Μητσοτάκης: Να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης: Να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενεργειακή κρίση
eurokinissi

Ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση ζητά ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι διαφορετικά θα πρέπει να λάβουν μέτρα τα κράτη- μέλη”. Προειδοποίησε μάλιστα την ΕΕ για την ακρίβεια: Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία.

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, είτε να αποδεχθεί ότι τα κράτη- μέλη θα λάβουν μέτρα στήριξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα δημοσιονομικά, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εξάλλου ότι εάν δεν ληφθούν ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια, υπάρχει κίνδυνος νέας ανόδου του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο. “Θα ήταν τρομερό λάθος εάν χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας”, προειδοποίησε. Έφερε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου οι προεδρικές εκλογές εξελίσσονται σε θρίλερ, καθώς ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια.

“Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση θα υπάρξουν δυνάμεις του λαϊκισμού, της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, που θα το εκμεταλλευτούν. Βλέπετε ευρωπαϊκές χώρες, που είναι αυτή τη στιγμή σε φάση προεκλογικής εκστρατείας και μπορείτε να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο είναι όλο αυτό για το ευρωπαϊκό σύστημα”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε συνεπώς την ελληνική άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και να αποσυνδεθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και προανήγγειλε ότι: “Εάν αυτό δε συμβεί, θα εξαρτηθεί από τα κράτη- μέλη να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις”.

Στη συνέχεια μάλιστα σημείωσε: “Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2022, εξαιτίας των ιδιόμορφων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε, αλλά μένουμε αφοσιωμένοι στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας. Θα έχουμε πλεόνασμα το 2023”.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ειδικότερα να αξιοποιηθούν για μέτρα ενεργειακής στήριξης, από όποια κράτη- μέλη το επιθυμούν, τα πάνω από 200 δισ. δάνεια του RRF, που δεν θέλουν να αξιοποιήσουν διάφορες χώρες.

“Να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την κρίση”, δήλωσε. Εκτίμησε ειδικότερα ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τόσο όσο θεωρούν κάποιοι τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά θα υπάρξει μεγάλο όφελος για τις οικονομίες εάν για παράδειγμα δοθούν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε προγράμματα ανακαίνισης, ενώ τόνισε: “Να μην ξεχνάμε πόσο επώδυνες είναι αυτές οι αυξήσεις της ενέργειας για τους καθημερινούς πολίτες”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να προκαλούν περισσότερο πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες, από ό,τι στη Ρωσία. “Να μην πυροβολήσουμε τον εαυτό μας στο πόδι”, σχολίασε, διαφωνώντας με ένα πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία. Σημείωσε ότι ορισμένοι στο στρατόπεδο της Δύσης κερδίζουν από την ενεργειακή κρίση “δείχνοντας” τις ΗΠΑ και επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία με την αύξηση εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ πρέπει να αφορά και την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ πρότεινε την ενεργειακή συνεργασία και με την Αυστραλία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα