Μητσοτάκης: Αρμονικές οι σχέσεις μου με τον Νίκο Δένδια

Μητσοτάκης: Αρμονικές οι σχέσεις μου με τον Νίκο Δένδια
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πληροφορίες που φέρουν Μαξίμου - ΥΠΕΞ να βρίσκονται “στα μαχαίρια”. Απάντηση Δένδια σε Κατρίνη για να τα ακούν και στη ΝΔ.

Το βαρύ κλίμα μεταξύ Μαξίμου- υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησε να διαψεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση της Βουλής για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις του με το Νίκο Δένδια αρμονικές.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που είχε διερωτηθεί γιατί δεν συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει την προηγούμενη Πέμπτη και ανέφερε ότι είχε τότε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του να παίρνουν αποφάσεις στον τομέα της αρμοδιότητας τους.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τηλεφωνικά όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ μετά τη σύσκεψη της Κυριακής, εννοώντας προφανώς συγκεκριμένα τον κ. Δένδια, αφού εκείνος ήταν που απουσίαζε από τη συνεδρίαση στο Μαξίμου.

“Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης, στις σχέσεις μου με τον υπουργό Εξωτερικών, για διαφωνίες, λυπάμαι, ψάξτε αλλού. Δείτε τα δικά σας εσωτερικά προβλήματα. Οι σχέσεις μου με τον υπουργό Εξωτερικών όχι απλά είναι απόλυτα αρμονικές αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη ως προς τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική”, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στην πρωτολογία ο πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει εμμέσως να διαλύσει τα σενάρια για κόντρα του Μαξίμου με το υπουργείου Εξωτερικών με μία έμμεση αναφορά στον κ.Δένδια, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Έκανε ειδικότερα λόγο για “σπουδαία δουλειά από το υπουργείο και από τον υπουργό Εξωτερικών για την προστασία της ομογένειας”.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια φάνηκε να περιορίζει τα καλά λόγια για το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών στο θέμα της ομογένειας και όχι στη συνολική χάραξη της εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα της Ουκρανίας. Για αυτό και επανήλθε όπως φαίνεται στη δευτερολογία.

Οι ψίθυροι για σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου- υπουργείου Εξωτερικών δυνάμωσαν όταν ο κ.Δένδιας δεν εκλήθη στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Κυριακής, κατά την οποία αποφασίστηκε η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Παρότι τόσο κυβερνητικά στελέχη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών απέδιδαν την απουσία σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του κ.Δένδια με διπλωμάτες στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή στο γαλάζιο παρασκήνιο υπήρχε γκρίνια και κυκλοφορούσε δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τον υπουργό Εξωτερικών και το ταξίδι του στη Ρωσία.

Όχι βέβαια γιατί θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον κ.Δένδια… ρωσόφιλο. Αλλά διότι του χρέωναν μητσοτακικά στελέχη ότι συναντήθηκε με Λαβρόφ και εμφανίστηκε ως εκ τούτου να αποδέχεται τις ρωσικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα εισέβαλλε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και ότι μετά έφυγε για περιοδεία στην Αφρική.

Ο ίδιος ο κ.Δένδιας απάντησε έμμεσα σε αυτά τα εσωκομματικά βέλη, βρίσκοντας αφορμή από αντίστοιχες αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη.

Ο κ.Δένδιας ζήτησε το λόγο μετά τον κ.Κατρίνη και του είπε, προφανώς για να τα ακούνε και στο Μαξίμου: “Καταλογίσατε φιάσκο στην κυβέρνηση από την επίσκεψη μου στη Μόσχα και τη συνάντηση με Λαβρόφ. Έπρεπε να τεκμηριώσετε γιατί ήταν φιάσκο αν την κρίνατε τότε. Γιατί δεν το διατυπώσατε πριν γίνει ή αφού έγινε, αλλά έρχεστε τώρα μία εβδομάδα μετά. Φαντάζομαι το ίδιο θα λέγατε για Μακρόν, Μπλίνκεν κλπ που επίσης συναντήθηκαν με Λαβρόφ.”

Διερωτήθηκε δε, πάντα απευθυνόμενος φαινομενικά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά επί της ουσίας και στους εσωκομματικούς επικριτές του: “Τι καταλογίζετε στην κυβέρνηση; Ότι δεν πρόβλεψε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ότι δεν είμαστε στο ιστορικό ύψος του Ελευθερίου Βενιζέλου; Θα το αναγνώριζα αμέσως αυτό”, είπε.

Υπενθύμισε επίσης ότι το ΥΠΕΞ με ανακοινώσεις του και πριν και μετά τη συνάντηση με Λαβρόφ καλούσε τους Έλληνες πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία. Και υποστήριξε πως: “Είναι φανερό ότι δημοσιεύματα περί διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό είναι παντελώς στερούμενα σοβαρότητας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα