Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε νέο 2008 και νέο 2011

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε νέο 2008 και νέο 2011
Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων την "ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ", στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, στον απόηχο των διαδοχικών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Καταδίκη της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, αλλά υπεράσπιση της Αστυνομίας και αντεπίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για διαδηλώσεις, από τον πρωθυπουργό.

Στην ατζέντα νόμου και τάξης επιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την αστυνομική βία, δήλωσε: “Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε νέα κατάλυση της έννομης τάξης όπως το 2008 και το 2011” και τόνισε ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός έκανε ταυτόχρονα μισή στροφή όσον αφορά στον επικοινωνιακό χειρισμό του περιστατικού της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, υπερασπιζόμενος όμως την Αστυνομία και εξαπολύοντας νέα αντεπίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τις πορείες και διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σημασία τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε, άλλαξε δηλαδή πλεύση σε σχέση με την αρχική κυβερνητική γραμμή. Αντιμετώπισε όμως το περιστατικό αυτό ως μεμονωμένο και υπερασπίστηκε την Αστυνομία επισημαίνοντας ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει ένα εκατομμύριο έλεγχοι χωρίς προβλήματα, παρόλο που παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και άλλα μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας, ανακοινώνοντας μάλιστα τέσσερις νέες σχετικές πρωτοβουλίες στον απόηχο της συνάντησης του με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

“Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας” δήλωσε εξάλλου χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι στοχοποιεί την Αστυνομία.

“Ο Τσίπρας υποκρίνεται τον ενωτικό και σοσιαλδημοκράτη”

Παρότι ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του θέλησε να εμφανιστεί εκείνος ενωτικός και “βγήκε εκ δεξιών” στον πρωθυπουργό επικαλούμενος τους “νοικοκυραίους” και τη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει, ότι θέλει να “ανάψει φωτιά που θα κάψει την ασφάλεια των πολιτών”, ότι ψαρεύει στα θολά νερά της πανδημίας για να φτιάξει νέους Αγανακτισμένους.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υποκρίνεται τον ενωτικό και σοσιαλδημοκράτη, αλλά προσβάλλει την ψήφο του 32%, επιστρέφοντας ολοταχώς στο 3% του DNΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στις διαδηλώσεις. Ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει διαδηλώσεις υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και για κοινή παρουσία σε πορείες με μπαχαλάκηδες και χούλιγκαν. Επικαλέστηκε μάλιστα αναρτήσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου πως “η Νέα Σμύρνη δείχνει τον δρόμο, οι πολίτες υπερασπίζονται τις γειτονιές τους από τον κυβερνητικό αυταρχισμό” και του πρώην βουλευτή Γιώργου Κυρίτση πως εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Αστυνομία στα ΑΕΙ, θα επαναλαμβάνονται εικόνες όπως στη Νέα Σμύρνη.

Και εκείνος όμως “βγήκε με τη σειρά του εξ αριστερών” στον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας βίαιες παρεμβάσεις της αστυνομίας σε διαδηλώσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας συγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής βίας στη χώρα επί όλων των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει τα ΜΑΤ σε διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών και στους συνταξιούχους και κατέθεσε στα πρακτικά σχετικά δημοσιευματα της εποχής με τιτλους όπως “Πρωτη φορά αριστερή καταστολή”.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν υπήρχε μία ομερτά εντός της Αστυνομίας, που δεν επέτρεπε την ουσιαστική διερεύνηση περιστατικών βίας και οτι η ΕΛΑΣ παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, έχει ακόμη πολύ δρόμο να κάνει. Πάντως υπερασπιστηκε την Αστυνομία όσον αφορα στην υπόθεση Ινδαρέ.

“Θα εγγυηθώ την ασφάλεια- Δεν θα επιτρέψω νέο 2008 και νέο 2011”

Στη συνέχεια όμως απευθύνθηκε στο δεξιό ακροατήριο, επαναλαμβάνοντας ότι το 2019 εξελέγη με εντολή να εγγυηθεί την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι σε αυτή την αποστολή θα μείνει συνεπής. Απευθύνθηκε έτσι επίσης και εκείνος στους νοικοκυραιους, στους οποίους αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας, και τόνισε ότι: “”Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης όπως αυτά που βιώσαμε το 2008 και το 2011”.

Ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε πάντως για εαυτόν και τη ΝΔ και το χώρο του πολιτικού κέντρου, επικαλούμενος δηλώσεις βουλευτών όπως ο κ. Βαρεμένος ότι όλα τα εγκλήματα τα διεκπεραίωσαν άνθρωποι προερχόμενοι απο το κέντρο και υποστηρίζοντας ότι αυτος εκφράζει πραγματικά το ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε επίσης ότι παράταξη της ΝΔ νομιμοποίησε το ΚΚΕ το 1974 και ότι ο δολοφονηθείς από τη 17 Νοέμβρη Παύλος Μπακογιάννης ήταν ο πρωτεργάτης της εθνικής συμφιλίωσης το 1989, αναφερόμενος μάλιστα στην τότε στάση του Χαριλάου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου, που καταδίκασαν την τρομοκρατία.

“Οι νέοι να μην πιστεύουν ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε όμως ειδικότερα και στους νέους, τους οποιους κάλεσε να μην πιστεύουν ό,τι γράφεται στο διαδικτυο και να απορρίψουν τη βια, διαπιστώντοντας ότι τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη κυριάρχησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους ότι μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δε συνιστά την αλήθεια και ότι όπως λειτουργουν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις που ήδη έχει κάποιος, δημιουργούν στεγανά έντασης, σε αυτά οι νέοι βλέπουν αυτό που οποισδήποτε μπορεί να τους σερβίρει”, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους νέους συνέχισε:

“Ο διχασμός τελικά σημαίνει μαρασμός. Μη βάλετε φωτιά στο δρόμο. Βάλτε φωτιά στις σκέψεις σας και υψώστε τις γροθιές σας και τα μυαλά σας για να αμφισβητήσετε με κριτική σκέψη αυτά που δεν σας αρέσουν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα