Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αγκαλιά με τον υπόδικο Φουρθιώτη

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αγκαλιά με τον υπόδικο Φουρθιώτη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής eurokinissi

Ο πρωθυπουργός “μπέρδεψε” το όνομα του Μένιου Φουρθιώτη, τον οποίο χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση στο ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής.

Πίσω στο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πετάξει το “μπαλάκι” για το Μένιο Φουρθιώτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.

Στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για καθεστωτισμό και αυταρχισμό της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες των καταγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. “Μπέρδεψε”  μάλιστα το όνομα του κ.Φουρθιώτη, τον οποιο θέλησε να χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

“Αφιερώσατε το ένα τρίτο της ομιλίας σας για τον Φρουθιώτη, Φουρθιώτη, πως τον λένε. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί των δικών σας ημερών και μπήκε στη φυλακή επί των δικών μας ημερών. Για αυτό κάνατε πρόταση δυσπιστίας; Για τον κ.Φουρθιώτη; Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα;” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί κανέναν άλλος αρχηγός δεν έκανε αναφορά στο ζήτημα και πρόσθεσε: “Πόσο πιο χαμηλά κ.Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;”

Επικαλέστηκε δε ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε ενέργειες για τη θωράκιση των θεσμών και την αναθεώρηση του Ποινικου Κώδικα. “Τα γεγονότα λοιπόν αρκούν, γιατί δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής υπουργός σας, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς στην κλήση Βαξεβάνη για την υπόθεση λέγοντας ότι: “Αυτό δε λέγεται δημοσιογραφία λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία, αλλά ευλευθεροδολοφονία” και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Με αυτό τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά”. Κάλεσε δε τον κ.Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη από τα στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, που όπως τόνισε απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για την υπόθεση Novartis.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε δε ότι η κυβέρνηση έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε πολύ και έπραττε ελάχιστα.

Δήλωσε πάντως ότι στόχος του δεν ειναι να συμβάλλει στο τοξικό κλίμα, στο οποίο εκτίμησε ότι αισθάνεται άνετα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε άλλωστε τον κ.Τσίπρα οτι αναζητεί αφορμή για καιροσκοπία και πολιτικό γιουρούσι και δήλωσε: “Εκπροσωπώ μία κυβέρνηση που κάνει πολλά σωστά και ορισμένα λάθη, ενώ εσείς κ.Τσίπρα εκπροσωπείτε μία λάθος κυβέρνηση” και σχολίασε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι “μία μομφή, χωρίς μορφή”.

Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι η ΝΔ είναι ανοιχτή και μπορεί να υποδεχθεί στην πράξη κάθε προοδευτικό πολίτη. Ενώ πέταξε το μπαλάκι στο Νικο Ανδρουλάκη, δηλώνοντας οτι θα περίμενε περισσότερα από το ΚΙΝΑΛ, προτάσεις και μέτρα.

“Δε θα μπορείτε να μείνετε για πολύ κύριοι του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας”, είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε μάλιστα το ΚΙΝΑΛ ότι επέλεξε να συνταχθεί με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα καταγραφεί: “Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε στην πρόταση μομφής. Επιλέξατε να συνταχθείτε με το ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε κατά τα λοιπά στην πρόταση δυσπιστίας με “ατζέντα επιτυχιών” της κυβέρνησης τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε ειρωνικά την εκτίμηση Τσίπρα πως ο ίδιος έχει τελειώσει πολιτικά, λέγοντας: “Φαντάζομαι ότι η εκτίμηση σας αυτή είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ.Μητσοτάκης”.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει ότι το στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να παραμείνει δεύτερο κόμμα και εκτίμησε ότι ο κ.Τσίπρας τον επιβεβαιώνει απόλυτα με μία αμήχανη πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

“Γιατί τι άλλο δηλώνει αυτή η πρωτοβουλία εκτός από την απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του παραμένει συσπειρωμένος χωρίς να φυλλορροεί προς άλλα κόμματα; Και γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές, αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές πριν το συνέδριο του;”, διερωτήθηκε,

Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. “Κάθε πρόταση και δύο ψέματα”, σχολίασε και προανήγγειλε ότι έχει ζητήσει απο τους συνεργάτες του και θα αποδομήσουν ένα ένα τα ψέματα που είπε ο κ.Τσίπρας στη Βουλή.

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στις επιθέσεις εναντίον του ιδίου με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και σχολίασε καυστικά ότι ο κ.Τσίπρας παρουσιάζει την εικόνα μίας χώρας καθημαγμένης που οι πολίτες τον παρακαλούν να τους κυβερνήσει ξανά.

“Φοβάμαι ότι όσοι σας άκουσαν έχουν ήδη κλείσει την τηλεόραση, σκεπτόμενοι ‘πάλι μία από τα ίδια’”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για έλλειψη προτάσεων.

“Δεν είπατε τίποτε για πειστική συνολική εναλλακτική πρόταση, ακόμη και όταν αναφερθήκατε σε εκλογές. Ο λόγος σας ήταν ένα κακόηχο βουητό αστήρικτων καταγγελιών”, πρόσθεσε και σχολίασε πως ο κ.Τσίπρας: “ζητά εκλογές για να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που δυόμιση χρόνια μετά την ήττα του 2019 δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του; Που δεν τόλμησε να αλλάξει κορυφαία στελέχη;”

Απέδωσε λοιπόν την πρόταση δυσπιστίας στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι αντιστρέφει λέξεις και νοήματα για να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Επικαλέστηκε μία φράση του Σέξπιρ: “Η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα μαλακό γάντι που φοριέται και ανάποδα”, και τόνισε: “Αυτό το γάντι η κυβέρνηση το σηκώνει. Όχι για να απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει για την εικόνα της χώρας σήμερα. Και πως μπορεί να είναι η πατρίδα μας την επόμενη ημέρα.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κυβερνητικά πεπραγμένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, τον καύσωνα και τις καταστροφικές πυρκαγιές, την κρίση στον Έβρο με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού και τα γεγονότα στη Μεσόγειο το 2020.

Και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Ο Λένιν που τόσο σας αρέσει έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα. Και υπάρχουν εβδομάδες, που χωράνε χρόνια. Ε αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης Ούτε βαρυγκομούμε ούτε λιποψυχούμε.”

Υποστήριξε ότι: “Καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες” και ότι παρά τις προκλήσεις των δύο αυτών ετών δεν άλλαξε η πορεία της χώρας προς την πρόοδο.

Δήλωσε ωστόσο ότι δεν είναι ικανοποιημένος, όχι όμως γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση αλλά γιατί “Δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα που έπρεπε”. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για τη χιονοθύελλα στην Αττική.

“Λυπάμαι που η συγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν τη διατύπωσαν”, σχολίασε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συμπεριφορές, θα πρέπει να μάθουν ότι η συγνώμη ενός πρωθυπουργού δεν είναι απλή λέξη είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος που οφείλει να βρίσκει το ισοδύναμο της σε συγκεκριμένες λύσεις”.

Αναφέρθηκε στην παρέμβαση του για αποζημιώσεις και στην έρευνα που διεξάγεται για τις υπόλοιπες κεντρικές αρτηρίες, ενώ όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση υποστήριξε ότι επανήλθε πιο γρήγορα από ό,τι στη Μήδεια

“Θα το πω καθαρά: Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην κακοκαιρία σε ΗΠΑ και Σουηδία, σχολιάζοντας ότι εκεί κανένα πολιτικό κόμμα δεν πολιτικοποίησε την καταστροφή.

Υπερασπίστηκε την επιλογή δημιουργίας χωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι συνέβαλλε και στην επιχείρηση εμβολιασμού και εκτίμησε οτι αυτή η εμπειρία αφήνει την ανάγκη καλύτερου συντονισμού, την πιο συστηματική και γρήγορη εμπλοκή του στρατού, την αποκρυστάλλωση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία παραχωρησιούχων και την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης με τους συναρμόδιους στον ίδιο χώρο που να λειτουργούν βάσει προκαθορισμένων διαδικασιών.

Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις κραυγές δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα για τις ευθύνες της Αττικής Οδού και άφησε αιχμές ότι υπερασπίζεται την εταιρεία με πάθος δια της σιωπής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πανδημία εκτιμώντας ότι τα κρούσματα αργά αλλά σταθερά υποχωρούν και το ΕΣΥ αντέχει. “Αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία”, ξεκαθάρισε, ενώ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε νάρκες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Συγκρατήστε κ.Τσίπρα τον κ.Πολάκη επιτέλους” 

Άφησε αιχμές εκ νέου κατά του Παύλου Πολάκη χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες και σχολίασε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού. “Συγκρατήστε κ.Τσίπρα τον κ.Πολάκη επιτέλους. Μην είναι τόσο προφανής η ταύτιση σας μαζί του συνέχεια. Δεν σας κάνει καλό”, είπε δε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε και τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων τα δύο χρόνια της πανδημίας. Ενώ υπερθεμάτισε τη θετική εικόνα ανάπτυξης της οικονομίας παρά τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊού αυτού του έτους.

“Όλα αυτά που έγιναν δεν ήταν εύκολα ούτε αυτονόητα. Πρόκειται για τη μόνιμη εφαρμογή μέτρων με αναπτυξιακή στόχευση”, ανέφερε επίσης, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε όλους τους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων και επέβαλε 29 νέους φόρους.“Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και για να συγκρινόμαστε”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα