Μητσοτάκης: Διατεθειμένος να συζητήσω μία τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Διατεθειμένος να συζητήσω μία τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός μία ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν δεν έκρυψε την ελπίδα για προσφυγή στη Χάγη και δήλωσε: "Οποιαδήποτε συμφωνία ενδεχομένως να συνεπάγεται υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις".

Για μία ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στη Δύση”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε διατεθειμένος να διερευνήσει μία “τολμηρή ατζέντα” με την Τουρκία. Επισήμανε πάντως ότι αυτή η συζήτηση, για τον ορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και προσφυγή στη Χάγη, είναι ακόμη πρόωρη.

Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω“, είπε ειδικότερα και πρόσθεσε: “Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και αν καταφέρουμε να πάμε στη Χάγη”.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης κυριαρχίας, σχολίασε ότι “αυτή είναι μία σχετική έννοια” και παραδέχθηκε μάλιστα ότι: “Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: “Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ δεξιών σε μία συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον πατριωτισμό των πράξεων σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες” και πρόσθεσε:

“Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με γνώμονα το διεθνές δίκαιο αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι”.

Ο πρωθυπουργός άφησε μάλιστα αιχμές λέγοντας ότι: “υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες” με τα εθνικά θέματα, ενώ σχολίασε: “Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους, μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι”.

“Ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα”

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε με χιούμορ στο θέμα της έφιππης αστυνομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Προανήγγειλε αλλαγές στις διοικήσεις νοσοκομείων και έκανε λόγο για μία αντικειμενική διαδικασία επιλογής προσώπων που θα στελεχώσουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, ενδεχομένως και με ψυχομετρικά τεστ.

“Εμείς δεν πήραμε 41% επειδή βολέψαμε ανθρώπους, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πήραμε 41% επειδή οι πολίτες πίστεψαν στο σχέδιό μας και μας επιβράβευσαν γι’ αυτά τα οποία κάνουμε”, εκτίμησε.

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς ειδικότερα εάν θα προτιμούσε για αντίπαλο κάποιον από τους μέχρι στιγμής υποψήφιους, δηλαδή την Έφη Αχτσιόγλου, το Νίκο Παππά ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρωθυπουργός καταρχήν σχολίασε:

Αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει.” Δήλωσε δε ότι δεν έχει προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο, αλλά θα είχε προτίμηση “στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και στην πολιτική ευπρέπεια”.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν θα προτιμούσε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Σχολίασε πάντως με νόημα:

“Σίγουρα, πρέπει να πω, ο στόχος τον οποίο έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε. Δηλαδή ξεκάθαρα υπήρχε μία αίσθηση ότι υπήρχε ένα μομέντουμ και θα μπορούσε να πλησιάσει πολύ ή και να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε ιδιαίτερα. Άρα νομίζω ότι το παιχνίδι αυτό είναι ακόμα ανοιχτό.”

Επέμεινε δε στην ψήφο των αποδήμων, λέγοντας: “Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ δεν την ψηφίσει, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος να το κάνει είναι γιατί θα πει «μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω».”

Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το νομοθετικό μπλόκο στους εγκληματίες της ΧΑ δεν απέδωσε, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την εκτίμηση. Πιστεύω ότι φτάσαμε στα όρια του τι το Σύνταγμα μας επέτρεπε να κάνουμε. Και σίγουρα ο Κασιδιάρης ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος.”

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Απέρριψε όμως τη συζήτηση για αύξηση του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή στο 5%.

Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό. Έχει γίνει κι άλλες φορές, εξάλλου”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και την ακρίβεια

Όσον αφορά στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός πλέον “αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο κάποιοι αποκάλεσαν «πληθωρισμό απληστίας». Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει και μπορεί να παρέμβει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.”

Ανέφερε ως παράδειγμα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, λέγοντας: “ Έγινε μία συζήτηση με δική μου καθοδήγηση και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και από σήμερα, θα δούμε κάποιες πρώτες πολύ ενθαρρυντικές κινήσεις -δεν ξέρω αν θα είναι αρκετές- από τις εταιρείες, ώστε ένα κομμάτι αυτού του περιθωρίου κέρδους το οποίο αποκόμισαν από το γεγονός ότι το κόστος των καυσίμων έπεσε πολύ, να το επιστρέψουμε, ενδεχομένως πιο στοχευμένα, σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη.”

Ανέφερε μάλιστα ότι: “Μπορεί να πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο όπως είναι το παρατηρητήριο των τιμών, να έχουμε το παρατηρητήριο και για την ακτοπλοΐα. Ωστε να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι κάποιος προσέχει, εν πάση περιπτώσει, τις τιμές.”

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα σε ζητήματα ελέγχου, ζητήματα διαφάνειας, ζητήματα προσφορών, ζητήματα εκπτώσεων. “Ξέρετε, είναι ωραίο να λες ότι κάνω έκπτωση 50% σε ένα προϊόν το οποίο έκανε πριν από μία εβδομάδα 100 ευρώ, το πήγα στα 200 ευρώ και μετά έκανα έκπτωση 50% για να γυρίσει στα 100 ευρώ”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε ανακοινώσεις σύντομα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα