Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό: Μία νέα συμμαχία για την υγεία, που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία

Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό: Μία νέα συμμαχία για την υγεία, που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος Eurokinissi

Για προστασία της δημόσιας υγείας και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του σχεδίου κατά του καπνίσματος. “Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τύπου, αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα” δήλωσε και υποστήριξε ότι: “Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές”.

Τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας υγείας, που ενδυναμώνει μάλιστα την κοινωνική συνοχή, χαρακτήρισε τον αντικαπνιστικό νόμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου κατά του καπνίσματος.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τύπου, αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και πρόσθεσε: “Ας ρωτήσουμε τους Γάλλους, τους Γερμανούς, μπορεί να αναστατώθηκαν στην αρχή αλλά θεωρούν αυτονόητη τη νέα καθαρή ατμόσφαιρα γύρω τους. Αν το μπόρεσαν εκείνοι σίγουρα το μπορούμε και εμείς”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα καπνίζει ένα στα έξι 15χρονα αγόρια και ένα στα οκτώ νεαρά κορίτσια και πως οι αριθμοί δυστυχώς παραμένουν ακόμη συντριπτικοί παρά το γεγονός παρά το γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές μειώσεις. Ανέφερε ότι σήμερα το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές, ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται στις 20.000 ετησίως και ότι ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο.

Αναφέρθηκε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι η εικόνα μέχρι σήμερα ήταν θλιβερή καθώς “υπουργοί κάπνιζαν μπροστά στις κάμερες” και δυστυχώς ακόμη και οι γιατροί επιμένουν να καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία. “Δεν έχει άδικο το 84% των πολιτών που θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων, με προσχήματα του τζίρου στο μαγαζί” είπε και πρόσθεσε ότι ένας σωστός νόμος κατέληξε παντελώς ανενεργός, μία ψευδαίσθηση αν όχι ένα ανέκδοτο. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει σε αυτή τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την εθνική στρατηγική αλλά και με την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε χώρους όπου βρίσκονται τα παιδιά, σε παιδικές χαρές, στα αυτοκίνητα οπότε επιβαίνουν παιδιά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ευρηματική καμπάνια ενημέρωσης και υποστήριξε ότι: “Ο εχθρός είναι ο καπνός όχι οι καπνιστές και ο σκοπός δεν είναι ο διχασμός αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία, που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία”

Μίλησε για μία εθνική προσπάθεια με μία πολύπλευρη εκστρατεία με σποτ ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, με παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβολή ενός άλλου μείγματος ζωής σε κάποιες πόλεις όπως τα Τρίκαλα σε άκαπνα νησιά όπως η Αστυπάλαια. Υπενθύμισε ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και ως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση, καθώς και ότι σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά και σε περίπτωση πέμπτης υποτροπής θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.

“Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο” υποστήριξε επίσης καλώντας όλους να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο από τον καπνό και την πρόταξη ενός νέου τρόπου ζωής.

“Το κάπνισμα πρέπει να θεωρηθεί και εδώ ξεπερασμένο, να τεθεί με άλλα λόγια εντός εκτός μόδας”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερος άξονας του αντικαπνιστικού νόμου, ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι “ο σεβασμός στον μη καπνιστή που αποκτά φωνή και άμυνα απέναντι στο παθητικό κάπνισμα” και πρόσθεσε: “Δικαίωμα δεν έχει μόνο ο πελάτης, αυτός στο κάτω κάτω της γραφής έχει το δικαίωμα να φύγει από το κατάστημα, αλλά την ίδια δυνατότητα δεν την έχει ο εργαζόμενος. Ο νόμος έρχεται να προστατεύσει πρωτίστως τον εργαζόμενο στα καταστήματα”.

Τρίτος άξονας του σχεδίου σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η παράλληλη μέριμνα για τους καπνιστές. Η πολιτεία θα παρέχει ενεργή υποστήριξη σε όσους πάρουν τη δύσκολη όπως αναγνώρισε απόφαση να κόψουν το τσιγάρο, με περισσότερα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, είπε.

Η τέταρτη κατεύθυνση ανέφερε ο πρωθυπουργός αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών με τη σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων και με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος είναι η μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί και στόχο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Το κράτος επιτρέπει στους επίμονους καπνιστές να ασκούν αυτό το δικαίωμα τους στον ιδιωτικό τους χώρο, στον ιερό και απαραβίαστο ιδιωτικό χώρο. Ο νόμος τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού” είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε με ικανοποίηση ότι οι έλεγχοι που έγιναν σε 172 επιχειρήσεις έδειξαν ότι ο νόμος τηρείται πλήρως σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη για τον έλεγχο στην εφαρμογή του νόμου.

“Όπως μάθαμε σιγά-σιγά να φοράμε τη ζώνη και το κράνος, έτσι θα μάθουμε σιγά σιγά να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόριο. Όπως μπήκε στη ζωή μας η διατροφή και η άσκηση θα βγει από αυτή και το τσιγάρο”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι ο πρώτος νόμος κατά του καπνίσματος εφαρμόστηκε το 1976 στη Γαλλία από την τότε υπουργό Υγείας Σιμόν Βέιλ αν και η ίδια ήταν καπνίστρια, “όμως τόλμησε να απαγορεύσει το τσιγάρο και να καταργήσει το τασάκι σε κάθε γωνία του Μεγάρου των Ηλυσίων”.

Διηγήθηκε επίσης ότι το 1979, όταν ήταν 11 χρονών ο παππούς του, ο πατέρας της μητέρας του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα. “Λίγο πριν φύγει από τη ζωή με φώναξε στο δωμάτιο και μου είπε μία απλή κουβέντα: Εμείς δεν ξέραμε εσείς όμως γνωρίζετε” είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε ότι ο αντικαπνιστικός δεν είναι υπόθεση καταστολής, αλλά “είναι υποχρέωσή μας ως οργανωμένη κοινωνία να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε κατ ιδίαν ότι είναι το σωστό”.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος Eurokinissi

Κικίλιας: Στο 1142 οι πολίτες μπορούν να λάβουν στήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος και να καταγγείλουν παραβάσεις του νόμου

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε δυο σποτάκια για το εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος, τονίζοντας ότι “η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μας χρειάζεται όλους” και θέτοντας ως στόχο την αποτροπή του καπνίσματος, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες, και την προστασία του μη καπνιστών.

“Σκοπός μας είναι το εθνικό σχέδιο δράσης να εφαρμοστεί με όρους μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από όλους και από καπνιστές και από μη καπνιστές” είπε ο κ.Κικίλιας και στάθηκε στη γραμμή 1142 , από όπου οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λάβουν υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά και αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.

Ευχαρίστησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και προσωπικά τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη. Ευχαρίστησε επίσης και εκείνος την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, λέγοντας ότι ο κ.Μπίνης θα συντονίσει από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ότι αφορά την εφαρμογή του καπνίσματος. Δήλωσε ότι “θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παράθυρα, γιατί στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου”. Είπε πάντως ότι: “Δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών, αντιθέτως είμαστε εδώ για να ενώσουμε, γιατί πράγματι μπορεί να είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει και αυτό είναι η υγεία”. Απηύθηνε ανοιχτή πρόσκληση για μία δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας και κάλεσε όλους να συμμετέχουν σε αυτή τη συμμαχία υγείας και ζωής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα