Μητσοτάκης: “Τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν κλαπεί – Θα θέσω την επιστροφή τους στον Τζόνσον”

Μητσοτάκης: “Τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν κλαπεί – Θα θέσω την επιστροφή τους στον Τζόνσον”
Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook / @Kyriakos Mitsotakis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι στο μουσείο της Ακρόπολης.

Το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ανέδειξε με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Τelegraph ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αφού τόνισε το προφανές, ότι δηλαδή τα μάρμαρα κλάπηκαν κατά το 19ο αιώνα υπογράμμισε ότι “ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και νομίζω ότι έφτασε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά γι’ αυτό το θέμα”.

“Αν υπήρχε η προθυμία από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία συμφωνία με το βρετανικό μουσείο για δανεισμό πολιτιστικών θησαυρών με δανεισμό, θησαυρών που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα” συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα ότι θα θέσει το θέμα στον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον στην επικείμενη συνάντησή τους και επεσήμανε ότι “το να αρνείται κάποιος να συζητήσει είναι μία μάλλον αναχρονιστική προσέγγιση”.

“Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο” κατέληξε.

Στην ανάγκη επιστροφής των μαρμάτων ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στην ομιλία του την Παρασκευή για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO στο Παρίσι: “Η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου” τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στον τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα