Μητσοτάκης- Ερντογάν: Θα συναντηθούν μόνο οι δυο τους – Η Αθήνα προσβλέπει σε ήρεμο καλοκαίρι

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Θα συναντηθούν μόνο οι δυο τους – Η Αθήνα προσβλέπει σε ήρεμο καλοκαίρι
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία αρχείου) AP

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν κατ ιδίαν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ωστόσο δεν θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, στην οποία θα είναι μόνοι τους Μητσοτάκης- Ερντογάν.

Θα είναι μάλιστα, όπως σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση. Η κ. Πελώνη διευκρίνισε ότι εάν η συνάντηση ηταν σε άλλο context και ήταν κανονική επίσκεψη, θα ακολουθούσε και διευρυμένη συνάντηση.

Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου έστειλε και τα μηνύματα ως προς το τι προσδοκά από αυτή τη συνάντηση.

“Πάγια θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα” ανέφερε η κ. Πελώνη.

“Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα.

Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα” πρόσθεσε.

“Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι”

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει όμως ότι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.

“Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς”, τόνισε η κ. Πελώνη.

Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

“Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο”, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και κατέληξε:

“Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις.”

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα