Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας με τη Χαμάς

Διαβάζεται σε 6'
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας με τη Χαμάς
Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Φράνσις Φουκουγιάμα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την αποχή της Ελλάδας στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Γάζα και επέμεινε σε ισορροπίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, με σαφή καταδίκη της Χαμάς.

Την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου συνεδρίου του Economist.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, που επίσης απείχαν. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ενώ εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης ότι η πρόταση των αραβικών χωρών δεν ανέφερε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αναφέρθηκε στην πρόταση του Καναδά για τροποποίηση του ψηφίσματος, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Και εξήγησε ότι για αυτό η Ελλάδα αποφάσισε να απέχει, ευθυγραμμιζόμενη με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ειδική σχέση που έχουν Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και με τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Καϊρου καθώς και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Στο μυαλό μου μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς”

Τόνισε δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι “εμείς δεν μιλάμε με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το καλό κλίμα θα αντέξει.

“Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αυτό που αρχίσαμε, να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, μπορεί να διατηρηθεί. Εμεις είμαστε συνεπείς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλές στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

“Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα”, επισήμανε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

“Ούτε η Τουρκία θέλει να κλιμακωθεί η κρίση”

Σχολίασε ότι οι τοποθετήσεις αυτές του Ερντογάν εντάσσονται στο αφήγημα του για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην περιοχή. Και δήλωσε ότι ο ίδιος θα παίξει το δικό του ρόλο για να διατηρηθεί το θετικό momentum, ελπίζοντας για το καλύτερο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του πέρυσι στον ΟΗΕ διαμήνυσε στον τουρκικό λαό ότι δεν είμαστε εχθροί, αλλά είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε δίπλα. Τόνισε ότι ακόμη και εάν Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στη βασική τους διαφορά, δεν χρειάζεται να είναι εχθροί.

Υπάρχει μέση οδός που έχουμε καταφέρει να βρουμε τους τελευταίους μήνες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι: “Θα ήταν καλό σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο να μην προσθέσουμε άλλη μία πηγή έντασης. Έχουμε αρκετά προβλήματα στην περιοχή” και εκτίμησε πως ούτε η Τουρκία θέλει να κλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή.

Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς και κράτος Παλαιστίνης

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε δε την άποψη ότι “δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς”.

Εκτίμησε επίσης ότι “δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα” . Ενώ σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ και ΕΕ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης δεδομένου ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι πιο κοντινές χώρες. Επισήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος της βοήθειας φτάνει όντως στη Γάζα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι “οι απώλειες αμάχων θα περιοριστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό”. Επισήμανε μάλιστα ότι “η Χαμάς μεν χρησιμοποιεί όντως ως ασπίδες αλλά το Ισραήλ είναι δημοκρατικό κράτος. Οι κανόνες για ενα δημοκρατικό κράτος δεν είναι οι ίδιοι με τους κανόνες για μία τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που περιμένουμε από το Ισραήλ δεν είναι το ίδιο”.

Να μην αποσταθεροποιηθούν Αίγυπτος και Ιορδανία

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθούν σημαντικές χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από μία διάχυση της κρίσης ή από προσφυγικές ροές εφόσον εκδιωχθούν οι Παλαιστινίοι από τη Γάζα΄.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις οποίες χαρακτήρισε χώρες κλειδιά στην περιοχή. Επισήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και είναι πυλώνες ενός περιφερειακού συστήματος σταθερότητας. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης όσον αφορά στο μεταναστευτικό ότι αυτή τη στιγμή δεν φεύγουν βάρκες με μετανάστες από την Αίγυπτο.

Δεν θέλω να φανταστώ τι θα μπορούσε να γίνει εάν μία χώρα 100 εκ ανθρώπων αποσταθεροποιηθεί λόγω διάχυσης της κρίσης”, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η προσέγγιση του Ισραήλ και των αραβικών χωρών εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά όχι σε βάρος του Παλαιστινιακού.

Επισήμανε ότι η ιδέα πως μπορεί να ξεπεραστεί το θέμα αυτό μέσω των οικονομικών δεσμών αποδείχθηκε προβληματική.

Και εκτίμησε ότι μπορεί η πρόοδος στην προσέγγιση Ισραήλ- αραβικών χωρών να διατηρηθεί, με την προσθήκη μίας πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα