Μητσοτάκης: Παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Μητσοτάκης: Παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων. Eurokinissi

Στην παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτηση να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της στη διαχείριση του προσφυγικού.

Την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Ζήτησε επίσης από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», προσθέτοντας πως «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων». Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επεσήμανε και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα