Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αυτονόητος προορισμός διαμονής και επενδύσεων για τους ομογενείς

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Μήνυμα για επιστροφή στην Ελλάδα στέλνει ο πρωθυπουργός στους ομογενείς της Αυστραλίας με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελληνικός Κήρυκας"

Μήνυμα επιστροφής στην Ελλάδα έστειλε στους ομογενείς της Αυστραλίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα 'Ελληνικός Κήρυκας του Σίδνει και τον δημοσιογράφο Νίκο Συριώδη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μείζονα ζητήματα της ομογένειας όπως αυτό της διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων, για τις σχέσεις του με τον Αυστραλό ομόλογό του, Σκοτ Μόρισον, την πρόθεσή του να επισκεφθεί μελλοντικά τη χώρα, αλλά και για την πανδημία του κορωνοϊού και την διαχείρισή της.

ADVERTISING

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και στην συμφωνία AUKUS.

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Συριώδη:

-Η ψήφος για τον απόδημο ελληνισμό δεν πέρασε, δυστυχώς, από τη Βουλή. Σκέφτεστε να επαναφέρετε το ζήτημα; Και αν ναι με ποιο τρόπο;

"Δυστυχώς, τον περασμένο Μάιο χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία να αρθούν οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων και να μπορούν οι ομογενείς μας να ψηφίσουν χωρίς διατυπώσεις στις επόμενες εκλογές. Εξακολουθεί να ισχύει, λοιπόν, ο νόμος που ψηφίστηκε με πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2019. Θα αξιοποιήσουμε κάθε πιθανή ευκαιρία για να βελτιώσουμε το πλαίσιο για τη διευκόλυνση των αποδήμων να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Και νέος μας στόχος είναι να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, άρχισε η επικοινωνιακή εκστρατεία του Υπουργείου Εσωτερικών, που ενημερώνει αναλυτικά τους ομογενείς για τη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής, το apodimoi.gov.gr".

-Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με την αυστραλιανή κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον;

"Μοιραζόμαστε με το Φιλελεύθερο Κόμμα και την κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον την ίδια προσήλωση στις αρχές του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού και την ίδια πίστη στις αρχές του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Οι σχέσεις μας, συνεπώς, είναι άριστες και εδράζονται σε κοινές αναφορές, αλλά και στην ιστορία. Από το εκστρατευτικό σώμα της Καλλίπολης και της Μάχης της Κρήτης, Έλληνες και Αυστραλοί πολέμησαν δίπλα-δίπλα. Αλλά και στην ειρήνη, υπήρξαμε διαχρονικά συνεργάτες, με την ελληνική διασπορά της Αυστραλίας να εκμηδενίζει τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δυο μας χώρες. Η συνεργασία μας υπαγορεύεται από την ιστορία και θεμελιώνεται στις κοινές προκλήσεις".

-Είναι στο πλάνο σας να επισκεφθείτε τη χώρα κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα για συναντήσεις;

"Η Αυστραλία παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον. Ως δεύτερη πατρίδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Αλλά και ως μια δυναμική χώρα, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά άνθρωποι με τόσο διαφορετικές εθνικές καταγωγές, αλλά με την ίδια πίστη στις αρχές της δημοκρατικής ισότητας και του κοινωνικού κράτους που ενσαρκώνει η Αυστραλία. Όλα αυτά τα παρακολουθώ από μακριά και θα ήθελα να τα δω και από κοντά, όπως και την προκοπή της ομογένειας και τη συμβολή της στην πρόοδο της Αυστραλίας. Είναι πάντα στις προθέσεις μου μια επίσημη επίσκεψη στους Αντίποδες. Εξαρτάται, όμως, από τον φόρτο εργασίας και τις εκκρεμότητες της καθημερινής πολιτικής, που ακόμη είναι ογκώδεις".

-Βρίσκεται στην ατζέντα σας ο επαναπατρισμός Ελλήνων με κάποια κίνητρα που θα δοθούν; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες ενός τέτοιου εγχειρήματος;

"Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η επιστροφή των Ελλήνων στάθηκε πρώτιστη προτεραιότητα. Γιατί αποτελεί ταυτόχρονα αποκατάσταση μιας αδικίας για όσους αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν λόγω οικονομικών δυσκολιών, δίοδο ανάσχεσης της δημογραφικής κάμψης και, κυρίως, τον πραγματικό πλούτο της χώρας. Δίνουμε ήδη πολλαπλά κίνητρα για παλιννόστηση, θα αναφέρω ενδεικτικά τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια και την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους Έλληνες εργάζονται εδώ και αποφασίσουν να μεταφέρουν και τη φορολογική τους έδρα στη χώρα μας.

Ο βασικός, ασφαλώς, άξονας για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων είναι η δυναμική ανάπτυξη. Να τους πείσουμε, δηλαδή, ότι εδώ θα βρουν και ιδανικές συνθήκες εργασίας και καλοπληρωμένες δουλειές. Συμβάλλοντας, παράλληλα, στην κατακόρυφη αύξηση της ανάπτυξης. Με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και με τη μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολογίας, το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται πολύ πιο ευνοϊκό. Θα σταθώ μόνο σε μια πρόσφατη εξέλιξη, τη μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που δημιουργεί 700 νέες δουλειές και έχει ήδη φέρει πίσω 50 Έλληνες νέες και νέους που εργάζονταν στο εξωτερικό. Στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα στην ομογένεια της Αυστραλίας ότι η πατρίδα αποτελεί για τους ίδιους αυτονόητο προορισμό και διαμονής και επενδύσεων".

-Η ελληνική παροικία της Αυστραλίας είναι πολύ δυνατή και δραστήρια, οικονομικά, κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά. Πόσο στενά έχουν συνεργαστεί οι δύο πλευρές και τι περιμένει η Ελλάδα από τους ομογενείς;

"Για την ελληνική διασπορά της Αυστραλίας, σχεδόν περιττεύει κάθε σχόλιο. Οι Έλληνες της Αυστραλίας αποτελούν μία από τις πιο ρωμαλέες εθνοτικές της κοινότητες, με καθοριστική συμβολή στην πρόοδο της φίλης χώρας. Και έναν αναντικατάστατο βραχίονα του παγκόσμιου Ελληνισμού. Η συνεργασία μας με την ομογένεια θα εμβαθύνεται συνεχώς, θα επιδιώκουμε όλο και πιο ενεργό εμπλοκή τους στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών αποτελεί, άλλωστε, ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι προσδοκίες μας από τους συμπατριώτες μας της Αυστραλίας συμπυκνώνονται σε αυτό ακριβώς, να βρεθούν πιο κοντά μας. Υπηρετώντας ταυτόχρονα, όπως κάνουν με επιτυχία επί δεκαετίες, τα συμφέροντα του Ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου".

-Το προηγούμενο διάστημα μονοπώλησε το ενδιαφέρον η τριμερής συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΑUKUS), η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Ποια είναι η άποψή σας κύριε Μητσοτάκη;

"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις της νέας τριμερούς συμφωνίας. Παρόλο που βρίσκεται μακριά από τη γειτονιά μας, η αναδιάταξη των ισορροπιών επηρεάζει και την περιοχή μας. Αναδεικνύοντας την ανάγκη και για πολυμερή συνεργασία και για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, η στενότερη, δηλαδή, συνεργασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμφίβολα θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ. Και μέσω της ισχυρής συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ, θα καταστήσει την Ελλάδα καίριο γεωπολιτικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο".

-Η Αυστραλία, κατά κοινή ομολογία, τα έχει πάει αρκετά καλά στο ζήτημα της πανδημίας, αν και έχουν επιβληθεί σκληρά lockdowns. Η Ελλάδα έχει μελετήσει τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον κορωνοϊό η κυβέρνηση Μόρισον και οι πολιτειακοί ομόλογοί του;

"Η πανδημία του Covid-19, με την παγκόσμια και πρωτόγνωρη εξάπλωσή της, επέβαλε πραγματικά ριζοσπαστικά μέτρα, για τη διαχείριση τόσο των υγειονομικών όσο και των οικονομικών επιπτώσεών της. Ως Κυβέρνηση, ασφαλώς μελετήσαμε λύσεις που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες και υιοθετήσαμε επιτυχημένες πρακτικές, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Βλέπω με ικανοποίηση ότι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμπέσαμε σε μείζονες επιλογές: την επιβολή αυστηρών, αλλά αναγκαίων, περιορισμών στις μετακινήσεις και ορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Την συστηματική και γρήγορη προώθηση των εμβολιασμών. Αλλά και τη γενναία στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Θα έλεγα, συνεπώς, ότι ακολουθήσαμε περίπου το ίδιο μοντέλο, αν και είμαστε τόσο απομακρυσμένοι".

- Τέλος, ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον ελληνισμό της Αυστραλίας, μέσω του Ελληνικού Κήρυκα, που τόσο αγαπάει την πατρίδα και δεν την ξεχνάει ποτέ.

"Το μήνυμά μου προς τους συμπατριώτες μας στην Αυστραλία είναι απλό και ζεστό. Πολλές φορές η πατρίδα δεν έδειξε την ίδια αγάπη προς τα παιδιά της που έφυγαν. Η λαχτάρα του Ελληνισμού της Αυστραλίας για την Ελλάδα συνάντησε συχνά τη σιωπή και την αδράνεια του επίσημου ελληνικού κράτους. Όλα, όμως, αλλάζουν. Με τη διευκόλυνση των ομογενών μας να ψηφίζουν εκεί όπου κατοικούν. Με την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, οι προξενικές μας αρχές. Και η μέριμνα για τον απόδημο Ελληνισμό, με την τόσο δυναμική του παρουσία στη νέα σας χώρα, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, σε ουσιαστικό και πρακτικό επίπεδο. Όσο μακριά και να είστε, και όσο μακριά και να βρέθηκε η Πολιτεία στο παρελθόν, τόσο κοντά θα είστε μαζί μας στο μέλλον. Κρατήστε ζωντανή τη γλώσσα μας και την αγάπη για την Ελλάδα στη φιλόξενη ήπειρο της Αυστραλίας".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Αυστραλία
SHARE:

24Media Network