Μητσοτάκης: Ανακουφίζουμε τους Έλληνες – Αναγεννάται η μεσαία τάξη

Μητσοτάκης: Ανακουφίζουμε τους Έλληνες – Αναγεννάται η μεσαία τάξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Ολομέλειας. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός απο το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, τόνισε οτι κανείς δεν εξαιρείται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ με τις νέες ρυθμίσεις στις 120 δόσεις ευνοούνται εκατομμύρια νοικοκυριά, και επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

“Πρώτον”, όπως είπε,  “ανταποκρίνεται στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν”.
“Δεύτερον, γιατί μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνοντας σημαντικά το σχέδιο των 120 δόσεων ευνοεί ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Και τρίτον έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους κυρίως όμως τους πιο αδύναμους”.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “το νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους που εξαρχής βάλαμε, τηρώντας τις υποσχέσεις μας: την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλές καλές δουλειές. Και τελικά την μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα”.

“Η πρώτη παρέμβασή μας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, “μειώνει τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ”.
Όπως μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, “κανείς δεν εξαιρείται από αυτή τη γενναία ελάφρυνση. Μια ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε οτι “περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως, εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, όταν θα σταλούν τα εκκαθαριστικά τους, ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους. Ανάμεσα τους και σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και περίπου 1.300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι με τη δική μας ρύθμιση θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια”.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, το επιτόκιο στις 120 δόσεις πέφτει από το 5% στο 3% για λόγους προφανούς ισότητας, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο που καταβάλει το δημόσιο στις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, όπως είχαμε δεσμευθεί, υποχωρεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ το ευρώ το μήνα και ευνοούνται με αυτό τον τρόπο πολύ περισσότεροι οφειλέτες. Ενώ στη ρύθμιση θα υπάγονται στο εξής Νομικά Πρόσωπα με βασική οφειλή ως 1 εκατομμύριο ευρώ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συνδέουμε τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις με το ξεπάγωμα των λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης και αναγκαστικών μέτρων. Δίνουμε έτσι ανάσα και ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες αποκτούν μια νέα ευκαιρία. Ενώ το κράτος θα έχει έναν οδικό χάρτη για την αύξηση των εσόδων του, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθεί από όλους τους συμπολίτες μας διότι δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε ένα μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, που βέβαια δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν αυτή την τελευταία ευκαιρία διότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση τόσο γενναιόδωρη.

Όλες αυτές οι παράλληλες ενέργειες μαζί με τον φορολογικό νόμο, ο οποίος ακολουθεί, συγκροτούν ένα συνεκτικό πλαίσιο οικονομικής δράσης. Με ειδικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής αλλά με ξεκάθαρη κοινωνική και πολιτική στόχευση. Να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να δημιουργηθεί νέος πλούτος μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι οι Έλληνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα