Μητσοτάκης για ΕΕ: “Oι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις”

Μητσοτάκης για ΕΕ: “Oι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις”

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη ενώ επέμεινε στην έκδοση κορονό-ομολόγου - Το μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αδιέξοδη ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορονοϊό, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Με σημερινό μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ενιαία λύση με “γενναίες αποφάσεις”.

“Η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Oι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!” ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε χθες με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της, με πρώτη την Ολλανδία αλλά και τη Φιλανδία και την Αυστρία, αρνήθηκαν εκ νέου κατηγορηματικά την έκδοση κορονο-ομόλογου, ενώ το μπλοκ του Βερολίνου απέρριψε και την πρόταση για ενεργοποίηση εργαλείου δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που δεν θα περιελάμβανε μνηνόνιο δεσμεύσεων-πρόταση, κάτι που φαίνεται πως δεν απορρίπτει η ΕΚΤ.

Απέναντι στο μπλοκ του Βορρά, Ιταλία –κυρίως- και Ισπανία αντέδρασαν με σφοδρότητα, αρνούμενες να ψηφίσουν το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής, με αποτέλεσμα το μόνο που κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί να είναι να υπάρξει ένα δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα υπάρξουν νέες προτάσεις για την εξεύρεση κοινής λύσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα