Μητσοτάκης με Μακρόν για μία νέα “συμμαχία του Νότου”

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν SOOC Dimitris Papamitsos

Οι ηγέτες της MED9 συντονίζουν σήμερα στη Μάλτα ενέργειες για αλλαγή στρατηγικής της ΕΕ σε κλιματική αλλαγή- μεταναστευτικό. Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Με στόχο μία νέα “συμμαχία του Νότου” σε κλιματική αλλαγή και μεταναστευτικό, θα συναντηθούν οι ηγέτες της MED9, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στη Βαλέτα της Μάλτας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Συνάντηση στην οποία θα τεθούν όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, ενόψει και των δύο Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και θα συνεδριάσει άτυπα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενώ η τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σε αυτές τις δύο μάχες λοιπόν, οι χώρες του Νότου, που μετέχουν στη MED9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος), φιλοδοξούν να πάνε με κοινή γραμμή.

Άλλωστε οι ευρωπαϊκές χώρες του μεσογειακού Νότου βρίσκονται αφενός στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών. Και αφετέρου βιώνουν ήδη έντονα τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής.

Ο κ.Μητσοτάκης, είχε αναδείξει μάλιστα το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή ως δίδυμες κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Είχε μάλιστα τονίσει την ανάγκη να δοθούν πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην κλιματική αλλαγή.

Οι χώρες του Νότου θα ζητήσουν περισσότερους πόρους από την ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός και στη σύνοδο της MED9. Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει ότι απαιτείται μία συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για ένα πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας μετά την κακοκαιρία Daniel.

Ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου με επιστολή στους ηγέτες της MED9 πρότεινε να συντονιστούν οι χώρες του Νότου ώστε στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλιο να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ειδικότερα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι σχετικοί πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό. Αλλά και την ανάγκη δράσης της ΕΕ έξω από τα συνήθη πλαίσια με περισσότερη ευελιξία.

Σημειωτέον ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις στην ΕΕ για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης. Και η άποψη της Αθήνας είναι πως οι δαπάνες για την αποκατάσταση των καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες θα έπρεπε να εξαιρούνται από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ζυμώσεις στο Νότο και για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η διαπραγμάτευση στην ΕΕ για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που επίσης θα συζητήσουν οι ηγέτες του Νότου.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επαναλάβει ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και να υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη να στηριχθούν περισσότεροι οι χώρες υποδοχής μεταναστών, τη στιγμή μάλιστα που αυξάνονται και πάλι οι μεταναστευτικές ροές.

Σημειωτέον ότι από 8.000 κάθε μήνα, το Σεπτέμβριο οι ροές στη χώρα μας έφτασαν τις 30.000. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση δρομολογεί και διμερή συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, με σκοπό να υπογραφεί στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία αυτή, εφόσον προχωρήσει, θα εστιάζει κυρίως στην καλύτερη συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας σε επίπεδο αρμόδιων υπουργείων αλλά και λιμενικού για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών και την αποτροπή απόπλου βαρκών από τη γειτονική χώρα.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Μετανάστευσης προωθεί νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την εργασία μεταναστών σε τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα περιλαμβάνει:

Μείωση στα τρία χρόνια (από επτά) για τη δυνατότητα εργασίας των μεταναστών.
Διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εκπαίδευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα