Μητσοτάκης: Όχι κομματική αντιπαράθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Μητσοτάκης: Όχι κομματική αντιπαράθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με την Κ. Σακελλαροπούλου. “Ως πατέρας έχω ευαισθησία για το θέμα” τόνισε.

Στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδινε συνέντευξη τύπου αδειάζοντας τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ευαισθησία του και ως πατέρα για το ζήτημα, το οποίο τόνισε ότι δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στο ΣΥΡΙΖΑ, που “χρεώνει” την υπόθεση Λιγνάδη όχι μόνο στην κ.Μενδώνη, αλλά απευθείας στο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ειδικότερα στην κ. Σακελλαροπούλου: “Είστε γυναίκα, επιφανής νομικός και μάνα. Ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά. Όπως και εγώ ως πρωθυπουργός, ως πολιτικός, ως πατέρας, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία ειδικά για τα θέματα που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, καθώς υπάρχουν δυνατότητες στο νομικό οπλοστάσιο της πολιτείας, αλλά όπως είπε: “Είναι πολύ πιο ευρύ και σύνθετο από αυτό και σίγουρα ένα ζήτημα, το οποίο δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση και στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η βία και η κατάχρηση εξουσίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη της για όσα συμβαίνουν ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ, που προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. “Η κατάχρηση εξουσίας και η βία, λεκτική ή σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, δεν μπορεί να είναι ανεκτή” τόνισε.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι συναντήθηκε με τη Σοφία Μπεκατώρου, η καταγγελία της οποίας πυροδότησε το ελληνικό #meToo, ώστε να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, ότι η πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. “Εχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση” πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: “Να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά θύματα”

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε μεταξύ άλλων: “Ας δούμε λοιπόν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, μια ευκαιρία ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για όσα έγιναν και για να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά θύματα από τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιαδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω ότι θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές. Θα γνωρίζει ότι η πιθανότητα δημόσιας έκθεσης και κατά συνέπεια τιμωρίας, εφόσον αυτό κρίνει η δικαιοσύνη ότι πρέπει να συμβεί, θα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει αυτή την κατάληξη από ότι θα είχε πριν από κάποια χρόνια”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε το διάλογο σχολιάζοντας: “Είναι συμπεριφορές που αποδοκιμάζονται σε κάθε εποχή. Υπάρχουν όμως και ορισμένες που σε προηγούμενες εποχές μπορεί να θεωρούντο συμβατές με τις τότε κοινωνικές αντιλήψεις. Σήμερα όμως τα πράγματα εξελίσσονται και η κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά και για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά να ερευνώνται τα ζητήματα. Το κράτος δικαίου να λειτουργεί προστατεύοντας όλους τους εμπλεκομένους γιατί ο καθένας μπορεί να έχει κάποια δικαιώματα από την πλευρά του.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα