχω την υποχρέωση να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα