Μητσοτάκης: F16 έχουμε κι εμείς και καλύτερα

Μητσοτάκης: F16 έχουμε κι εμείς και καλύτερα
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Στο δημοσίευμα περί πώλησης F16 από ΗΠΑ σε Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δε θα πάρει ποτέ F35. Γιατί συνέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρέα Παπανδρέου 

Για το δημοσίευμα περί πώλησης νέων F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό που έχει γίνει στην πραγματικότητα είναι ότι έχει υπάρξει ένα αίτημα διαδικαστικό σε επίπεδο State Department για αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F16, που διαθέτει ήδη η Τουρκία.

Σημείωσε όμως με νόημα ότι: “Η αμερικανική εξωτερική πολιτική δε χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλές φωνές στις ΗΠΑ. Κάποιοι θεωρούν την Τουρκία κρίσιμο εταίρο, που δεν πρέπει να χαθεί. Οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξοπλισμών ανήκουν στο Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί την πώληση νέων συστημάτων στην Τουρκία, γιατί ακριβώς δε θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο”.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως πέταξε το μπαλάκι πίσω στον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας πως όταν το 2018 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F35.

Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τα F16 που έχουμε και εμείς σε καλύτερη μορφή από τα τουρκικά. Αλλά όταν πήγατε στις ΗΠΑ, η Τουρκία θα αγόραζε 100 F35. Δεν υπήρχε μία αναφορά σας. Δεν είπατε στους Αμερικανούς να μη δώσουν τα F35, που θα άλλαζαν δραστικά την ισορροπία στο Αιγαίο”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“F35 η Τουρκία δε θα πάρει ποτέ γιατί έκανε την επιλογή των S-400 και δεν είναι συμβατό ένα σύστημα αεράμυνας που έχει φτιαχτεί ακριβώς για τα F35. Για την Ελλάδα αυτή είναι θετική εξέλιξη, αλλά εσείς τι κάνατε τέσσερα χρόνια για να αποτρέψετε την Τουρκία να αποκτήσει ένα πραγματικό υπερόπλο, που θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων, γιατί θα αποκτούσε 100.”

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλα λέει στην αντιπολίτευση και άλλα κάνει ως κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Συνέκρινε μάλιστα τον κ. Τσίπρα με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Υπονοήσατε ότι εάν ο λαός σας εμπιστευτεί, θα καταγγείλετε τη συμφωνία. Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου, που εκλέχτηκε υποσχόμενος ‘έξω οι βάσεις του θανάτου’ για να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια”.

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εφόσον η συμφωνία του 1990 για τις βάσεις ανανεωνόταν κάθε χρόνο γιατί την ανανέωσε και εκείνος ως πρωθυπουργός και δεν την άλλαξε. “Γιατί δεν επιστρατεύσατε τον κ. Βαρουφάκη, που έχει τόσο μεγάλη εμπειρία σε διαπραγματεύσεις;” σχολίασε σαρκαστικά.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι και το ΚΙΝΑΛ σκέφτεται να μην ψηφίσει τη συμφωνία για τις βάσεις γιατί ενοχλήθηκε για τα F16 και πρόσθεσε “τώρα βρήκατε να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες με λίγη χρυσόσκονη από το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”.

Υπογράμμισε τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για “αφόρητη προσωπική υποκρισία” δεδομένου ότι έχει κυβερνήσει και γνωρίζει τι σημαίνει άσκηση εξουσίας και λήψη δύσκολων αποφάσεων, αλλά και για διάλογο πίσω από κλειστές πόρτες με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ.

Επικαλέστηκε ειδικότερα τις δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ, που είχε εκφράσει την έκπληξη του για το όχι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις.

Έλα μωρέ, λέτε στον Πάιατ, να πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά να ξέρεις ότι στηρίζω τη συμφωνία. Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Πάιατ. Τον διαψεύδετε;” είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα.

Εδώ έρχεστε και μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Δικαιολογείτε τη στάση σας στις ΗΠΑ σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση. Είναι ξένη γλώσσα για εσάς κ.Τσίπρα η γλώσσα του πατριωτισμού” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε όμως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα ως προκεχωρημενο φυλάκιο της Δύσης.

“Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή κ. Τσίπρα είναι γεωγραφική διαπίστωση. Δεν μπορούμε να πάρουμε την Ελλάδα να τη μετακινήσουμε εκεί που είναι το Λουξεμβούργο ή η Δανία. Ζούμε δίπλα στην Τουρκία, μαζί με την Τουρκία είμαστε η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επειδή είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε ρόλο σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ είμαστε, αυτοί είμαστε και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στη γεωγραφική πραγματικότητα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα