Μητσοτάκης: “Αν έχουμε φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί θα επανέλθουν”

Μητσοτάκης: “Αν έχουμε φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί θα επανέλθουν”
Από τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική διαχείριση του κορονοϊού. Δήλωσε ότι δεν πάμε σε άνοιγμα, αλλά αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων και εκτίμησε ότι “φτάνουμε στο τέλος της νύχτας”.

Την κυβερνητική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού τον τελευταίο χρόνο υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε αφενός ότι εάν δεν είχαν ληφθεί τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, θα είχαμε επιπλέον 8.000 νεκρούς, μία ολόκληρη κωμόπολη όπως χαρακτηριστικά είπε. Αφετέρου, υπερασπίστηκε την αλλαγή στρατηγικής με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα με κωδικό 6, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ειναι “επιδημιολογικά πιο καλό να εκτονώνονται οι πολίτες στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά, από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλάρωνουν, διευκολύνοντας τη μετάδοση του ιού”.

Επανέλαβε επίσης ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της επόμενης εβδομάδας, θα εξετασθεί η επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από τα λύκεια, δεδομένου ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου έχουν μπροστα τους τις πανελλαδικές εξετάσεις.

“Οι νέοι να σκεφτούν την κόπωση γιατρών και νοσηλευτών”

Διαμήνυσε εξάλλου ότι εάν υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού με τα νέα μέτρα, οι περιορισμοί θα επανέλθουν. Αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο σε ομάδες των τριών ή με την οικογένεια τους. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε μάλιστα ειδικότερα στους νέους, που θέλουν όπως αναγνώρισε να βγουν, και τους κάλεσε να σκεφτούν την κόπωση των γιατρών και νοσηλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως ταυτόχρονα επικαλέστηκε την κόπωση των πολιτών που είχαν αρχίσει να μην τηρούν τόσο αυστηρά τα μέτρα όπως είπε, ενώ επέρριψε ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων και στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως τόνισε ότι υπάρχουν πλέον δύο σημαντικά όπλα, τα self test και ο εμβολιασμός και επανέλαβε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει δημιουργηθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας και τέλη Μαϊου θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Υποστήριξε δε ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν ενάμιση εκ εμβολιασμοί.

Παραδέχθηκε όμως ότι η πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι γενικότερα απελπιστικά αργή, καθώς όπως είπε η ΕΕ απέτυχε στην προμήθεια των εμβολίων, αλλά επανέλαβε ότι αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμίες των κρατών- μελών και σίγουρα δεν οφείλεται σε αδυναμία της Ελλάδας.

Ουσιαστικά θέλησε να περάσει το μήνυμα πως δεν είναι ώρα για αξιολογήσεις, καθώς ο μαραθώνιος αντιμετώπισης του κορονοϊού συνεχίζεται. Έκανε δε λόγο για “κρίσιμο δίμηνο”, αλλά δήλωσε σίγουρος ότι: “Φτάνουμε στο τέλος της νύχτας και μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα, να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου υπερασπίστηκε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι για την αντιμετώπιση του κορονοϊου: Ο πρώτος είναι αυτός των αυταρχικών καθεστώτων, με οριζόντιους περιορισμούς. Ο δεύτερος είναι αυτός της ανοσίας της αγέλης. Και ο τρίτος είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, που βάζει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και δέχεται περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά απαιτεί συνεννόηση και ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός.

“Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης”

«Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. “κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;”» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα.

Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.

«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε να πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».

“Θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ”

«Αν έχετε άλλη άποψη κ. Τσίπρα για την διαδικασία του εμβολιασμού, να κάνουμε πιο γρήγορα την πρώτη δόση, αυτό είναι επιστημονικό ζήτημα» σημείωσε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν χώρες που εμβολίασαν με την πρώτη δόση και έχει ο Θεός για τη δεύτερη. Εμείς δεν επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική. Αυτό θα ήταν ένα αντικείμενο συζήτησης. Είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εργαζόμενους, είπε ότι «τα εργασιακά τους δικαιώματα θα προφυλαχθούν. Είναι ζήτημα και των ελεγκτικών μηχανισμών. Αν θέλουμε να έχουμε πολλά περισσότερα τεστ, άλλη λύση από τα self test δεν υπάρχει. Παρά τις όποιες μικρές αστοχίες κάνουμε το απολύτως σωστό. Θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ».

“Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ”

«Στο ζήτημα των ΜΕΘ δεν ήθελα να επανέλθω» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «αποσύρατε προσεκτικά τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει. Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή.

“Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, 75 άτομα λίστα αναμονής”, “Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους”, “Τραγωδία στο Σωτηρία” , “1.000 θάνατοι το χρόνο από ελλείψεις ΜΕΘ”.

Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία”

«Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία» τόνισε, λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Που θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Κύριε Τσίπρα κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Και επειδή είχατε διάλογο με την κα Μπακογιάννη που σας θύμισε το δίσκο του Σαββόπουλοου “Τραπεζάκια έξω”. Υπάρχει και ένα τραγούδι το “τσάμικο” στον ίδιο δίσκο, με το στίχο “η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει”. Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Νομίζω ότι ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα