Μητσοτάκης: Άμεσα αποζημιώσεις για τους πληγέντες- Προέχει η διάσωση

Μητσοτάκης: Άμεσα αποζημιώσεις για τους πληγέντες- Προέχει η διάσωση
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει οικονομικές δυνατότητες για να ανακουφίσει τους πληγέντες από την κακοκαιρία. “Θα ζητήσουμε τη μέγιστη στήριξη από την ΕΕ”

Μήνυμα άμεσης στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel, αλλά και αποκατάστασης των υποδομών, μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης που αποτελούν προτεραιότητα, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λάρισα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, προσγειώθηκε στο γήπεδο Καρδίτσας όπου μίλησε με διασωθέντες και συσκέφθηκε με δημάρχους της περιοχής, βρέθηκε στη συνέχεια στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη.

Στις δηλώσεις του στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι επιχειρούν 15 ελικόπτερα, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέσα που έχει η πολιτική προστασία στη διάθεση της διαρκώς θα ενισχύονται, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για μέγιστη εγρήγορση και στη Λάρισα καθώς κατεβαίνουν τα νερά από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Κάλεσε συνεπώς τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση. Πρόσθεσε δε ότι άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές και ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και το μηχανισμό γρήγορης αρωγής, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να βρουν γρήγορα την ανακούφιση που μπορεί να τους προσφέρει το κράτος”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Ταυτόχρονα έχω ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη, την οποία η πατρίδα μας αξίζει. Έχω ήδη στείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν, για να εξετασθούν όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει πρόσθετη στήριξη. Έχουμε επίσης ξεκινήσει τις διαδικασίες για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να πάρουμε ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για να κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις”.

Κλείνοντας δε, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μεγάλη αναποδιά”, αναφορά η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θoδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε στη συνέχεια για τον Βόλο, που επίσης έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές.






Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα