Μητσοτάκης: Όχι, δεν φοβάμαι “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Όχι, δεν φοβάμαι “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη γερμανική εφημερίδα Bild Dimitris Papamitsos

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι παράνομη και άκυρη, ενώ διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό.

Ως παράνομη και άκυρη καταγγέλλει εκ νέου τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο με τη γειτονική χώρα, αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το αν φοβάται “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απαντά: “’Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη γερμανική εφημερίδα Bild Dimitris Papamitsos

“Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς”.

Ο πρωθυπουργός στέλνει επίσης μηνύματα στους εταίρους για το προσφυγικό – μεταναστευτικό: “Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών”. Σημειώνει δε ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται “είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες”.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι: “Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω”. Δηλώνει επίσης πως: “Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους” .

Η δημοσιογράφος της Bild, η οποία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει αποστολή στη Λέσβο, ρωτά τον πρωθυπουργό γιατί δεν κάνει κάτι για τη “ντροπή” της Μόρια. “Κάνουμε πολλά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες όμως είχαμε αύξηση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι πέρασαν στο Αιγαίο. Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο, ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας,- που σχεδόν δυόμιση χρόνια είχε λειτουργήσει σωστά- δεν τηρείται πλέον από την Τουρκία. Έχω εκφράσει ξεκάθαρα την άποψη, ότι εμείς ως Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας” απαντά ο κ.Μητσοτάκης και προσθέτει: “Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν που μπορούμε. Αλλά έχουμε επισημάνει πάρα πολύ ξεκάθαρα, ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων μας. Περνούν τα σύνορα μας 400-500 άνθρωποι την ημέρα. Το λιμενικό μας σώζει καθημερινά από τη θάλασσα ανθρώπους. Και εμείς μεταφέρουμε τους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είμαι πολύ ειλικρινής απέναντί σας: κανείς δεν θέλει, να ζει ούτε ένας άνθρωπος κάτω από απάνθρωπες συνθήκες – και ακόμη περισσότερο οι πιο ευάλωτοι. Όμως, ο καθένας πρέπει να έχει επίγνωση ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες…Και έρχονται γνωρίζοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας κι ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω, εμείς από εδώ και πέρα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω. Σε κάθε περίπτωση θα γυρίσετε πίσω.”

Κληθείς να σχολιάσει το βίντεο που αποκάλυψε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό Spiegel και στο οποίο φέρονται Έλληνες στρατιώτες να κάνουν pushback σε πρόσφυγες από τα σύνορα πίσω στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει: “πό το υλικό το οποίο εμφανίζει το Spiegel δεν προκύπτει ότι εμπλέκεται προσωπικό της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται αντικρουόμενα στοιχεία και ημερομηνίες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε κάθε μεμονωμένο περιστατικό φερόμενης παράβασης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά παράδοση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν προβαίνει με κανέναν τρόπο σε παραβατικές ενέργειες.”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη γερμανική εφημερίδα Bild Dimitris Papamitsos

Κάλεσμα σε Γερμανούς επενδυτές: “Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική”

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα διαβεβαιώνει ότι τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας.

Κληθείς ειδικότερα να απαντήσει στις ανησυχίες πολλών Γερμανών εάν η χώρα τους θα πάρει όλα τα χρήματα της πίσω, ο κ.Μητσοτάκης απαντά: “Τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος.”

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει επίσης ότι: “Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο”και καλεί τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα να αγοράσουν ακίνητα. “Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ συνταξιούχοι υπάρχουν πολλές, πολλές δυνατότητες”, αναφέρει.

Ως προς το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ.Μητσοτάκης αναφέρει ότι πρόκειται για αξίωση που είναι νομικά ενεργή από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας υπάρχουν δύο πτυχές σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις: Η συζήτηση για τις αποζημιώσεις και η ιδιαίτερη περίπτωση του κατοχικού δανείου, το οποίο έχει νομικές διεκδικήσεις πέραν της κανονικής συζήτησης για τις επανορθώσεις. Ερωτηθείς ποια είναι η προσωπική του άποψη ως προς το εάν θα έπρεπε η Γερμανία να καταβάλλει αυτά τα χρήματα, ο πρωθυπουργός απαντά: “Έχω πει ότι οι δύο κατηγορίες δεν είναι απαραίτητα ίδιες με όρους νομικών διεκδικήσεων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Γερμανία για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα